Pouť oběšenců

Pouť oběšenců https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439195/bmid_pout-obesencu-nSd-439195.jpg 5 134 51

Podrychtář Václav série

< 5. díl

Oblíbený autor uzavírá svou volnou sérii historických příběhů s detektivní zápletkou románem, jehož hlavním hrdinou je opět Václav od Černého koně. Tentokrát řeší velmi zapeklitý případ, neboť u vchodů staropražských domů se znenadání začínají objevovat nebožtíci, které někdo sňal ze Šibeničního vrchu. U kostela svatého Jindřicha se vraždí a podezřelý je i biřic Vohnout. Ale hlavně: Odváží se podrychtář obžalovat všemocného podkomořího Zikmunda Hulera, králova oblíbence, který si nechává říkat Zikmund z Orlíka?... celý text

Přidat komentář

S.sidi
19.03.2024 4 z 5

Historická oddychovka, která hezky plyne a člověk si u toho představuje, jak to v tom středověku asi bylo. Spousta milých postaviček, na které si při poslechu zvyknete, ani se Vám s nimi loučit nechce.

Switch
20.01.2024 5 z 5

Další skvělá středověká detektivka z pera pana Hrdličky. Tři jeho knihy jsem hned po sobě přečetl v 5ti dnech a mít jich doma víc, četl bych dál. Podrychtář Václav opět pátral a předvedl svůj důvtip. Celý příběh Poutě oběšenců krásně pohltil veškerou pozornost čtenářovu (tedy mou). Stylizace vyprávění přípravu z pera autora, zápletky, rozuzlení, zasazení do historického období krále Václava a Jana Husa. No prostě paráda. Charaktery hlavních postav i těch postav, které se jen příběhem mihnou, prostě nemají chybu. Celou sérii vřele doporučuji i když jsem "zatím" četl jen tři knihy


orinka3
05.01.2024 4 z 5

Příjemné čtení o starých časech, kdy byly tresty skutečně přísné a platilo oko za oko. A originální metoda, jak se dopracovat ke křesťanskému pohřbu těch, co měli zůstat na šibenici. Navíc je tu i zločin padělání listiny, který vede až k nejvyšším kruhům.

viweb
12.11.2023 1 z 5

Mě se to nelíbilo. Celé to bylo matoucí s miliony postav a výrazů staré češtiny. Nemohla jsem se tím prokousat. Jsem zklamaná. Škoda!

Bakana
03.09.2023 4 z 5

Ráda si představuju, jak to mohlo v Praze na začátku 15. století vypadat. Knížka je plná detailů, které atmosféru dokreslují.
Moc by mě zajímalo, jestli Hus byl opravdu tak vzorný duchovní, jak ho Hrdlička vykresluje. Jestli by opravdu měl tolik důvtipu, zájmu a nakonec empatie a odpuštění :-).

ivoiro
01.09.2023 3 z 5

Tato kniha se mi jevila jako takové příjemné oddechové počtení.

Kanimůra2
06.07.2023 4 z 5

Podrychtáře jsem měla ráda. Škoda, že se nedočkáme dalších dílů.

Le Chat
02.06.2023 5 z 5

Tak toto zakončení série se podle mne opravdu povedlo! Uděluji 5 hvězdiček a rozhodně doporučuji. Václavovi jsem přála, že se mu - byť na chvíli - splnil jeho sen. A také se mi líbilo, jak ke svému štěstí přišel biřic Pukavec. ;-) Ráda si přečtu i prequel Komu to prospívá.

J0hn
18.05.2023 5 z 5

Opět plný počet. Škoda, že série o podrychtáři Václavovi končí. Na každý nový díl jsem se těšil a nikdy jsem nebyl zklamán. Ještě mě čeká jedna kniha a to prequel k této sérii, co je bohužel i poslední kniha pana Hrdličky.

drakamena
03.03.2023 4 z 5

Poslední román ze série o podrychtáři Václavovi a také pěkně ukončený. Jsem ráda, že Václav nakonec vedl dlouhý a spokojený život. Je jen škoda, že se nedržel "svého kopyta", protože jeho znalost práva byla úchvatná. Díky této sérii jsem se toho tolik dozvěděla o zákonech města Prahy na přelomu 14./15. století! Co se týká postav, Manda Tandléřka opět perlila. A byla jsem moc ráda, že i Pukavec nakonec našel své štěstí. To bylo moc hezké.

DuncanIdaho
18.11.2022 5 z 5

Tento díl je, bohužel, poslední ze série. Autor již žádný nenapíše a podle epilogu to už ani v úmyslu neměl. Celá série je nádherný pohled do života v Zemích koruny české na počátku 15. století. Všechny díly se pěkně četli, postavy byly dobře pojaty a vykresleny. Teď mi zbývá přečíst jen ten preqeul.

