Poutník před branami moudrosti

Poutník před branami moudrosti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465807/bmid_poutnik-u-bran-moudrosti-d8u-465807.jpg 4 47 17

Uznávaný irský spisovatel John Boyne představuje v ambiciózním mytickém vyprávění Poutník u bran moudrosti skupinu postav, jejichž životy budeme sledovat v čase i prostoru, dokud se jejich osudy nenaplní. Nejprve to vypadá jako obyčejný příběh jedné rodiny: matka, otec a jejich dva synové, z nichž jeden je agresivní po otci a druhý spíš citlivý po matce. Jeden odejde, druhý zůstane. Jenže budou se znovu a znovu potkávat v různých dobách a na různých místech, počínaje Palestinou prvního tisíciletí a konče současnou Amerikou. Svět kolem se bude proměňovat, jejich osud bude pořád stejný. Dokud nezažijí skutečnou proměnu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

A Traveler at the Gates of Wisdom , 2020


více info...

Přidat komentář

dominika8192
11.04.2024 4 z 5

Nikdy jsem nic podobného nečetla. Myslela jsem si, že to prolínání času bude popsané vágně a ploše, ale chyba lávky. Fakt mě to neskutečně bavilo, zejména tou originální návazností událostí a podobností jmen. Čtenář se musí až pousmát, jak si autor pohrává s jeho pozorností. Čtyři hvězdy z pěti.

GYROTOURBILLON
27.03.2023 4 z 5

Knihy JB jsou vždy zajímavé. Tato byla taktéž, ale ...ne nebudu hatit, asi je důležité i rozpoložení čtenáře.


Petrasuvicka
20.09.2022 4 z 5

Nikdy před tím jsem nic podobného nečetla.
Příběh má spoustu vrstev, můžeme na něj koukat podle časové osy, anebo podle vypravěče. Protože to, co se mu dělo, zažíval, vyprávěl atp, může teoreticky zažívat kdokoli, klidně ve stejný čas, jen na jiném místě. Vždy se na planetě v nějaké zemi najde někdo, koho zasáhnou podobné běhy událostí a osudu.
Nicméně celý děj lze vnímat i jako vývoj společnosti, její postupnou degeneraci ke konspiracemi posedlými lidmi, které vyhledávají a konzumují absurdní světové lži jako drogu. Bohužel takových lidí znám ve svém okolí spoustu a nepřesvědčí je sebevětší a seberyzejší důkaz. Stejně tak Boyne dokazuje, že se lidstvo nedokáže poučit ze svých chyb po celá staletí.
Opravdu zajímavé a vrstevnaté čtení plné fiolozofických myšlenek.

Sidonia
18.07.2022 2 z 5

Zajímavě napsané, ke konci trošku únavné, ale líbilo se mi.

Pett
02.04.2022 5 z 5

Mezi řádky prvních příběhů jsem stále hledala pokračování osudů starých známých a podezírala sama sebe z nepozornosti... než mi došlo, kterým směrem se tato neobyčejná pouť tak trochu našeho obyčejného lidství ubírá... duševní jízda napříč staletími je naprostá dokonalost... každý ten jeden život mnou lomcoval a plíživě kousek po kousíčku si uzurpoval můj tak moc vzácný spánek jen pro sebe... cílové ocitnutí se před branami člověčí hlouposti bylo pro moji maličkost jako rána palcátem po záložce... o to více rezonující četbou v předvolebním čase. Díky za tak nevšední počin!

Karcoolka2210
17.02.2022 5 z 5

Je pravda, že tomu záveru niečo chýbalo, ale napriek tomu si táto kniha za mňa zaslúži 5 hviezd. Krásne putovanie dejinami, krajinami, kultúrami. Veľmi sa mi páčilo ako pracoval s menami postáv, podľa ktorých sa dalo určiť o kom naozaj hovorí, keď sa tá reálna postava ocitla vo svojej krajine. Plus, prekvapilo ma a potešilo zároveň, že v kapitole Francúzsko AD 1916, sa John Boyne vrátil do deja jednej zo svojich kníh (The Absolutist- u nás ešte nevyšla a čítala som ju len pred touto knihou, takže to bolo super :) Skvelý autor, pre mňa je to jeho už tuším asi nejaká 5-6 kniha, čo som čítala, vrátane kníh pre mladších čitateľov, a doteraz nesklamal.

Sinuhet.Knihozr
23.01.2022 5 z 5

Moje první setkání s autorem a hned trefa do černého. Originální putování milníky lidské historie mě vtahlo a pustilo až na úplném konci. Kdybych něco měl vytknout, tak snad jen absenci větší katarze, nějakého většího vyústěnív uplnem zaveru, ale v tomto případě se kupodivu jedna jen o maličkost. Katarze přicházejí v průběhu celé knihy. Byl jsem opravdu maximálně spokojen.

