Poutníkův deník / Lenochovy myšlenky

Poutníkův deník / Lenochovy myšlenky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51355/poutnikuv-denik-lenochovy-myslenky-51355.jpg 5 15 3

Jazykový a situační humor knihy vychází ze srovnání dvou kultur, v tomto případě německé a anglické. Lenochovy myšlenky jsou pokračováním humorně laděných zamyšlení Jalové nápady lenivého člověka. Klapkův postřeh a vtip tentokrát míří takříkajíc do vlastních řad, když podrobují trefné kritice to, co je Angličanům tak drahé – střídmý a racionální úsudek. Čtenář se dozví, jak Angličan zvládá různé životní situace, jaké jsou například radosti a prospěch otroctví, jak pečovat o ženy a jak je zvládnout.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

The Diary of a Pilgrimage / Second Thoughts of an Idle Fellow


více info...

Přidat komentář

terimila
27.07.2020 4 z 5

Sáhla jsem po ní po letech kvůli čtenářské výzvě - kniha, jejíž název vystihuje vaši náladu nebo povahu. Sedí to skvěle. Celoživotně se přelévám od vytrvalého poutníka (obrazně i doslovně) k lenochovi, přemýšlejícímu a zapisujícímu si o věcech smyslu majících i nemajících. Nu a čtení mě opět potěšilo a pohladilo po duši. První, cestopisná část je převážně legrace, druhá - úvahová sice působí odlehčeně, ale mnohé z myšlenek jdou do hloubky a mají svou platnost i dnes, po spoustě let od sepsání knihy. Což myslím potvrzuje jejich platnost a nadčasovost. Co je oběma částem knihy společné, je geniální postřeh a talent autora zdůraznit ty droboučké absurdity každodenního života... a rozebrat je tak, že si vlastně řeknete, že to je úplná pravda a jak to, že jste na to nepřišli sami. :-)
Krásná, milá a příjemná knížka. A moudrá, jak trefně podotýká kolegyně přede mnou. :)

kneslova
30.12.2019 5 z 5

Mám moc ráda humor J.K.Jeromeho. Skvělá kniha, humorná a přitom je za tím moudrost.


3nitka
01.03.2019 4 z 5

"Zaplatit? Platit za vstup do divadla," zvolal jsem udiven. "Ale to je přece nesmysl. Ty žertuješ."
"Chceš-li tam jít, nezbývá ti, než zaplatit. Nezaplatíš-li, zůstaneš venku - tak tvrdé tam mají pravidlo. "
"Můj bože" řekl jsem, "jaké nepříjemné zařízení. "

Druhú polovica knihy tvoria eseje, niektoré sú naozaj - poučné.

"Ano Popelko, byla bys nespokojená, i když kroutíš hlavou, na které máš korunu. A já ti řeknu proč. Protože jsi žena a osudem nás všech, mužů i žen, je navždy chtít, co nemáme a zjišťovat, když to máme, že to není to, co jsme chtěli.

Moje milé dámy, leštíte stoly, cídíte konvice, ale nevzácnější kus nábytku v celém domě se vám rozpadá pod rukama, protože se ani trochu nesnažíte. Najdete ho ve svém vlastním pokoji, před svým zrcadlem.