Povedz mi, čo ťa bolí, a ja ti poviem prečo

Povedz mi, čo ťa bolí, a ja ti poviem prečo https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417496/bmid_povedz-mi-co-ta-boli-a-ja-ti-poviem-SrA-417496.jpg 4 65 19

Autor vychádza najmä z tradičnej čínskej medicíny. Najprv analyzuje náš organizmus vo všeobecnosti, a potom uvádza prehľadne jednotlivé časti, orgány a systémy spolu s vysvetlením ich významu, ako aj významu v prípade ich ochorenia či poranenia. Alergie, bolesti v krku, zápaly, cysty, bolesti krížov, migréna, bolesti uší, nadváha, ischias, kŕče, závraty, očné choroby, rakovina a mnohé iné – to všetko sú prejavy väčšieho či menšieho napätia, nesúladu, nerovnováhy, nevedomého rozporu či potláčaného konfliktu, ktorý vedome nevnímame, alebo možno aj vnímame, ale nechceme sa ním zaoberať, a tak nás naň upozorňuje naše vlastné telo. Naše telo hovorí (ba priam kričí) o tom, čím trpí naše vnútro. A táto kniha nás učí tejto reči tela rozumieť. Učí nás pochopiť určité mechanizmy, zákonitosti a súvislosti. Bolesti a choroby, ktoré postihujú naše telo, nie sú dielom náhody či ranami osudu, ale jasnými signálmi, ktoré sa nám snažia povedať, že sa nám do cesty postavila nejaká prekážka. Keď sa naučíme vnímať človeka (vrátane seba samých) ako jeden celok, kde všetko súvisí so všetkým, zistíme, že väzby a spojitosti medzi telom, telesnými orgánmi a ich funkciou na jednej strane a psychikou na strane druhej nie sú žiadna mágia, ba ani ezoterika, ale že ide o čisto biologické vyjadrenie nášho stavu. Kľúčom k tomuto pochopeniu je aj táto publikácia.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Eugenika
Originální název:

Dis-moi où tu as mal, je te dirai pourquoi , 1994


více info...

Přidat komentář

Elea
25.03.2024 5 z 5

Stručný přehled tradiční čínské medicíny, zajímavá je třetí část knihy s vysvětlením příčin jednotlivých nemocí.

Karloska
22.11.2023 5 z 5

Přehledné přiblížení čínské medicíny.
Určitě nelze počítat s tím, že se po přečtení staneme znalci. :-) Ale jako malý přehled doporučuji.


Booka
13.11.2023 odpad!

Prazdne blaboly. :(

maja2712
03.07.2023 2 z 5

Některé pasáže byly zcela pochopitelně, důvody onemocnění některých orgánů už méně. Dost brzo jsem zapomněla, co jsem četla.

Kikulka97
11.05.2023 4 z 5

Velmi dobrá kniha pro úvod do tradiční čínské medicíny. Prvni třetina svižná, druhá pomalejší, informacemi nadupanější, třetí velmi poučná. A obal má luxusní texturu

Easenka
20.04.2021 3 z 5

Autor Michel Odoul v knize popisuje bolesti a choroby jako reakce těla na vnitřní problém. Popisuje zde tělo jako energetický celek a dále jednotlivé části a příčiny vzniku bolestí na daném místě.

hu_87
02.12.2020 3 z 5

Knížka je vesměs dobře a srozumitelně napsaná a je to takový mišmaš východních nauk a psychosomatiky (nebo obojí - nevylučuje se to).
Pro začátečníka je kniha vhodným úvodem do celé problematiky a pokud s podobnými směry teprve začínáte, určitě je to ideální volba.
Autor se zaobírá třeba problematikou levé a pravé strany z hlediska mateřské a otcovské strany mince, různými problémy z hlediska toho, jaká část aktuálně dělá problémy.
Na druhou stranu se princip tak nějak opakuje a brzy zjistíte, že je to celé tak nějak logické (když pomineme striktní zastánce vědy); že, jak bylo napsáno, taková ruka třeba symbolizuje akci/činnost a že problémy s rukou symbolizují obvykle problémy v této životní oblasti. Nebo problém s kotníkem může znamenat problematické vztahy s druhými lidmi.

Sykorka10
25.08.2020 4 z 5

Jde poznat, že autor tomuto tématu opravdu rozumí, a ještě k tomu ho i dokáže srozumitelně popsat. Myslím si, že toto dílo je správnou volbou pro všechny, kteří se zajímají o východní medicínu, ale možná i pro ty, kteří o ní sice příliš nevědí, ale ani ji úplně nezavrhují.

