Poutník vypráví o své cestě k Bohu

Poutník vypráví o své cestě k Bohu https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165166/poutnik-vypravi-o-sve-ceste-k-bohu-165166.jpg 5 29 10

Poutavé vyprávění ruského pravoslavného poutníka z 19. století o tom, jak hledal nepřetržitou modlitbu Srdce, ke které nás vybízí Nový zákon. Našel ji v opakování Ježíšovy modlitby, která ho nejednou zachránila na jeho cestách. Podivuhodné příběhy a události, se kterými se poutník na své cestě po Rusku setkal, se v jeho vyprávění prolínají s hlubokými poučeními o duchovní cestě k Bohu. Z celé knihy neustále promlouvá přirozená a laskavá moudrost člověka opravdově hledajícího Boha. Pro čtenáře, který hledá individuální, vnitřní stezku k Bohu, je vyprávění dobrou praktickou učebnicí zejména tehdy, je-li křesťanského založení.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Jiří Vacek
Originální název:

Otkrovennyje rasskazy strannika duchovnomu svojemu otcu , 1881


více info...

Přidat komentář

Emik87
18.02.2024 5 z 5

Hodně zajímavá kniha. Člověk prostě putuje s poutníkem a prožívá s ním jeho život.

ZaS
16.01.2024 5 z 5

Ruský 'Poutník' mě nadchnul hned několikrát. Dostal jsem na něj tip v souvislosti s 'indickými' duchovními postupy (meditace, mantry...). To je hlavním tématem a je zřejmé že, stejné postupy znali i křesťané (a to nejen východní, kde je to snadno pochopitelné) a praktikovali je po stovky let. (Poutník sám je zasazený do první poloviny 19. století, ale Ježíšova motlitba - respektive tato technika modlitby - je zmiňována už u církevních otců.)
Kromě toho ale Poutník zaujme i doprovodnými příběhy, které vykreslují trochu jiné Rusko, než se nám snaží vnutit západní svět. Rusko duchovní a tolerantní. Z drobných zmínek se můžeme dovtípit jak žili prostí lidé i střední či vyšší vrstva. Zkuste si srovnat jejich vidění světa s našimi reáliemi v období od Jiráskova F.L.Věka po Boženu Němcovou.
Protože mám rád historii, potěšily mě i drobné střípky naznačující vývoj křesťanství v Rusku především zmínky o starověrcích a jejich názorech ne nepodobných gnostickým sektám na západě a ve středu Evropy.
Suma sumárum: knihu doporučuji všem zájemcům o duchovno, ale pro ty kdo praktikují jógu a meditace je to takříkajíc "povinná četba".


pustaken
13.09.2023 5 z 5

Vybrané obrazy zo života pútnika, ktorý sa venuje tzv. vnútornej, neprestajnej, či Ježišovej modlitbe. Táto prax je súčasťou hésychazmu, mystickej tradície východného kresťanstva. Jej základ je však daný už mníchmi a pustovníkmi, tzv. otcami púšte a cirkevnými otcami, v dobách keď sa ešte kresťanstvo nerozdeľovalo na západné a východné.
Určite sa kniha oplatí prečítať aj nekresťanovi, stačí ak má človek záujem o akúkoľvek formu mystiky. Dozvie sa veľa z náboženských dišpút na tému modlitby. Avšak bez praxe, na ktorú kniha vyzýva, to bude pochopené iba v teoretickej rovine.

AlexStark
17.07.2022

Jak říkají Američani, life changing! Tahle kniha mě namotivovala modlit se neustále Ježíšovu modlitbu. Zjistil jsem, že ta hravě strčí do kapsy jakékoli meditace, jógu a další východní praktiky, kterým jsem se dříve věnoval. Naučila mě dostat se za neustálé přemýšlení o sobě samém a o tom, co se zrovna v životě tak úplně nedaří a posunout mě daleko blíže Bohu a vnímání světa v lásce a míru. Kniha, která mi otevřela skutečný poklad křesťanství, kterým je Filokalia a další spisy svatých otců a která mi ukázala, že křesťanství rozhodně není žádnou nižší formou spirituality, právě naopak! 10/10

