Pověsti z Čech

Pověsti z Čech https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82312/povesti-z-cech-82312.jpg 4 8 4

Kniha Pověsti z Čech Josefa Virgila Grohmanna, významného domácího německy píšícího mytologa, je historicky první sbírkou českých pověstí. Toto unikátní dílo je však širší veřejnosti téměř neznámé ani ne tak proto, že od jeho prvního a dosud jediného vydání uplynulo již téměř 150 let, jako spíš z toho důvodu, že vyšlo pouze v německém jazyce. Díky tomuto účelovému zapomenutí, způsobenému především národnostními předsudky, byly Grohmannovy Pověsti známé jen úzké hrstce odborníků a v českém překladu vycházejí poprvé až nyní. Grohmannova sbírka je cenná nejen pro své historické prvenství, ale i pro svoji nebývalou odbornou úroveň, ve které překonává i četné pozdější sbírky domácího slovesného folkloru. Její autor totiž lidové pověsti chápal jako hodnotu a pramen stojící sám o sobě, který není třeba nikterak literárně upravovat, a svým čtenářům tak jako první u nás předložil komplexní a autentický obraz lidové pověstní tradice.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pověsti

Vydáno: , Plot
Originální název:

Sagen-Buch von Böhmen und Mähren: Sagen aus Böhmen


více info...

Přidat komentář

LadinSt
29.05.2019 5 z 5

Robustní a velmi autentická sbírka pověstí. Poklad pro všechny, koho zajímají evropské pověsti, lidová kultura, etnografie apod.

Premek77
12.02.2019 5 z 5

Vynikající práce, která sice dost násilně roubuje české pověsti na německé wallhallské kopyto, ale zato je zachycuje v původní, syrové podobě.


witiko
18.09.2018 5 z 5

Nechápu, proč má kniha tak nízké hodnocení, ale přitom málo komentářů. Jde o významné pramenné dílo obsahující výhradně lidové podání, tak nechápu, jak je může někdo hodnotit jako "odpad!", aniž by vysvětlil, proč...

Hezy
31.03.2018 5 z 5

Pro mne výborná sbírka pověstí tohoto německy píšícího sběratele pověstí a lidových tradic. Pověsti, ve kterých je lidovost ponechána a není do nich nikterak vypravěčsky zasahováno. Velmi obsáhlá kniha toho nejhlavnějšího z říše lidské obrazotvornosti. Ať už českých či německých obyvatel.

Štítky knihy

pověsti

Autorovy další knížky

Josef Virgil Grohmann
německá, 1831 - 1919
2010  88%Pověry a obyčeje v Čechách a na Moravě
2009  78%Pověsti z Čech

Kniha Pověsti z Čech je v

Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x