Potomci mlčení

Potomci mlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354111/mid_potomci-mlceni-NtZ-354111.jpg 3 36 12

Kdo jsem a odkud pocházím? Zásadní otázky, které se honí hlavou Jael Winterstejnové poté, co při letní procházce v Porýní náhodou objeví náhrobní kámen se svým jménem. Pátrání po příběhu, který se skrývá za náhrobkem, se stává nejen cestou do minulosti vlastní rodiny, ale dotýká se i dalších temných tajemství. Zavede ji do Prahy i někdejších Sudet. Z romantické Prahy a zapadlých vesniček severních Čech však nedýchá jen historie, ale také láska… Živě vyprávěný, napínavý a osobitý příběh, ve kterém se střetává životní postoj vícero generací, otevírá se téma viny a odpuštění, pomsty i usmíření a jenž vede k neobyčejnému vyrovnání se s německo-židovskou i německo-českou minulostí, válkou a odsunem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Erben des Schweigens , 2013


více info...

Kortez
Kortez
26.03.2022 3 z 5

Nesrovnávat s Vyhnáním Gerty, i když je tahle zavádějící výzva přímo na obalu knihy. To byl vlastně důvod proč jsem si v knihovně půjčil Potomky mlčení.
Příběh měl pomalejší rozjezd a vlastně celý plynul jako pokojné rameno řeky v lužných lesích.

verunb
verunb
10.04.2021 4 z 5

Moje doporučení pro čtenáře- v žádném případě nečtěte hned po Vyhnání Gerty Schnirch. Kdybych to udělala, byla bych z knihy zklamaná. Ale jelikož jsem ji četla s dostatečným odstupem, kdy už jsem veškerou surovost a nespravedlnost z Gerty vstřebala, musim říct, že se mi příběh líbil. Byl velmi čtivý a napínavý, plný historických faktů.


DádazPrahy
DádazPrahy
22.10.2020 3 z 5

Mladá Němka se při pátrání po svých předcích setká v Praze s mladým Čechem a jejich osudy se protnou. Do jejich životů se však prolíná minulost, která během událostí neklidného 20. století postavila Němce a Čechy proti sobě. Dokáží se tito dva mladí lidé od smutných událostí v minulosti odprostit o vzájemně si odpustit všechny křivdy, které oba národy jeden na druhém napáchaly? I když to není snadné, oba dojdou ( i díky moudrosti staré babičky) k poznání, že ano, a dají tak své lásce šanci. Chápu to tak, že knížka je částečně psána podle skutečných událostí, a to o více se mi líbila. Oceňuji i doslov na konci knihy "Německo-české dějiny letem světem", který vysvětluje historické souvislosti. Doporučuji.

iveta3867
iveta3867
08.04.2020 3 z 5

Tato kniha neurazila, ani nenadchla.. na toto tema jsou mnohem lepsi knihy..

Market = )
Market = )
16.06.2019 2 z 5

Mno, myslím, že o něco lepší by mi knížka přišla, kdyby na ní o Gertě Schnirch nebyla ani zmínka, aspoň by to nebylo takový zklamání :-(. Námět dobrý, o tom není sporu, ale provedení mě nenadchlo ani trochu. Nic moc jazyk, až moc "jednoduchá" zápletka, působilo to na mě jako sloh snaživého žáka na druhém stupni základky. Zajímavý mi přišel jen pohled na Čechy (jako zemi i jako národ) od nečecha.

Blančitos
Blančitos
10.08.2018 2 z 5

Tohle byla prostě slabota... Autorka si vybrala hodně silné téma, ze kterého se jí nějakým zajímavým způsobem podařilo udělat solidní melodrama... :/

medlovice
medlovice
26.04.2018 4 z 5

Ke knížce jsem došla zajímavým způsobem. Knihovna v Hradišti pořádá květnovou akci Rande na slepo s knihou. Zvědavý čtenář si náhodně vybere ze stolku s připravenýma knižkama jednu ůhledně, téměř dárkově zabalenou knihu a neví co ho čeká. Hodinu a půl jsem bojovala ze zvědavostí a pak ji vybalila. Žluté hvězdy na obálce mě trochu zklamaly, od této tématiky si chci na chvíli odpočinout ale ten kouzelný slogan Pro čtenáře Gerty Schnirch mě okamžitě potěšil.
Zajímavé téma, které tu sice stokrát bylo , ozvláštněné dvěma časovými liniemi současnost a poválečné Čechy , protkané láskou Němky a Čecha a rýpáním se v minulosti. Lehké čtení , svižný děj, trochu amatérské a začátečnické, ale oddechovka. Tu německou nadřazenost jsem ale cítila hodně. Němci mají všechno lepší, větší a čistější.
Moje rande na slepo dopadlo dobře, knihu jsem přečetla za jeden večer a jsem ráda, že autorka nenapsala nic jiného. Možná , že bych si ji půjčila i normálně, kdyby byla vystavena v regále, protože ten odkaz na knihu od Tučkové by mě přesvědčil, líbil se mi i název, podporující moji zvídavost.

