Poutník

Poutník https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225661/poutnik-225661.jpg 4 18 4

K vůdčím osobnostem duchovních dějin 8. století patří biskup Pirmin (685–753), hlavní postava knihy Poutník. Doba je plná válek a násilí, takže jeho mise jsou nesnadné a nebezpečné. Kamkoli však na svých častých cestách přijde, chce jen jediné: postavit lidem příbytky a přinášet jim zvěst o Bohu. Majordomus Karel Martel, který vládne francké říši, dává v roce 724 Pirminovi příkaz, aby založil klášter na ostrově v Bodamském jezeře (dnes slavné Reichenau). Karel spatřuje v založení kláštera svůj opěrný bod v zemi vzpurných Alemanů, ale Pirminovi a jeho mnichům se podaří tento příkaz splnit jen s velkými obtížemi. Pirmin se stane prvním opatem nového kláštera, ale už po třech letech musí klášter i ostrov opustit, jakkoli s nimi zůstává duchovně spjat. Avšak ostrov na něj nezapomněl dodnes: Pirminův obraz má ve svém znaku a Pirminova socha zdraví návštěvníky na hrázi, která spojuje ostrov s pevninou.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Stab und Quelle , 1993


více info...

Přidat komentář

Shardlake
19.06.2023 5 z 5

Znovu jsem si ráda přečetla tento beletristický životopis o benediktinském mnichovi, opatu Pirminovi, který žil v 8. století a který o sobě prohlašoval, že je poutníkem, protože celý život putoval po různých částech země a zakládal kláštery, které se řídí řeholí sv. Benedikta.

Chesterton
08.02.2018 5 z 5

Měla jsem to štěstí, že jako první se mi dostala do rukou Dokonalá svoboda a předznamenala další knihy této autorky. Musela to být velice vzdělaná, laskavá a moudrá žena s darem slova:) Její beletristicko-historická líčení středověké církve jsou velice lidsky zralá a poutavá.


sadlo
18.07.2016 5 z 5

Připojuji se, knihy od této autorky jsou dle mého názoru, SKVĚLÉ. Je to pohlazení po duši.

drupyk
29.11.2012 5 z 5

Úžasná kniha kterou jsem četl jedním dechem. Vřele doporučuji.