DreamerX9
16.01.2022 4 z 5

Na knize mě zaujal název aniž bych si přečetla o čem je zkrátka jsem začala číst. Zaujalo mě cestování z daleké minulosti do ne až tak daleké budoucnosti, také jak autor přizpůsobil době jazyk i prostředí bylo to jako procházet místnostmi lidské historie. Velmi zajímavá kniha

Roux
03.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Bylo mi velkým potěšením, kráčet s Poutníkem jeho cestou Myslím, že jsem si nemohla vybrat lépe svou prvotinu od autora. Moc pěkná kniha, která se mi dobře četla. Jen jsem celou dobu čekala na pomyslnou tečku, ten konec, který mi dodá aha efekt... a on tam není. Nebo tam nebyl alespoň pro mě.

Dani25
10.11.2021 5 z 5

Obdivujem originálny nápad autora prebehnúť históriu ľudstva životom jedného človeka. Pútavý príbeh, rôznorodé ľudské povahy. Vynikajúci je aj prechod z kapitoly na kapitolu. Neoľutujete ak sa rozhodnete prečítať. John Boyne nesklamal.

foreverbooked
04.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Kniha je krásným průvodcem dějinami lidstva, při kterém nás autor zavede do nejrůznějších zemí světa. Po skoro každé kapitole mi bylo líto, že se s danou kulturou už tak brzy musím rozloučit a nemůžu v dané zemi pobýt o trošku déle.
Přesto mi v knize chybělo něco víc! Nějaká důraznější tečka na závěr nebo "to něco" co by mi vyrazilo dech. Konfrontace, ke které značnou část knihy směřovalo, se udála několik kapitol před epilogem a tak konci knihy trošku scházel náboj, energie, kterou měla kniha v prvních dvou třetinách.

Lucienka220
29.10.2021 3 z 5

Zajímavé... od vraždění neviňátek v Palestině až po orbitální stanici u Jupitera prochází osamělý Poutník dějinami, které ho ovlivňují méně než jeho rodinné a přátelské konstelace. Jednotlivé motivy se opakují, prolínají, lehce se mění. Jak říká hlavní hrdina: Hněv zůstává, láska zůstává...

Celkově se mi kniha líbila. Trochu mi připomněla Mitchellovy Hybatele.

A teď se dostávám k tomu, proč knize dávám jenom tři hvězdičky. Nejsem příliš vzdělaná, ale některé autorovo svévolné nakládání s fakty na mne působilo, jako by mi dal facku. Vadilo mi, že v například použil, že v Peru v 7. století přijeli bratři na koních. Na Srí Lance jedl hrdina v 6. století karí s brambory...o kalení oceli v Mexiku v 8. století rovněž dosti pochybuji. Nevím, zda tam tyto nesrovnalosti byly záměrně, či zda je Boyne použil kvůli plynulosti vyprávění, ale mně osobně vadí...

Petra21
19.10.2021 5 z 5

Vydat se na cestu našeho poutníka znamená cestovat mezi kontinenty i dějinnými epochami a zjistit, že nám známá historie člověčenství stírá jakékoliv časové i prostorové hranice. Samozřejmě díky lokálním obměnám pocítíme specifického ducha doby, ale poutníkova pouť je daleká, nenechá nám prostor se zastavit a posedět. Čěká jej ještě tisíce životů... anebo ne? Ach, toto není jen obyčejný příběh na pozadí dějin... dotvořil sžírající pocit Fukuyamova Konce dějin, jehož jsme dle mnohých očitými svědky. Vskutku jedinečná čtenářská záležitost, jež stále rezonuje v mé mysli...

rodak
12.10.2021 5 z 5

Páni, to byla originální jízda. Já ji absolvoval za 3 dny. Po Skryté zuřivosti srdce a Chlapci v pruhovaném pyžamu ve mě i touto knihou má pan Boyne navždy svého věrného čtenáře.

intelektuálka
26.09.2021 5 z 5

To je originální téma .... poutník na cestě zeměkoulí a prostorem ....

Historie jednoho lidského rodu počínaje vražděním neviňátek a konče utopickou planetou Sova, kde žijí Bytosti ....

Několik historických mezníků / i Praha roku 1939/ a cesta pomsty, která končí před branami moudrosti ....

" Patřím minulosti, přítomnosti i budoucnosti ...."

Tak šťastnou cestu, poutníče ....

alibaba72
19.09.2021 5 z 5

To je naprosto skvělá literární jízda... kterou budu chtít často opakovat. Jsem zvědavý čím nás autor příště překvapí.

Nisus
17.08.2021 5 z 5

Nádherná kniha!