Vteřinu poté

Vteřinu poté https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125480/bmid_vterinu-pote-oiN-125480.jpg 4 737 211

Poté série

1. díl >

Vysloužilý armádní důstojník John Matherson se přestěhoval s rodinou do Black Mountain v Severní Karolíně. Nedávno ovdovělý John a jeho dvě dcery žijí v přívětivé maloměstské rutině. Jednoho dne ji však něco naruší – najednou přestanou fungovat všechny elektrické spotřebiče. Že by rozsáhlý výpadek? Pravda je však krutější, než by se zdálo – za vším je výbuch EMP, elektromagnetické bomby. A výpadek zdaleka nebude jen dočasný… Kdo přežije v zemi, která se z blahobytu rychle propadá do archaické společnosti? Docházejí léčiva, násilní vykradači se začínají organizovat do tlup, objevují se první fámy a domněnky o původcích útoku. Den za dnem ubíhá od propadu do temných časů, až se uzavře rok. Rok Johnova boje o zachování rodiny, života, budoucnosti… Strhující postapokalyptický román překvapí svou uvěřitelností a nepustí čtenáře, dokud se nedobere poslední strany.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

One Second After , 2009


více info...

petym
petym
06.02.2024 5 z 5

Naprosto famózní a strhující příběh. Stačí jen pár měsíců a je to jako konec civilizace, . Ještě, že tam byl John a uplatnil své zkušenosti. Plný počet hvězd 5* . Těším se na další díl.

Sarah11
Sarah11
02.10.2023 5 z 5

Kniha Vteřinu poté až děsivě realisticky popisuje, jak se společnost začne hroutit, pokud přijdeme o něco pro nás v dnešní době tak samozřejmého jako je elektřina. Je neuvěřitelné, nad čím vším se nakonec musí přemýšlet a jak těžká rozhodnutí se musí učinit, když jde o holé přežití. Častokrát jsem se přistihla, že některé věci by mi vůbec nepřišly na mysl, protože mám jako spousta dalších v hluboko zakořeněné v hlavě, že tak to prostě je, ty věci tady jsou a vždycky budou. Je to zkrátka velmi silné čtení, které může v mnohém otevřít oči.
Jediný maličký mínus je ten šílený americký patriotismus ve stylu: "Ale my jsme přece Američané, my takové věci neděláme." Z každého se stane zvíře, když má hlad.


Martin1974
Martin1974
04.09.2023 3 z 5

Až priveľa klasického amerického pátosu ... podľa mňa je kniha Cesta lepšia

marketa1860
marketa1860
21.08.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, řekla bych klasický americký katastrofický film s dokonalým hrdinou, osobní tragédií i trochou životního štěstí. Připomínalo mi to Arthura Haileyho a jeho do puntíku vychytané knihy. Měla jsem takové knihy ráda v době dospívání, teď mi každodenní přísaha americké vlajce a poplácávání po ramenou přijdou trochu komické.

absa2611
absa2611
18.08.2023 5 z 5

Silná kniha... Velmi silná.
Neuvěřitelně dobře zpracovaná, obsahuje i plno velmi emotivních momentů bez zbytečných "srdcervoucích" frází a klišé, kterými se některé knihy jen hemží. (Věřím, že ani vaše oči občas nezůstanou suché.)
Vteřinu poté je syrový - a obávám se, že velmi věrný - popis toho, co by se stalo, kdyby...

A ač DK není sociální síť a přestože nejsem zvyklá komentovat hloupé názory ani tam, nemohu si (naprosto výjimečně a omlouvám se za to) odpustit reakci nad totálně hloupým komentářem jednoho ze zdejších "uživatelů knih".
Proč "uživatel knih"? Kdybych totiž dotyčného nazvala čtenářem, urazím tím všechny opravdové čtenáře. On, podle zmíněného komentáře, čtenář není ani omylem.
A co mě tedy tolik pobouřilo? Jak může někdo až výsměšně hodnotit knihu, když se ani nedostal přes prvních několik stran? A jak ji může hodnotit stylem, kterým to udělal, aniž aspoň trochu pochopil, proč je začátek napsán tak, jak je? Nechápu.
Právo na názor má samozřejmě každý, ale soudit něco, o čem nic neví? Pokud by dotyčný napsal reakci ve smyslu "tato kniha není pro mě, byl to omyl,...", neřeknu ani slovo.
Ach jo...
Ale zpět ke knize. Úžasné dílo, doporučuji k přečtení asi úplně každému.
Pět hvězd nestačí!

