Já, Poutník

Já, Poutník https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219728/bmid_ja-poutnik-At2-219728.jpg 5 1999 575

Mladá žena zavražděná v hotelu na Manhattanu – nelze identifikovat ji ani pachatele. Otec veřejně sťatý pod palčivým sluncem v Saúdské Arábii a syn, jenž přihlížel. Muž ze syrského výzkumného ústavu, kterému někdo zaživa vyoperoval oči. Ohořelé ostatky tří těl na horském úbočí Hindúkuše. Plán spáchat děsivý zločin proti lidstvu… Mám s tím vším něco společného. Proto se vydávám na cestu. Já, Poutník. „Jediný thriller, který si letos musíte přečíst.“ – The Guardian... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

I am Pilgrim , 2013


více info...

viva71
viva71
23.02.2024 4 z 5

Nikdy bych si tohle téma sama nevybrala a navíc tak obsáhlá kniha...nechtělo se mi do ní. ALE stála za to!

Cabelkab
Cabelkab
05.02.2024

OMG. Na to, že kniha má tolik stran a ze začátku se mi do ní vůbec nechtělo, taky mi v knihovně ležela asi 3 roky, ale nakonec jsem se k ní dostala a teda tak propracovaný a dobře vymyšlený příběh jsem dlouho nečetla! I když člověk patrně ví jak to dopadne, tak jsem to četla se zatajenym dechem. Některé pasáže byly strašné samy o sobě svým činem a horší na tom je, že se to v dnešním světě opravdu děje.


cziss
cziss
30.01.2024 5 z 5

Opravdu dlouhý a obšírný, přesto napínavý špionážní thriller. Trochu mi připomněl mého oblíbeného autora F. Forsytha, i když oproti zmíněnému autorovi je tento příběh psán víc akčně a hlavně fantasticky. Přece jenom, hrdina příběhu, nejlepší agent na světě, svými schopnostmi plně odpovídá. Líbilo se mi, že ze začátku (tak třetina knihy a že je o pořádná třetina...) vlastně nevíte o čem přesně kniha bude a postupně čtenář splétá linky příběhu do jednoho celku. Povedené dílo, zábavné a napínavé po celé délce.

m2056
m2056
06.01.2024 2 z 5

Kniha je pro mě zklamání čekal jsem vážně zajímavou knihu ale tady jsem to nenašel.

LenkaKT
LenkaKT
03.01.2024 3 z 5

Thriller. No. Přišlo mi to takové vyžehlené, předvídatelné a černobílé. Padouši dokonale padoušští, ten hodný morálně gut hodný... dobré na pláž či dovolenou a pro všechny, kdo mají rádi trhillery a "pořádnej akčňák s ponorkou", jak se říká tomuto typu u nás doma :D

Kraken126
Kraken126
27.12.2023 1 z 5

Před několika lety bych knihu hodnotil příznivněji a asi bych si jí užil. Je skvěle namluvena Martinem Stránským.
Nyní, když vím jak pracují a co dělají americké tajné služby na Ukrajině a v arabském světě, tak vím, že kniha je snůška lží a pohádek. Ve zpravodajských službách slušní a čestní lide neexistují, to co nám autor předkládá je je naprostý a ubohý blábol oslavující americkou vyjímečnost.

daja51
daja51
22.12.2023 5 z 5

Super, super počteníčko - vynikající špionážní thriller, který nám přiblíží jak to ve světe špionáže chodí, jak funguje svět tajných služeb. Těch více jak 700 stran stálo za to - dovedla bych si představit i event. jejích filmovou podobu - neváhejte, jděte do toho - vřele doporučuji.

kalache
kalache
22.12.2023 5 z 5

...jako bonus jsou v knize i rady do života.Např. "Když jsi po krk ve sračkách-za žádných okolností nedělej vlny."...

Sonča2
Sonča2
09.12.2023

(SPOILER) Nechci hodnotit, vydržela jsem asi 180 stran do popisu chirurgické operace. Dál odkládám, nezaujal mě ani hlavní hrdina ani padouch. Doteď jsem nepochopila, jak super tajného agenta našel notář nebo jak mu psala matka, když měl změněnou identitu a teoreticky měl zmizet z povrchu zemského.

baji42
baji42
01.12.2023 5 z 5

Ke knize jsem přistupovala s mírným despektem. Jednak mě trochu děsil počet stran, ale hlavně nejvyhledávám špionážní romány. Ale kniha měla takové reference, že mi to nedalo, a dobře jsem udělala. Kniha je čtivá, napínavá a stránky naskakují jako nic. Rozhodně to stálo za to.