LucieT
01.11.2022 5 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou, aniž bych autora nebo předchozí díly znala a jsem moc mile překvapená. Krásně se to čte, i humor je osvěžující. Akorát rejstřík postav jsem objevila až po dočtení úplně na konci knihy, což je škoda, býval bych v něm při čtení párkrát určitě zalistovala.

MaJa264
28.10.2022 5 z 5

První kniha, která se mi od tohoto autora dostala do rukou a hned jsem jí propadla. Kouzlo středověké Prahy a jejích postav, napětí i humor, úžasné kresby... Moc pohodové čtení. Určitě nezůstane u této jediné.

Alma-Nacida
16.08.2022 5 z 5

Zase jsem se mohla ponořit do středověké Prahy a opět to bylo čtení nejen zábavné a napínavé, ale také obohacující historickými podrobnostmi.
Vypadá to, že snad série končí, někdo se ožení, někdo je povýšen a někdo zemře a tak. :)
Podívám se určitě i po dalších autorových knihách.

Janadvorackova
16.08.2022 5 z 5

To jste věděli, že když na prahu svého domova objevíte umrlce, měli byste mu za vlastní prachy zařídit dobrý křesťanský pohřeb?
Jeden z aktérů příběhu tohoto využil, když ze šibeničního vršku pár oběšenců takto před dveře movitějších měšťanů přestěhoval. Důvod se dozvíte.

A jak tomu už u této série bývá, Václav od Černého koně bude zase řešit věci spravedlnosti a práva, poslouchat trefné rýpavé řeči své ženy Kateřiny, mluvit do dutých hlav bandě biřiců :), účastnit se zasedání a přijde na kloub záhadě.
Opět skvělé čtivo.

18LenkA12
25.07.2022 5 z 5

Poslední kniha série, ve které se čtenář dozvídá jak to nakonec dopadlo s hlavními hrdiny celé série. Kniha se četla úplně sama a děj byl plný zvratů. Knihu a autora můžu jen doporučit. Mohu říci, že se mi pak Pavel Hrdlička četl mnohem lépe než pan Vlastimil Vondruška.

Jaruš7
26.06.2022 5 z 5

Kdo by to byl řekl, že si k takovému názvu knihy dám výstižné slůvko "radost".
Ale je to tak.
Doba Václava IV. s mistrem Janem z Husi má v tomto díle životoblahý náboj.
Z ponurých husitských filmů byla atmosféra temná a plná strachu.
"Pouť oběšenců" je skoro balzám, že lidskost je pestrá a má se ukazovat v celé šíři spektra, aby obrazy doby byly pro duši co nej......

Charaktery postav jsou v sérii již zakořeněné a i tak se vždy překvapení z nových excesů dostaví.
Jednoduchost myšlení má za následek těžko vyšetřovatelné zločiny.
Zato společenská vzájemnost je nadmíru složitá.
Práce na rychtě má své závistivce, patolízaly, přisluhovače, podvodníky, soudní oplétačky a musí držet na uzdě chudinu, nepoctivce, lotříky i kuplířský cech, ale hlavně dbát na královské výnosy a blaho.
Audiokniha v luxusním provedení.

TomHr
20.06.2022 5 z 5

Baví mě Hrdličkův jazyk protkaný dobovými výrazy, právnické vsuvky i to, jak se posunul význam některých slov do dnešních dnů („strana protivná“). Baví vtípky, naschvály a postavičky, kterými autor zalidnil středověkou Prahu; podobnost s dnešními šibaly i s hlavami pomazanými je opravdu, ale opravdu čistě náhodná. Baví mě velký sympaťák podrychtář Václav, vyplísněn na radnici si jde domů pro nášup od své dobré ženy Kateřiny. Tahle knížka, vlastně celá série, to je především výborná zábava.

katallinka
12.06.2022 4 z 5

Moje oblíbená historická série. Mám ráda postavy a jejich humor. Doufám, že se dočkáme ještě dalších dílů, i když mi konec přišel celkem uzavřený.

kruppe
02.06.2022 5 z 5

Poslední díl s podrychtářem Václavem. Tady nelze mnoho napsat, aniž bych vyzradil děj. Vlastně jen budu naznačovat. Václav vyšetřuje tři na sobě nezávislé případy. Pátrání je omezeno na úkor soudních pří. Trochu mě mrzí, že ten případ, který měl být tahákem celého díla (soudě podle názvu) je vlastně vyřešen takříkajíc de hus ex machina... Doslova. A zbytečně. Druhý případ je výplň k uzavření osudů důležitých postav. No a poslední případ mě přikoval na posledních stranách do křesla. Pěkná soudní pře, u které se bojíte, jaký že to osud autor přichystal pro hlavního hrdinu, když víte, že už další díl není...