Pověsti hradů a zámků - po stopách Bílé paní

Pověsti hradů a zámků - po stopách Bílé paní https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44970/povesti-hradu-a-zamku-po-stopach-bile-pani-44970.jpg 4 16 7

Jaké byly osudy Bílé paní? Jak vypadaly hrady, zámky a měšťanské domy, na kterých působila a které svou přítomností proslavila? Bílá paní procházela zdmi libovolných staveb, dokázala lidi varovat před neblahými událostmi, mnohdy pomáhala svým živým potomlům. Bilá paní zpravidla za života trpěla, ač sama byla povahy mírné. Ovšem někdy ke svým pozůstalým chovala zášť. Pokud provedla za života nějakou špatnost, třeba se i hrdělně provinila, pak musela pykat za své hříchy a trpět tím, že nedošla klidu – zjevovala se, lkala nad tím, co provedla a hledala zachránce z řad bohabojných a poctivých lidí. Existuje v dějinách lidstva záhadnější, a přitom nádhernější postava?... celý text

Přidat komentář

Booky84
05.02.2023 4 z 5

Zajímavé čtení o Bílých paních z různých hradů či zámků i měst. Kapitoly nejsou dlouhé a na začátku každé je opravdu stručná historie daného místa a na konci zase různé recepty a některé vypadají zajímavě.

Amneris
02.12.2019 5 z 5

Knihy o pověstech mám moc ráda a tato mě zaujala jak svým pojetím, tak také méně známými příběhy.


Květinka008
07.11.2017 2 z 5

Milé počtení převážně o méně známých hradech a zříceninách i ze zapomenutých koutů celé ČR. Je zajímavé, na kolika místech se Bílá paní objevuje, a že to není jen v jižních Čechách nebo na Pernštejně... Oceňuji, že si se sesbíráním a sepsáním dal někdo práci.

Po jazykové stránce jsem nebyla moc spokojená, chtělo by to víc práce na stylistice (souhlas s komentářem od budíčka), a také nechápu vložené recepty. Tematicky neucelené, co autorce padlo pod ruku, to tam dala? Více by se hodilo, kdyby se jednalo o staročeské recepty podobné jako ořechové knedlíky s jahodami, nikoliv koktejly z martini, bloody mary apod.

MinaHawke
06.02.2017 5 z 5

Vždycky mě zajímaly pověsti z hradů a zámků. Moc příjemná kniha.

budíček
08.06.2013 3 z 5

Celkem hezká sbírka pověstí zaměřujících se na postavu Bílé někdy také Černé paní pobývající na našich hradech. Některé pověsti byly kouzelné a zajímavé, jiné až moc stručné a snadno zapomenutelné. Trošku mi občas vadila autorčina snaha zpopularizovat text a vnést do něj současné výrazy, či odkazy na dnešní dobu, což mi přece jen u pověstí a vyprávění skoro pohádkového sem tam vadilo. Jinak ale musím ocenit, že před každou pověstí byl nejprve stručný nástin historie daného hradu, fakta o tom, kdo tam vládl a také případné zajímavosti k místu se vztahující. A osudy Bílých/Černých paní rozhodně stály za přečtení.

Seraphin
30.04.2013 4 z 5

Chcete se bát, kulturně vzdělávat a u toho dlabat vlastnoručně dělanou baštu? Stačí vám jedna kniha...

alnahu
06.10.2012 5 z 5

Kniha nás zavede na hrady a zámky v čechách a na moravě ,kde působila Bílá paní a též ,krátkou pověst,vztahující se k ní a recept na nějakou dobrotu.U hradů a zámků,které jsou řazeny abecedně najdeme ve stručném popisu,kde je najdeme ,kdy vznikl a kdo na něm působil.

Štítky knihy

mýty a legendy tajemno pověsti Rožmberkové české pověsti Bílá paní Perchta z Rožmberka

Autorovy další knížky

Eva Martínková
česká, 1947
2008  78%Pověsti hradů a zámků - po stopách Bílé paní
2009  60%Tajemství českých hradů a zámků
2015  60%Kaple, kostely a baziliky odkrývají svá tajemství
2003  0%(Ne)máte peníze: Co s tím?

Kniha Pověsti hradů a zámků - po stopách Bílé paní je v

Přečtených20x
Doporučených1x
Knihotéce35x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x