Poustevník z Eytonského lesa

Poustevník z Eytonského lesa https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449670/bmid_poustevnik-z-eytonskeho-lesa-0hG-449670.jpg 5 84 19

KDYŽ JEDEN ZMIZÍ A DRUHÝ ZEMŘE, PŘICHÁZÍ ČAS BRATRA CADFAELA… Píše se rok 1142. Pokračující občanská válka, kterou rozpoutaly spory mezi králem Štěpánem a císařovnou Matyldou, sužuje Anglii, v benediktinském převorství svatého Petra a Pavla ve Shrewsbury je však – alespoň zatím – klid. Okolnosti se změní úmrtím lorda Ludela z Eatonu, jehož syn Richard se pod záštitou kláštera věnuje studiu. Nyní by se ovšem měl ujmout svého dědictví, tvrdí Richardova babička Dionisie, a nejlépe ho i rozmnožit díky dohodnutému sňatku. Co na tom, že je chlapci teprve deset let… Richard se babičce s podporou opata Radulfuse vzepře. Do celé záležitosti se však připlete poustevník Cuthred a jeho mladý sluha Hyacint, který se s Richardem spřátelí. Když se pak jednoho dne po Richardovi slehne zem a v Eytonském lese je nalezeno tělo cizího šlechtice, musí bratr Cadfael znovu využít své znalosti lidské povahy k vypátrání chladnokrevného vraha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Hermit of Eyton Forest , 1987


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
02.08.2023

Případy bratra Cadfaela díl 14. nás zavede do občanské války mezi Matyldou Anglickou a Štěpánem z Blois. Válka chudému lidu nic dobrého nepřinesla. Na Shrewberrijském panství se však dějí důležité věci, které se týkají žáka kláštera, nového poustevníka a nového příchozího. Však to Cadfael a Hugh, vyřešili.

kolacky
15.03.2023 5 z 5

Zase výborné čtení. Je málo takových "pohodových" detektivek.


orinka3
01.07.2022 5 z 5

U knížky jsem si v tom parnu hezky odpočinula. Žádné velké krvavé scény, sympatický malý Richard, záhadný a hezký Hyacint a tajemný poustevník v poustevně uprostřed lesa. Je to vlastně první kniha, kterou o bratru Cadfaelovi čtu a určitě sáhnu po dalších.

alekis
28.11.2021 5 z 5

Jak se říká, když postava v knize v první kapitole pověsí na zeď pušku, tak někde později ta puška musí vystřelit. A to nám hezky předvedla autorka v tomto příběhu. Naoko celkem nedůležitá zpráva někde ze začátku se upřesní a vyjasní až skoro na konci.
To, že únavná válka dvou uchazečů o anglický trůn stále pokračuje, což zemi jistě neprospívá, ba naopak, se Shrewsbury a okolí naštěstí přímo nedotýká... Tady se dějí jiné věci. Sem tam mrtvola, sem tam únos, a k tomu dva mladí muži, řešící svou životní trampotu: ženit se? Neženit se?
Jeden rozhodně chce, ale ten druhý ani omylem. To proto, že nevěsta, kterou mu vnucují, je podle jeho mínění v podstatě už stařena a navíc, on má totiž úplně jiné zájmy nežli vstup do manželství :-).

Jara 56
27.11.2021 5 z 5

Krásně napsaná odpočinková detektivka o bratru Cadfaelovi, řekl bych jedna z nejlepších. Děkuji autorce za pohodu která z knihy vyzařuje.

Trudi806
03.11.2021 5 z 5

Čtrnáctý díl a možná ten nejlepší.

Vojslava
06.06.2021 5 z 5

Po několika letech doplnění série o titul, který jsem ještě nečetla - a už se mi po hrdinech stýskalo, na malé ploše opět pěkně vystavěný příběh, který jen napovídá, ale není explicitní. Příjemné čtení a doufám, že mi ještě nějaká položka zbývá!

konicekbily
02.04.2021 5 z 5

Uklidňující detektivní příběh z dávných dob mne vždycky potěší. tak tomu je i tentokrát - na málo stránkách je vymyšlena jednoduchá, ale pěkná zápletka a na závěr je řádně vysvětlena. Bratr Cadfael je má oblíbená postava historických příběhů této autorky.

akinomV
05.02.2021 5 z 5

Opět skvělá detektivka dle mého gusta. Mám ráda pohodovou pátračku bez zbytečných krváků, navíc anglické prostředí a sympatická postava bratra Cadfaela. Děj byl tentokrát víc odhadnutelný, ale stejně to celému vyprávění nijak nevadilo.