janab138
janab138
08.05.2023 5 z 5

Chvílemi bylo pro mě až fyzicky obtížné knihu číst. Neuvěřitelně napsáno a popsáno. Člověk může jen doufat, že k tomuto nikdy nedojde.

VA_Krtek
VA_Krtek
29.04.2023 5 z 5

Naprosto dokonalý, bez příkras podaný obrázek toho, co čeká západní vyspělé civilizace bez výdobytků moderní doby. Za mě plnej počet.

Tamirai
Tamirai
14.04.2023 3 z 5

Zaujímavé, ale v niečom podľa mňa nie úplne reálne. To EMP by urobilo podľa mňa šarapatu nielen s prístrojmi, ale aj s ľuďmi, keďže aj my sme vlastne energia, a z istej časti veľmi surovo povedané - elektrický prístroj...ale kto vie, to len taká úvaha.
No v dobe, keď som knihu čítala, som hltala stránku sa stránkou a príbeh ma bavil, ale mal aj svoje mušky.

ivousekk
ivousekk
13.04.2023 4 z 5

Zajímavé, velice zajímavé. A napínavé a nepředvídatelné. Musím souhlasit, že jsme rozmazlená generace a když se současný systém zhroutí, jsme ... no víte, kde. Tak jen doufejme, že něco takového nikdy nenastane. Jediné, bez čeho bych se obešla, je ten šílený americký patriotismus, který z toho stříká po litrech.

Naďa2411
Naďa2411
09.04.2023 5 z 5

Kniha, díky níž jsem poznala, co je EMP: ničivé nebezpečí - napadení elektromagnetickým pulzem. Naše generace je denně závislá na elektrice, čím dál více. Už od rána mačkáme různá tlačítka bez přemýšlení. Jsme na ní velmi závislí, o to víc je velké riziko, když se stane, jak je v knize naštětstí vymyšlený děj, že přestane elektrika úplně fungovat. Nejedou auta, nefungují bankomaty. V lékárně, v potravinách nic neprodají jen za hotové. Později se bankovky stávají necenným papírkem. Začíná rabování, lavinové umírání v nemocnicích, jsou nutné příděly léků, jídla a vody a bohužel začíná zabíjení jeden druhého, dochází až ke kanibalismu. Když se vycvičí armáda, ochrání dosud ještě děti mající v rukou zbraně město? Dozví se někdo pravdu, proč k napadení došlo? Kdy přijde pomoc? Příběh z krásného horského prostředí v Severní Karolíně, kde se z minuty vše změní. Tato kniha by měla být povinnou četbou, je až neuvěřitelné, jak jsme zranitelní.

work
work
10.01.2023 4 z 5

Líné každodenní odpoledne malého amerického městečka, které je... no jako každé jiné. Děti se vracejí ze školy, dospělí sousedsky klábosí, dokonalá harmonie všedního dne.
O vteřinu později. Nic elektrického nefunguje. Rutina je narušena, lidé zmatení, ale co - zítra bude všechno v pohodě.
O den později. Nic stále nefunguje. Někteří začínají panikařit. Kolikrát jsme tohle viděli i u nás? Stačí, když zdraží máslo...
O týden poději. Velký problém s udržením pořádku, lidé jdou po sobě navzájem, jdou prakticky po všem.
O měsíc později. Civilizovaného zbývá jen málo. Uvažování většiny je na úrovni primárních instinktů, řád mizí a jde o přežití. A bude ještě hůř...
Takhle nějak to probíhá ve Vteřině poté. Není to žádná veká literatura, spíše taková sonda co by bylo, kdyby. A musím příznat, že povedená. A ano, dost často tam probleskne typicky americký patos a víra v bezmeznou moc prezidenta a armády, a dost často je tam nápadně či nenápadně čtenáři podsunováno, že Amerika je nejlepší. Ale taky je tam hodně míst, která jsou oslavou lidství a lidskosti, která zdůrazňují potřebu soudržnosti ať už v rodině či ve společenství, a hlavně hodně míst, která působí tak reálně, že až mrazí v zádech, že tohle se opravdu může stát. A ano, přiznávám, že jsou tam i místa, kdy jsem brečel jako želva.
Čekáte-li postapokalyptický akční slepenec a la Mad Max, tak jste na špatné adrese. Vteřinu poté je dost přesvědčivá knížka, doporučuji.

