Povahopisy

Povahopisy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40267/bmid_povahopisy-mW7-40267.jpg 4 16 2

Významný starověký filozof a přírodovědec vymezuje základní aspekty lidské povahy. Výklad postihuje některé důležité rysy lidského charakteru (např. licoměrnost, neotesanost, úlisnost, skrblictví, hrubost, zbabělost). Snaha přiblížit psychickou stránku člověka z hlediska dobového stupně poznání.

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Χαρακτήρες


více info...

puml
puml
10.06.2018 5 z 5

Výborné čtivo, ke kterému se rád vracím. Místy jsou to až takové mikropovídky s komickými pointami, jako třeba u ""upovídanosti":

Nic si z toho nedělá, když se mu jeho vlastní děti posmívají a říkají mu, když je ospalý a chce, aby spaly také: "Tatínku, povídej nám něco a my usneme."

Nebo u "oligarchického myšlení":

Z Homérových básní si zapamatoval jediný verš:
"Není dobré, když mnozí vládnou:
jen jeden buď vládcem."
Z ostatních veršů nezná ani jediný.

Nebo u "skrblictví" až zenový postřeh:

Z nákupu se vrací s prázdnýma rukama.

Směs jemné kultivovanosti, přesných postřehů a humoru vytváří z Povahopisů malé veledílo, které je i po těch víc jak dvou tisících letech stále aktuální. Doporučuji.

adriane9
adriane9
01.03.2016 4 z 5

Mě osobně to přijde strašně milé a vtipné. Všechno to, co člověk o člověku ví od dob co svět světem je, je tady tak krásně popsáno a shrnuto, a často tak, že ačkoli vímě oč jde, líp vysvětlit než Theofrastos to bude umět málokdo.
Například TUPOST je pomalost ducha v řeči a činech nebo PANIKAŘENÍ je vymýšlení nepravdivých zpráv podle libovůle vymýšlejícího :). Doporučuji.


Autorovy knížky

Theofrastos
řecká, -372 - -287
2000  88%Povahopisy

Kniha Povahopisy je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x