Poslední den

Poslední den https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434895/bmid_posledni-den-2OG-434895.jpg 4 100 22

Poté série

< 3. díl

Poslední den uzavírá sérii postapokalyptických příběhů Vteřinu poté a Rok poté. Je to už více než dva roky od chvíle, kdy útok elektromagnetickým pulzem připravil Spojené státy o elektřinu a přinesl temnotu, hlad a umírání. Komunita horského městečka v Severní Karolíně vedená Johnem Mathersonem začíná zprovozňovat dřívější technologie a obnovovat společenský řád. Vojenské síly, které zbyly z vládní armády, potlačují všechny rebelie. Johnův někdejší velitel, generál Bob Scales, má svého přítele zatknout. Podvolí se John novému autokratickému režimu? Nebo dojde k převratu, jež rodící se národ roztrhá ve švech?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Final Day , 2017


více info...

Přidat komentář

Sarah11
23.01.2024 4 z 5

Za mě má série také bohužel sestupnou tendenci. První díl byl skvělý, druhý se držel velmi těsně v závěsu, ale pár drobných mušek to mělo a tento je jednoznačně nejslabší. Na všudypřítomný americký patriotismus už asi nemá cenu znovu upozorňovat, kdo podobné knihy čte, ten je na to možná i trochu zvyklý, ale jestli to v předchozích dílech bylo ještě v nějaké přijatelné míře, tady už to doslova tryská proudem a často úplně zbytečně a nesmyslně.
Z hlavního hrdiny, kterému jsem fandila pro jeho racionální uvažování, udělal autor blázna, který si něco umane a žene se za tím hlava nehlava, třeba i na úkor lidí, které má na starost, a jak první díl šlapal a otáčela jsem stránku za stránkou, tady už mi to napětí trochu chybělo.
Na druhou stranu i přes to, že tady jde převážně o politické intriky, autor to pořád dokáže podat s až neuvěřitelnou lehkostí a plynulostí a jako taková sonda do lidské společnosti tahle kniha (potažmo série) funguje perfektně - peníze zkrátka vládnou světu, ať chceme, nebo ne.

hankapimi
22.11.2023 3 z 5

V posledním díle série je Amerika na kolenou a v troskách . Po útoku srovnala se zemí Írán a Severní Koreu, pod pláštíkem humanitární pomoci je okupována Čínou (mimochodem- zajímavá myšlenka...). Kdyby mne tak neiritoval autorův zaťatý patetický a velikášský americký projev, víc bych si ten děj užila. A o pracháčích a politické či vojenské elitě darmo mluvit, tutáč je všude stejná .... I přes drobné výhrady doporučuji k přečtení.


absa2611
21.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha, stejně, jako dva předchozí díly.
Doporučuji!

Sitting-Bull
02.08.2023 4 z 5

Oproti druhému dílu akčnosti přibývá a uvěřitelnosti ubývá, ale to jsem knize za zlé neměla, protože se velmi dobře četla. Stále byla podle mého názoru mnohem uvěřitelnější než první díl - co se chování lidí týče. Mnohem uvěřitelnější. A ten konec se stanovištěm R? No, mazec - vlastně bych čekala, že přesně tak se zachová i naše "elita". :-D

VA_Krtek
29.04.2023 3 z 5

Ach jo. Jednoznačně sestupná tendence této série. Přečíst se to dá, ale prvnímu dílu to nesahá ani po kotníky.

Naďa2411
23.04.2023 3 z 5

Třetí díl byl na mne až moc technický, škoda že spisovatel nenašel jiné chytlavé téma. Hlavní hrdina byl pěkný paličák, tady mě zklamal. Nyní je jeho protihráč tehdejší přítel, jenž má za úkol ho zatknout. V knize jsou dlouhé opakující se pasáže, které by se daly o mnoho zkrátit. Dočteno spíše abych měla ukončenou tuto sérii. Kniha mě začala bavit na posledních 50 stránkách, kde se děj konečně rozjel. Poslední díl ukazuje, jak jsou lidé stále nepoučitelní. Touha po moci je přednějsí před lidským životem.

Araso
01.08.2022 2 z 5

První díl naprostá paráda... druhý díl byl dobrý, ale stále skvěle čtivý. Třetí díl... jedním slovem "nuda". Příběh se vyvíjel logickým směrem, ale neustálé vracení se do vzpomínek z prvního dílu mě vyloženě štvalo a rušilo a dále mě nudilo to neustálé lavírování nad tím co se bude dít dál...

GYROTOURBILLON
24.06.2022 4 z 5

Tak jasně , první kniha Vteřinu poté , byla The best. Ale i pokračování byla čtivá, zajímavá.
Budu souhlasit se všemi 4 * , doporučuji přečíst celou
trilogií.