Kerolka_P.
17.06.2020 5 z 5

Komu "voní" východní křesťanství, tomu bude vonět tato jedinečná kniha. A to nejen papírem! :) Poutník umí takovým způsobem nadchnout pro modlitbu Ježíšovu, že s ní pak nemůžete přestat :) Stejně jako se čtením této knihy. Neznám druhou takovou.
(A jen podotýkám, že Dobrotoljubije vyšla v r. 2019 pod názvem Filokalie také v češtině - zatím první díl, v plánu jsou tuším ještě další čtyři. Už ji mám doma - hotový poklad!)

veneta
11.10.2018 5 z 5

Naprosto výjimečná kniha..........jen úvod má přes 40 stran, říkala jsem si, že něco přeskočím, ale pak jsem přečetla každé slovo. Kniha je vlastně o jediné krátké modlitbě, ale naučila mě dívat se na Bibli nejen jako na knihu knih, ale především jako na učebnici života. Prostá, všem otevřená učebnice ( v tom nejlepším slova smyslu ).

Kniha je plná povzbuzení a úchvatného vztahu k Bohu. Např.: " K tomu, abychom se zalíbili Bohu, není nic víc třeba než milovat."

DivnýJanko
21.03.2018 5 z 5

V podstate úvod do východnej mystiky a jednoduchej ale účinnej Ježišovej modlitby, za ktorú ďakujem zo srdca. Okrem živého jazyka a prekrásnych príbehov pútnika, máte možnosť nahliadnuť do múdrosti východných Starcov/Otcov z citácii, ktoré sa dochovali v Dobrotoľubji/Filokalii. Ktorú nemajú ani češi ani slováci do dnešných časov kompletne preloženú. Naviac v bohatom registri opäť nájdete minimálne zaujímavé mená mystikov, kňazov, hľadačov pravdy, ktorých knihy takisto vôbec nenájdete v prekladoch ani slovenských ani českých ;) takže knihu vrelo odporúčam, momentálne ju čítam už druhý krát /pracujem v antikvariáte a verte že mám čo čítať/ a jej energia ma mocne stále priťahuje /dosť podobná silou knihe od P.Florenského Soľ zeme/ stále sa dá do jej oživujúceho prameňa ponoriť a nechať sa omyť od hlúposti, prazdnoty a zloby dňa dneška. p.s. je obrovskou hambou pre oba národy, že preklady ani Filokalie ani už spomenutých mystikov, nie sú schopné urobiť. viem, alebo lepšie povedané tuším koho ruky nechcú otvoriť dvere, jedny sú jeruzalemské a druhé rímske... Slava Issusu Christu IC XC NI KA

Avalong
01.08.2016 4 z 5

Cesta pútnika, oddanosť Bohu, odovzdanosť osudu. Krásna kniha kt. učí láske a oddanosti do Božích rúk. Pekná kniha ale ku koncu mi to už všetko prišlo nezaujímavé.

lord-artoo
09.06.2014 5 z 5

Jestliže lze na základě "Umění války" mistra Suna napsat knihu "Mistr Sun a umění obchodu", pak lze v brzké době očekávat knihu "Upřímná vyprávění poutníka o principech reklamy". Proč? Protože vás přečtení originálních Upřímných vyprávění dožene k touze odejít z domu, toulat se po žebrotě s modlitbou na rtech a knihou Filokalie (Dobrotoljubie) v tlumoku, aniž byste zvážili všechna pro a proti.

Upřímná vyprávění jsou pro svou pestrost forem (objevují se zde vyprávění, svědectví, výňatky ze spisů Otců, heslovité rady, duchovní rozhovory) velmi nevšední knihou, jež vyžaduje někdy jen chuť k četbě, jindy plnou koncentraci duševních sil - vždy však přináší obohacení! Za pozornost rozhodně stojí i úvodní studie Richarda Čemuse (dříve vydaná samostatně s částečně odlišným obsahem, vizte "Modlitba Ježíšova - modlitba srdce"), která velmi pregnantně shrnuje základní data o Filokalii a Ježíšově modlitbě.

Drazí uživatelé databazeknih.cz, toto je kniha, kterou si chcete přečíst pro svůj duchovní růst!

dutch
03.04.2013 5 z 5

Povzbuzení do duchovního života s praktickými radami točícími se kolem modlitby Ježíšovi a spisu "Dobrotoljublje" (Filokalie), kde se starci a duchovní autority zabývají tím, jak dovést k naplnění přikázání modlete se neustále. Mnoho krásných příběhu lidí s kterými se poutník, jdoucí ruskou krajinou, setkává.