Pouto

Pouto https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258874/bmid_pouto-258874.jpg 3 6 3

Lynne Mctaggart je Malcolm Gladwell nové vědy. Kráčí na hranici mezi vědou a pseudovědou, která má v úmyslu čtenářům pomoci žít plnohodnotnější život díky tomu, že porozumí tomu, čemu ona sama říká "Bond-Pouto". "Každý je s každým propojen," argumentuje. "Myšlenka o jednotlivcích je podvod". Kniha poskytuje snadný přístup k pochopení obrovského množství vědeckých studií a propojuje tak kvantovou fyziku, genetiku, evoluční biologii, neurovědu, astronomii, sociologii, psychologii s celou řadou dalších oborů. Dotýká se i slunečního a geomagnetického vlivu na lidi a zvířata, lidské schopnosti empatie, spravedlnosti a altruismu, detailů společenství versus izolace, západního versus východního zrakového vnímání a jak se toto všechno zapojuje do prostoru, který nás všechny spojuje. V části I nás Mctaggart přesvědčuje o tom, že nic neexistuje nezávisle na něčem jiném. V části II odhaluje zdrcující důkazy o tom, že lidé mají přirozené dispozice, touhy a potřeby sounáležitosti, tedy potřeby dávat a brát, což nás posouvá od individualismu k holismu. V části III se Mctaggart dále rozepisuje o holismu a přináší důkazy o účinnosti nalezení společného základu, budování komunity, otevřenosti vůči opozičním názorům, autentičnosti a praktikování soucitných meditací, "hluboké pravdy" a "upřímného otevření se". Pouto je fascinující pohled do pavučin života, kterého jsme všichni součástí, a zdůrazňuje potřebu většího smyslu pro spolupráci, společenství a spojení.... celý text

Vydáno: , Anag
Originální název:

The Bond: Connecting Through the Space Between Us , 2011


více info...

Přidat komentář

Metroušek
29.04.2020 4 z 5

Tak jako vždy, svět je v nějaké krizi, a potřebuje vylepšit, čehož spousta hajzlíků nahoře zneužije ke svému obohacení na úkor ostatních. Autorka se na vylepšení světa snaží jít odspodu, od jednotlivců a malých skupin. Ukazuje, jak škodlivá je soutěživost a snaha získat výhody na úkor druhých, a jak užitečný je způsob jednání win-win. Podle ní byl člověk zrozen k tomu, aby někam patřil, souhlasil s druhými, dával, a hrál fair play (a tedy se střídal). A snaží se probudit co nejvíce lidí k tomu, aby tuto svou pozapomenutou podstatu objevili, a řídili se jí. Kniha stojí za opakované přečtení, protože obsahuje hodně zrn a semínek. Příhodné filmy: Pošli to dál, Crash, Babel, Gran Torino...

LenysekC
23.01.2019

Zatím jsem na straně 100, ale už mi to nedá, asi proto, že jen za těch sto stran už se Lynne dvakrát stihla navézt do Ayn Randové.
Všichni jsme provázaní se vším, ok, to já i beru a věřím tomu, ale jak může na jedné stránce shodit individualismus, když na druhé rozebírá, jak lidi páchají nejvíc sebevražd, když je odsoudí okolí a nikam nepatří? Pak nemá být svět v takových sra.kách, když si všichni navzájem zrcadlíme závist, zavržení a hroutíme se z toho.
Zatím mám z knihy pocit, že dobře nám bude, až budeme všichni stejní, bez vlastního názoru, nejlíp jednopohlavní, abysme si neměli co závidět, a všichni nějakým způsobem "jiní" se budou likvidovat, aby zbytku stáda nekazili křivku štěstí.
Nedává větší smysl, aby člověk byl silná, spokojená, ne tak snadno zničitelná individualita, a šířil tak svou vlastní spokojenost, která nezávisí na tom, co si o něm kdo zrovna myslí? Protože kde mám jako brát tu lásku, co mám šířit, když 90% lidí jede v úplně opačném módu? Jasně, není to tak jednoduchý, jako být ovečka, ale co budou ovečky dělat, až zjistí, že to co šíří, je vlastně nenávist a strach? Uvidím, jestli mi to vysvětlí ve zbytku knihy.


Guepp
31.01.2018 3 z 5

Kniha v sobe nese neuveritelne mnozstvi informaci. Neni to oddechove cteni, ale vse je prijemne a pomerne dost srozumitelne vysvetleno. Ale nemyslim, ze by se dala precist a stravit behem par dni, po docteni mam pocit, ze si nektere pasaze urcite budu muset nekdy precist znovu. Celkove vsak myslenku a prinos knihy hodnotim velmi pozitivne.

Autorovy další knížky

Lynne McTaggart
americká, 1951
2017  82%Pole – Hledání skryté síly vesmíru
2018  92%Síla osmi
1998  93%Co vám lékaři neřeknou
2015  63%Pouto

Kniha Pouto je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x