Pouta věrnosti

Pouta věrnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53796/pouta-vernosti-53796.jpg 4 22 5

Přidat komentář

Péťa1950
07.04.2020 5 z 5

Po mnoha letech jsem se ke knize vrátila. Tentokrát jsem více vnímala rušné politické dění v Evropě druhé poloviny 19. století a návaznost na radikální změny ve vnímání umění, nejen malířství. Propojení s naším bojem za integraci. Život Jaroslava Čermáka, jeho neustálá touha po změně, vývoj technik, úspěch, láska ke vdané ženě, vše spojeno v poměrně krátkém,ale intenzivním životě.Jeho dílo souvisí s bojem za svobodu našeho národa a slovanů celkově. ( např. Černá hora, husitské hnutí a další).

Endy17
22.03.2020 3 z 5

Bezesporu zajímavý životní příběh malíře Jaroslava Čermáka bohužel nedokázal František Kožík uchopit a především předložit čtenáři tak poutavou formou, jako to ve svých životopisných románech dělají Irving Stone nebo David Weiss.


jadran
19.05.2019 4 z 5

Jako malému klukovi tahle knížka přesně padla do noty, protože i já jsem v dětství obdivoval hrdinné Černohorce, jediný národ, která odolal Turkům a navíc se mi velice líbily Čermákovy hyperrealistické malby. A dojímala mně i ona scénka na konci, kdy v Čermákově pozůstalosti nalezli malou kovovou medaili za statečnost, kterou mu udělil kníže Nikola. Teprve později jsem pochopil a dočetl se jinde, že Jaroslav Čermák společně s Karlem Purkyněm patřili k prvním skutečně uznávaným a moderním malířům od nás a Čermák byl prvním českým malířem, který vystavoval na salonu v Paříži. Možná to v Kožíkově životopisu je, ale mě tehdy zajímali skutečně jenom ti stateční Černohorci...

angelice
15.02.2016 4 z 5

Kniha se mi, jako většina děl od pana Kožíka, líbila a moc mě proto mrzí, že není známější. Lidé se o tento zážitek bohužel sami ochuzují, o to větší mezeru to pak znamená pro osoby umělecky a kulturně smýšlející.

Rup
21.01.2014 5 z 5

Přes velmi silnou sociální, až socialistickou, rétoriku, je třeba uznat, že František Kožík je mistrným vypravěčem s hlubokými vědomostmi o předestřeném tématu. Za svou osobu mohu jen doporučit.