Renatecka
Renatecka
15.04.2018 2 z 5

Přečteno za 3 hodiny. Námět skvělý a kdyby se více rozvedl příběh z války a napsala to opravdová zkušená spisovatelka, byla by to parádní knížka. Bohužel jsem měla pocit, že čtu lovestory z Chvilky pro tebe.

oolinkaa
oolinkaa
27.02.2018 3 z 5

Takovy průměr no. Čekala jsem od toho úplně něco jiného. Jako srovnávat to s Vyhnáním Gerty Schnirt, to fakt ne, ta je o level někde jinde. Navíc překlad knihy, pasáže, to mi prislo, jak kdyby to psal nějaký skolak. Ke knize se určitě už nikdy nevrátím.
Ještě že je kniha velmi útlá, takže za den přečteno. Víc dnů bych tomu asi čas nevěnovala

Hanisek
Hanisek
18.01.2018 2 z 5

Musím říci, že jsem zklamaná, měla jsem pocit, že čtu ne moc dobrou slohovou práci. Bylo to, takové nijaké. Nevím jestli je to překladem. Škoda, jsou lepší knížky z této doby.

fruitbueno
fruitbueno
10.01.2018 2 z 5

Knize nemůžu upřít několik zajímavých myšlenek, které se týkají odpuštění, smíření s minulostí a celkovým vyrovnáním s časy minulými. Bohužel ale jedním dechem dodávám, že jsem už dlouho nečetla nic tak neosobního, odměřeného, povrchního a rozpolceného. Potomci mlčení jakoby nevěděli, na jaké židli sedět: jsou historický román? Jsou román ze současnosti? Sociální román o multikulturnosti současné Evropy (a České republiky)? Je to milostný příběh? Nejsou nic z toho a vlastně svým způsobem i kouskem od všeho. Body dolů také za těžkopádný překlad a taky redakční úprava (chybějící interpunkce, uvozovky) je hrozivá. Nedbejte na přirovnání ke Gertě Schnirch Kateřiny Tučkové. Toto doopravdy nesnese ani špetku srovnání.

Jana283
Jana283
07.01.2018 2 z 5

Reklamní slogan na obálce: "Pro čtenáře Gerty Schnirch" mne sice dostatečně varoval (nemám ráda, když se někdo zaštiťuje úspěchem někoho jiného). Nicméně knihu jsem si koupila, protože témata II.světové války, židovství či odsunu mne nepřestanou nikdy zajímat. Samozřejmě avizované Gertě nesahá kniha ani po kotníček. Dvě hvězdy dávám za zajímavý námět a snahu. Jazyková úroveň ustrnula někde na vyprávění žáčka obecné školy, rovněž překlad je velmi klopotný. Snaha o edukaci neurvale trčí z každého odstavce. Příběh židovsko-německé, německé a české rodiny nakonec končí slibně se vyvíjejícím vztahem dvou mladých současníků z obou „znepřátelených“ světů happy endem – „svorni spolu v Evrpské unii“. Kniha vysvětlující „neznámé“ příběhy Lidic, Ležáků a krutosti při odsunech Němců mi připadá vhodná jako doplňkové čtení v hodinách dějepisu v německých školách. Pro českého čtenáře majícího alespoň povšechný historický přehled je však bezcenná. Škoda, velká škoda zmařeného tématu o hledání kořenů, snahy pochopit minulost, smíření a odpuštění.
Myšlenka, která mne zaujala: „Odpuštění není cit, ale rozhodnutí“.

Štítky knihy

německá literatura tajemství Sudety poválečné odsuny Němců

Autorovy knížky

Sabine Dittrich
německá, 1962
2017  56%Potomci mlčení

Kniha Potomci mlčení je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst33x
Chci si koupit9x