atletico
atletico
22.12.2022

Prostě jsem to nedal. Dokonce jsem se ani nedostal k začátku katastrofy, naprosto mě odrovnal ten úvod do loztomilého městečka, kde si všichni tak klásně lozumí v té skvělé komunitě. Takovou koncentraci amerických klišé (nic proti Americe!) jsem ještě neviděl! Autor si asi do zápisníčku napsal všechna klišé, která kdy viděl ve filmech a seriálech a pak je narval na pár stránek úvodu. No a vzhledem k tomu, že je tam otec s vojenskou minulostí a dcerka se zdravotními problémy, předpokládám, že na dalších stránkách se s klišé roztrhne pytel. Nedočetl jsem, tak nebudu hodnotit, i když prst nad "odpadem" mě svrběl.

evickakyticka
evickakyticka
05.11.2022 5 z 5

Trochu odkládaná kniha v mém seznamu ke čtení. Tímto se omlouvám, protože čtení bylo absolutně super. Líbilo se mi, jak autor vystihl chování lidí po výbuchu. Občas to bylo trochu přehnané, ale nakonec pravdivé. Dokonce jsem dokázala překousnout i typický americký patriotismus a občasné modlení a hodnotím plným počtem. Málokterá kniha mě dokáže udržet do poslední stránky ve střehu a pokud nečtu, přemýšlím, jak se děj vyvine. Super, co nabídne pokračování?

Sitting-Bull
Sitting-Bull
04.05.2022 4 z 5

No, knihu jsem dočetla, což o to, čtivá byla... Ale musím říci, že buď mám horší zkušenosti s lidmi, nebo prostě jen uvažuji racionálněji. Nezdá se mi, že by se městečko s tolika odlišnými lidmi s mnoha odlišnými názory a kulturami dokázalo takto semknout. Ne, prostě tomu nevěřím. Možná za to může i to, že první postapo, co jsem kdy (ještě jako náctiletá) četla, byla Neffova Tma (vyšla 1998), která je popsaná mnohem syrověji. I tam jde v zápletce o absenci elektřiny, na kterou jsme v našich životech denodenně zvyklí, nicméně Neff popisuje situaci v našich reáliích, v naší malé české kotlině a rozhodně stojí za přečtení. Teď po Forstchenovi jsem se do Tmy znovu začetla (přesněji do Tma 2.0, což má být přepracovaná původní kniha) a uvidím, jak na mě bude působit po letech.
Každopádně Tmu (spíš tedy ve verzi 2.0 - https://www.databazeknih.cz/knihy/tma-29552) na přečtení doporučuji všem, kteří z tohoto "čajíčku" byli tak unesení. ;-) A tedy znovu předesílám, že je syrovější, než Vteřinu poté.

