Potrat: historická romance 1966

Potrat: historická romance 1966 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401062/bmid_potrat-historicka-romance-1966-GTz-401062.jpg 4 90 11

Richarda Brautigana není třeba českým čtenářům představovat, většina jeho prozaické tvorby vyšla česky, přičemž největší oblibu si získal román V melounovém cukru, ale nadšené čtenáře má i Chytání pstruhů v Americe (které vychází v Argu v novém vydání) či "historická romance" Potrat. Děj tohoto románu nás zavádí do San Francisca, do neuvěřitelné knihovny, kam lidé nosí knihy, které sami napsali, a knihovník je opatrně ukládá na místa, kde se jim podle jeho soudu bude nejlépe odpočívat. Děti sem nosí příběhy o svých hračkách, teenageři o zlomených srdcích, starci vzpomínky na své promarněné životy. S knihovníkem se zde seznamuje také krásná dívka Vida. Jejich osudy se spojí, ale toto spojení nezůstane bez následků, a tak následuje cesta za potratem… V lehce a s humorem psané knize se prvky skutečné i fantastické prolínají a vytváří podivuhodný parodický obraz Ameriky.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Abortion: An historical Romance 1966 , 1971


více info...

Přidat komentář

netopýr088
22.02.2023 4 z 5

V dvoch po sebe čítaných knihách som našiel zmienku o letiacich chobotniciach...náhoda?
ešte zvážim, či jednu hviezdu nepridám, zatiaľ na 4*.

KapitánSmrt
01.06.2021 2 z 5

Chápu záměr se kterým zde autor pracuje. S lehkým, nevtíravým humorem, citem a vhledem do duší hrdinů popisuje něco tak těžkého, kontroverzního a bolestného jako je potrat. Přesto se musím přiznat, že mi tento styl humoru není blízký, míjí mě. Proto tuto svéráznou poetiku nemohu a nedokážu plně docenit. Škoda.


SSTknihy
06.06.2020 5 z 5

Brautiganovi knihy miluji pro jejich poetičnost, nadčasovost a humor. Předloží vám zdánlivě obyčejný příběh obyčejných lidí, provede vás jejich životem, ukáže jejich radosti a starosti a nechá je jít. A ve vás po přečtení poslední stránky zůstane pocit, že jste právě prožili něco zvláštního, neuchopitelného a přes šťastný konec vlastně smutného. Prostě můj oblíbený autor :-)

snimcibdim
31.12.2019 2 z 5

Brautigana, jak ho znám z V melounovém cukru a z Hawklinské nestvůry, mi zde připomíná jen ta neobyčejná knihovna, jinak jde o téměř realistickou velmi "řídkou" story o nechtěném otěhotnění ve vztahu poněkud nepraktického kluka a nadprůměrně krásné holky.
RB se smrtí a vztahy umí zacházet velmi poeticky a surrealisticky, proto jsem byla zvědavá, jak uchopí téma potratu.
Neuchopil ho nijak, je ho konstatuje, více ho zajímá účinek Vidiny krásy na muže, což ještě ke všemu popisuje natolik nevynalézavě, že mě to postupně začalo až prudit.
Kladu si otázku, jestli ztráta místa v knihovně má být k dívčinu potratu nějaká metafora, ale možná že jen i autor sám cítil, že by se alespoň nakonec mělo přeci jen něco důležitého stát.
Zklamání.

seiwaa
16.11.2018 4 z 5

Právě jsem dočetla a z konce mám velmi smíšené pocity. Silné téma provádění ilegálních potratů v Mexiku bylo pro mě zajímavé a příběh jsem hltala a četla jedním dechem. Ovšem konec se mi zdál takový rychlý a utnutý. Kolem a kolem se mi kniha ale moc líbila.

Martiiiik
22.07.2018 5 z 5

v jednoduchosti je síla :-) Zajímavý příběh a škoda, že některé věci nejsou reálné :-) stojí za přečtení :-)

iška
16.05.2018 4 z 5

Velmi jednoduchý příběh, ale v jednoduchosti, jak se správně říká, je krása.

Ortie
19.12.2017 5 z 5

Opět jsem byla uchvácena a rozhodně se necítila zklamána, jednoduchá a přesto fascinující příběh. Pozoruhodný popis obyčejného, kde nic je vším. Skvělé.

Vítr
06.02.2014 5 z 5

Kdysi jedna z mých nejoblíbenějších.

Osca
03.12.2013 5 z 5

Velmi zvláštní kniha. Ten nápad s knihovnou nečtených knih je originální a určitě by se hodil.

Noha
28.10.2012 5 z 5

Taková zvláštně poetická kniha z nenapodobitelnou atmosférou.Četla jsem ji víckrát a zase asi někdy budu.