Ulala
24.01.2021 4 z 5

Klidná a dá-li se to tak říct, pohodová detektivka. Docela jsem si bratra Cadfaela oblíbila a doporučuji pro oddech od současného bláznivého světa.

Modrina
08.01.2021 4 z 5

Trochu jsem ze začátku měla v postavách a ději hokej, ale ten brzy ustal ajá jsem si knížku užila. Taková poklidná oddechovka. :)

SBH
29.12.2020 5 z 5

Detektivky s bratrem Cadfaelem jsou přesným opakem skandinávských krváků. Počínaje nádhernými barvitými popisy jak krajiny, tak lidí a středověkého života a konče setrvale střízlivým vyšetřovatelem. Poustevník patří k těm nejlepším.
Úvod k případu zabere pro nedočkavce více než třetinu knihy, kde se čtenář seznamuje s postavami, jejich motivacemi a historií, a také si může vychutnat setkání se starými známými včetně protivného bratra Jeronýma. Načež se jedné noci sejdou dva zločiny a začne typická jízda postaršího čiperného mnicha, který si před vstupem do kláštera leccos zažil a jeho náhled na spravedlnost se ne vždy shoduje s obecně platnými pravidly. Taky nesmím opomenout pro Petersovou typickou rozkošnou romantickou linku, která pro mě každý případ okoření podstatně lépe než popisy brutalit a nechutností.
Nakonec jedna drobná připomínka – autorka se možná měla v tomto případě víc zamyslet nad názvem, který je přespříliš výmluvný. Ale jinak plný počet, doporučení a čestné místo v knihovně.

r0st4
28.11.2020 3 z 5

Po dlouhé době zase náhodná knížka, kterou jsem si koupil čistě na základě krátké synopse z internetu a hlavně parádní obálky :)

Vcelku příjemné čtení na jedno odpoledne (délka knihy i formátování přímo vyzývají k rychlému protáčení stran), které vám po skončení zanechá příjemný úsměv na rtu a dobrý pocit na duši.

Tři hvězdy (a popravdě by tam asi měly svítit spíš dvě) volím čistě v rámci objektivity. Ačkoliv jsem si Poustevníka užil víc, než jsem původně očekával, jako detektivka je to vlastně dost špatné :) Bratr Cadfael, bůh ví proč hlavní postava, je pro děj naprosto bezvýznamný; středověkost celé knihy se odráží jen v tom, že si všichni vykají, k samotné vraždě dojde až někde kolem poloviny knihy a pak se na ni zase až do konce zapomene a tak by se dalo pokračovat ještě docela dlouho :)

Pokud ale aktuálně hledáte něco tzv. feel-good, věřte tomu, nebo ne, Poustevník z Eytonského lesa je kniha přesně pro vás ;)

Jaruš7
16.05.2019 4 z 5

Anglie 12 století, mnich Cadfael má dar pozorovat, naslouchat a léčit, svým klidným konáním se mu daří spletitosti zločinů objasňovat, ne trestat.
Citace :"Je mi třeba zpovědi, pokud mi budete dělat kněze," začal C...
"A pomlčím o vašem vyznání - já vím! Samozřejmě. Ještě jsem nezažil, že byste ode mě potřeboval rozhřešení."
Pestrý ruch v době obléhání, války, šlechtických záměrů o rozšíření panství, klášterní moci a poddanství.
"Vždy býval dobrým posluchačem, (H) ...nikdy mu neuniklo ani slovo a k pochopení mu jich stačilo málo."
Hezký.

Kerberos
02.07.2018 4 z 5

Zase pěkná detektivka,chudák malý Richard takovou babičku pohledat,ale dřív to tak bohužel bylo.

Eicherik
20.08.2017 5 z 5

Tahle knížka je takové milé pohlazení po duši.

cukrovka
09.05.2015 4 z 5

Opět zajímavé čtení.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Nikdo není tak svatý za jakého se vydává.

tenax
15.08.2013 5 z 5

Logická zápletka, vyplývající z dobových zvyků a zákonů, překvapivé rozuzlení. Opět vynikající čtení.