petrarka72
petrarka72
08.02.2022 4 z 5

Prvních 40 stran jsem prozívala (zase jedna srdceryvná story o rodině bez matky, jak čelí něčemu nehezkému; že by Švýcarský Robinson po americku? druhá odmocnina z Malevilu? nebo Blackout dva?); kolem strany 100 jsem upadla do šoku - tak začaly být popisované situace a obrazy drtivé; do strany 400 jsem se potom dostala rychle - a vzápětí docela dlouho nemohla usnout... Přitom je to racionálně vystavěná konstrukce, vcelku věcné podání postapokalyptického vývoje, v němž se svět, jak ho známe, po EMP závratnou rychlostí vrhá o pět století zpět do středověké temnoty včetně hladomoru, kultů, bratrovražedných bojů a každodenního zápasu o přežití... Ale strašné je, že brutálnější než tohle všechno je totální ztráta spojení se světem a tím i odříznutí od informací, ztráta naděje, že se aspoň něco někdy vrátí do normálu - a zejména rozhodnutí, která je nutné udělat, a odpovědnost za ně... Je to kruté a poučné v historii vojenství (autor má svůj obor zjevně hodně rád) i v přesné analýze, co se za dané situace po.ere hned a co až potom, zábavné jsou průběžné popkulturní odkazy i ten zmiňovaný patos ve vztahu ke všemu americkému... Zkrátka - díky za čtenářskou výzvu - bez jejího zadání číslo 7 bych se do Forstchena nepustila - a byla by to moje škoda...

hana8062
hana8062
27.11.2021 3 z 5

Jak vypadá váš den, když vypadne eletřina? Celkem romantika, že? Vytáhneme svíčky, neruší nás televize, jeden večer se zmákne. Pak dojde baterka v telefonu, potom v powerbankách a už to taková psina není, teplota v mrazáku stoupá, voda už teče jen studená. Tak vydržme, však oni to zas nahodí. Ale co když nenahodí? Jak bude vypadat svět za pět dní, za deset? Kolik lidí přežije první měsíc, první masakry, výtržnosti, anarchii, rabování, nedostatek léků, vody, hygieny a jídla? Tak a o tom je Vteřina poté. Tohle není plyšová, lehce naivní postapo jako moje milovaná Stanice 11. Vteřina poté je kruťárna a není to veselé čtení. Rozhodně ne do téhle doby. Víte co? Doporučuju, ale na jindy, až bude všechno lepší. PS: jo, ten americký patriotismus z toho stříká proudem. Ale mně to zas tolik nevadilo. Pousmála jsem se nad prvním dítětem narozeným do světa bez proudu, které pojmenovali Grace America. Tak jsem si říkala, jsme dost velcí patrioti, abychom u nás pojmenovali první takové dítě třeba Bohemia nebo Moravius :-)? Ale tak bylo by to hezký, uznejte :-)

perpe2a
perpe2a
24.10.2021 5 z 5

Děsivé, šílené... doufejme, že se to nestane, i když... Vynikající.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
11.10.2021 3 z 5

Příběh o tom, co se stane, když najednou přestane fungovat elektřina. V knize jsou popisovány životy mnoha lidí, organizovaných bývalým plukovníkem a historikem Johnem. Společnost se musí přizpůsobit novým podmínkám, hladu, nemocem i útokům jiných skupin.
Jde o zajímavý postapo román pojatý velmi syrově a naturalisticky. A ano, Amerika z toho prostě dýchá.

luke442
luke442
20.09.2021 2 z 5

(SPOILER) Zajimavé téma, celkem dobře napsáno ale některé situace mě přisly až moc nereálné, nelogické. Např. proč austrálie posílala jako pomoc parní lokomotivy. Oni nemají funkční normální lokomotivy? :) Že by se po 2 mesících bez elektřiny ze všech staly trosky co se sotva hýbou a většina lidí umřela? Vymírání hrdinů na konci knihy "protože už se blíží konec, tak co s nimi" mě vůbec nepotěšil. Kniha je až moc cílená na amerického čtenáře, na můj vkus až mnoho patriotismu, ale takoví jsou asi američani no. Dobré postapo romány doporučuji Malevil a Třetí vlnu od Duška. Mnohem strhujicí a reálnější.

Raymi
Raymi
14.09.2021 5 z 5

Kam až jsou lidé ochotni zajít, když příjdou o svůj zažitý komfort? A nebo hůř - když je v ohrožení život vašeho dítěte a obvyklá pomoc najednou nefunguje? Postapo román skvěle vystihující lidskou podstatu...