VA_Krtek
VA_Krtek
06.11.2023 5 z 5

Ačkoli to normálně nedělám, tak tuhle knihu jsem si vybral v knihovně podle obálky. Nic moc na ní není, ale jaksi mě přitáhla. Nemám rád špionážní thrillery - respektive se jim vyhýbám a i tady jsem podle anotace čekal klasické CIA blábolení a patos atd.. No a o dva týdny později tomu dávám plnej počet. Asi tomu pomohlo, že autor je australo-brit a zároveň hollywoodský scénarista. Prostě to bylo 760 stran příběhu, který byl skvěle promyšlený, nebyl zbytečně moc akční, charaktery postav zajímavé a rozlišitelné a mě to bavilo. Jasně, že by se tomu dalo vytknout trocha toho patosu, nebo podle mě skoro na škodu příliš rychlý závěr, nebo celkově možná až moc velká idyla Scottova světa, kor v jeho zapojení ve zpravodajských službách. Ale stejně dám pět. Moc jsem si užil s jakou ironií se Terry Hayes prostřednictvím Saracéna vysmívá absolutně bezbranné kosmopolitní multikulturní Evropě. U čeho jsem se už nesmál byl nástin mentality extrémního islamisty. Je to na zamyšlenou. Jen doufám, že touto skvělou knihou Hayes nevytvořil "kuchařku" pro magory :-)

Timkim
Timkim
07.10.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha s fenomenálním přednesem Martina Stránského. Špionážní knihy mě nikterak nebaví, ale tato byla výjimečná. Akce hned od začátku a bavilo mě sledovat vývoj postav, které se v průběhu představovaly takřka nahodile. Kolikrát jsem si říkal " a co ten má s tím společného?" 36 hodin poslechu uteklo jako voda a vše do sebe perfektně zapadlo. Nicméně to u mě prohloubilo averzi k muslimům a jejich smýšlení, které "civilizovaný" svět nemá šanci pochopit. Ale ani inkvizice pod jménem křesťanství je nepochopitelná.
Sečteno podtrženo, obával jsem se těch 760 stran, ale musím uznat, zbytečně. Plný počet hvězd.

4708
4708
08.09.2023 5 z 5

Tato kniha, to byla jízda! 760 stránek a vůbec to člověku nepřišlo. A na konci zoufalost, že už kniha končí! Agent byl tak perfektní, až to bylo neuvěřitelné, člověk si i říkal, že autor mohl trošku brzdit, ale ničemu to nevadilo. Skvělý příběh, který vás pohltí (a to thrillery nečtu). Doporučila jsem několika lidem a všichni byli nadšeni.

Kenan
Kenan
14.08.2023 5 z 5

Nikdy bych neřekla, že mně bude bavit kniha o teroristech, politice, přestřelkách, 11. září, islámu, agentech a do toho pátrání po vrahovi. Navíc psáno tak podrobně, popsán téměř každý krok. :) Tahle kniha ale udržela moji pozornost celých 700 stran :)

Iva095
Iva095
10.08.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem doma válela několik měsíců úplně nedotčenou. Vůbec se mi do ní nechtělo, měla jsem z ní obrovský respekt. A teď po přečtení mohu s jistotou říct, že to byl jeden z nejlepších thrillerů co jsem kdy četla. Dělo se toho tam strašně moc a přesto to na konci všechno zapadlo do sebe. Musím ocetit to minimální množství postav a to jak se kniha krásně četla. Doufám, že autor u nás brzo vydá ješně něco dalšího. Rozhodně doporučuji.

Lalina3
Lalina3
01.07.2023 5 z 5

Jako kdybych četla 4 knihy dohromady, obrovské množství informací, emocí, zvratů, ale přesto to ke konci vše zaklapne dohromady.
Extrémně jsem si knihu užila. Konec mi sice moc neseděl, ale to je spíš moje chyba.

Zoeinka
Zoeinka
16.06.2023 2 z 5

Tohle byla slátanina! Jako audio načteno dobře a za dva měsíce se to v autě dalo vyslechnout, ale jinak se zcela ztotožňuji s komentářem "Jak pejsek s kočičkou vařili dort".

Artim
Artim
30.05.2023 5 z 5

Mě to naprosto pohltilo.
Jasně, jsou tam situace, u kterých to autorovi moc nežerete, ale pak je tam spousta těch, které vás nenechají knihu odložit.
Doufám, že autor nezůstane jen u prvotiny!

SilverEx
SilverEx
21.03.2023 odpad!

Nejsem asi první, komu ta kniha připomněla to, jak pejsek a kočička vařili dort. Autor tam měl potřebu dát vše a kniha pak přesně jako ten dort i chutnala. Kniha se sice snaží prezentovat jako detektivka se špionážním thrillerem, ale je to spíš rádoby soupeření se superhrdiny se superpadouchem. Opravdu bylo těžké číst jak téměř nevzdělaný kluk, který většinu svého života strávil v náboženských školách a bojích (tam byl samozřejmě také legendárně nejlepší) skočí jen tak z ničeho nic na dráhu doktora a samozřejmě za pár let je opět jeden z nejlepších. Složité disciplíny jako je chirurgie a velmi pokročilá genetika dělá na koleně stylem McGyvera. A samozřejmě jeho protivník - superšpion je hrdina bez bázně a hany, který za ním jde jako ohař (a jen tak mimochodem vyřeší složitý a překombinovaný zločin hodný Moriartyho). Tohle bylo opravdu špatné.

oregano
oregano
12.03.2023 2 z 5

Ako parodia dobre. Autor ma citatelov za blbcov a zjavne sa mu dari. Cita sa to lahko a nasmejete sa dost - trebars pri scene s vyvolavanim zrkadiel. Fandila som Saracenovi..skoda, nevyslo.

Štítky knihy

prvotina islám špionáž zahraniční politika tajní agenti

Autorovy knížky

Terry Hayes
britská, 1951
2014  90%Já, Poutník

Kniha Já, Poutník je v

Právě čtených85x
Přečtených2 675x
Čtenářské výzvě284x
Doporučených296x
Knihotéce818x
Chystám se číst1 024x
Chci si koupit172x
dalších seznamech15x