Ashi
11.07.2020 3 z 5

Přiznám se, že mě kniha zklamala. Sice jsou zde hezky popsány přičiny podle bolesti určité části těla, ale ve výsledku jsou všechny příčiny stejné - rámcově jsou to špatné myšlenky, stres atd. jen je to napsáno pokaždé trochu jinak. V nadsázce - bolest ruky - stres z toho, že nemůžeme něco držet, bolest nohy - stres z toho, že jsme si toho naložili moc a neuneseme to, bolest hlavy - stres a příliš mnoho špatných myšlenek.

Wasylka79
03.07.2020 5 z 5

Kniha se mi libila,doporučuji všem kteří se zajímají o tento druh literatury.

Mira7
08.01.2020 5 z 5

Velmi užitečná kniha pro toho, kdo je schopen vnímat svět a zdraví jinak, než pouze materialisticky. Praktické časti předchází podrobné úvodní vysvětlování. Knihu ocení příznivci východního filozofického a s tím souvisejícího medicínského přístupu.

J.books
04.01.2020 2 z 5

Kniha je pro mě psaná nepříliš poutavou formou, spíše nudnou, byť jsou informace zajímavé. Nelíbí se mi ani zpracování knihy.

Tyet
18.01.2019 4 z 5

Michel Odoul sepsal pěknou a srozumitelnou příručku pro všechny, které zajímá, proč onemocněli či přišli k úrazu. Na rozdíl od populárního doktora Hnízdila, Ruedigera Dahlkeho nebo Miroslava Hrabici vychází z východní filozofie. Zabývá se tedy Dřívějším a pozdějším nebem, pěti principy, zahušťováním a uvolňováním energií, jin a jang a především lateralitou. První, obecná část knihy je velmi zajímavá a pro mne v mnohém nová, zatímco druhá, praktická část je trochu příliš mechanistická, což mi nevyhovuje. Bolí vás pravý loket? Určitý mateřský princip vám brání v konání. Každopádně je ale kniha dobrým doplněním mnoha teorií nemocí a lidských útrap a stojí za to se s ní seznámit.

zimka.r
23.12.2018 5 z 5

Tato kniha se pro mne stává jakousi učebnicí! :) Doporučuji!

noni
19.12.2018 5 z 5

Za mě, jedna z nejlepších knih s touto tématikou.
Mám také ráda knihu pana Miroslava Hrabici "Co nám tělo říká aneb Po stopách nemocí", doporučuji.

čef
21.11.2018 5 z 5

Prezentace východního systému člověka a jeho cesty životem a před životem dalším - či-li jing, jang apod. Samozřejmě zjednodušený pohled na problémy uvnitř a vně nás, který se dá velmi snadno zpochybnit a třeba i zesměšnit např. porovnáním s astrologií, homeopatií či jinými alternativními systémy léčby. Přesto nezatracuji, naše pokusy o vysvětlení jsou přeci vždy zjednodušené. Důležité je si být vědom svého omezení a pozitivně se k němu postavit a k tomu nás kniha víceméně navádí. Jak říká autor v poslední větě - "mnoho štěstí na cestě za osobní legendou"!

mariva
03.08.2018 5 z 5

Hodně zajímavá knížka, o psychosomatice se dnes hodně mluví a určitě má něco do sebe. Jen by to asi potřebovalo pomoc odborníka, protože ne vše si dokáže laik správně vyložit. Navíc jsem si v některých případech nebyla úplně jistá správným překladem a občas překladatel asi ani správný výraz nenašel a nechal původní.

LivN
30.07.2018 5 z 5

Knížka se četla sama. Byla tak zajímavá ,že to jinak nešlo. Hodně jsem se naučila a dozvěděla. Určitě všem doporučuji.

Beebee
07.05.2018 5 z 5

Naprostá jednička svého druhu na trhu psychosomatických knih u nás. Doporučuji všem, kdo často stůňou, překvapivě stůňou nebo chtějí porozumět tomu, co se jim na fyzické úrovni děje. Podobenství o koních, kočáře, vozkovi a pánu uvnitř vozu je perfektně sedící. 5 hvězd. Kdyby bylo šest, tak i ta šestá...

Štítky knihy

alternativní medicína psychosomatika

Autorovy knížky

Michel Odoul
francouzská, 1953
2017  77%Řekni mi, kde tě bolí, a já ti řeknu proč

Kniha Povedz mi, čo ťa bolí, a ja ti poviem prečo je v

Právě čtených7x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených5x
Knihotéce48x
Chystám se číst131x
Chci si koupit51x
dalších seznamech1x