Predator3313
30.03.2022 4 z 5

Kniha nebyla špatná.
Nicméně proti předchozím dílům bych řekl že to byla trochu nuda.
Při čtení prvního dílu jsem byl vtažen do děje mistrovským způsobem.
I druhý díl mě značně citové zasáhl, i když tam bylo trochu moc blbosti. Ale v tomto případě mi přišel den takový lineární, roztažený...jako by autor nevěděl kam se vydat. Trochu jsem se těšil konce, nakonec byl ale řekněme přiměřený, i když žádné terno to taky nebylo.
Ale celkově pořád dobrá kniha, která má nevýhodu že ji předcházela nedostižná vteřina poté.

boruf
03.09.2021 4 z 5

Druhý, stejně jako tento, závěrečný díl jsou napsány velmi dobře. Kniha je čtivá, snad až na velmi pomalu se rozjíždějící začátek "Posledního dne", přes který jsem musel opravdu se donutit prokousat. Nicméně za nejlepší díl celé trilogie považuji hned ten první - "Vteřinu poté".

Marketplace
26.08.2021 5 z 5

Tak nějak jsem se od čtení nemohl odtrhnout. Podle mě hodně povedený závěr trilogie. Čtenář dostane spoustu odpovědí na otázky, které si pokládal po prvních dvou dílech. Ano, je to spíše politikaření než krev a maso, ale i tak velmi čtivé.

Artic
28.07.2021 1 z 5

Absence napětí.

zdenek7908
21.07.2021 4 z 5

Těžko hodnotit samostatně poslední knihu, když prostě patří do celé té trilogie. Zatímco Vteřinu poté je jedno z nejzdařilejších děl na dané téma, špička žánru, a naopak Rok poté je nepříliš dobré napsaný, protože neuvěřitelný, nelogický, návrat do veleúspěšných kulis, s nímž se původně nepočítalo, tak třetí a závěrečný díl má kvalitou určitě blíže k jedničce, ale přeci jen mu chybí rozměr mistrovského díla. Což je ale z části dáno i snahou napravit nedostatky druhého dílu. Nutno říct, že se to jakžtakž podaří.

Předřečníky zmíněný posun od survivalismu k militarismu je patrný, ukazuje, že největším nepřítelem člověka je zase člověk. A nebylo by to úplně špatně, kdyby závěr knihy nebyl příšerně uspěchaný a tím zkratkovitý. Minimálně chybí více zdůraznit tlaky a překážky, které Scalese vedly k tomu postupu, který nakonec zvolil a sám bych ještě doplnil detaily, které by omezily dojem přílišného spoléhání na náhodu...

Pokud někdo přečetl první dva díly, tak si jistě třetí přečte sám. Zatímco ale první díl - Vteřinu poté by měl v zásadě číst každý, protože je to top dílo svého žánru, tak bez druhého a třetího dílu se čtenář obejde.

hanzmb
23.06.2021 4 z 5

Solidní závěr celé trilogie. Autor už nevymýšlel nic nového, jen nechal postupně vše do sebe zapadnout. Bohužel dost předvídatelně. Jakoby to nejlepší ze sebe dostal v prvních dílech. Zkrátka typicky americké zakončení, kdy zatroubí polnice a jízdní eskadrona všechny v posledním okamžiku zachrání.

luculi
27.05.2021 4 z 5

Pro mě docela slušný konec celé série. Už od začátku šlo především o akci a přiblížení pravdy. Jsem ráda, že autor omezil všechny ty řeči o náboženství či americkém vlastenectví, které mnohdy samotní obyvatelé dost přehání. Sice se tomu nevyhnul úplně, ale rozhodně to bylo v menší míře. Třetí díl jsem si užila asi nejvíce z celé série a nejlépe se mi to četlo. Děj mi přišel dost realistický, občas více popisný, ale bylo zajímavé sledovat, jak lidstvo znovu buduje všechno od základů. Jak je zvyklé na vymoženosti moderní doby, závislé na technice a absolutně neznalé základních věcí, které bere jako samozřejmost. Jak se ztrácí vědomosti a nikdo díky tomu nedokáže přežít sám, protože je potřeba komunita lidí s různými vědomostmi a schopnostmi. Občas to nutí člověka k zamyšlení...

Israha
15.05.2021 3 z 5

Já prostě s tím Forstchenovým patetickým, vlastenecko-rodinně-tradicionalisticko-militaristickým "Jsme přece Amerika!" velikášstvím mám problém. Hodnotově mě to zcela míjí a tím, že tyhle aspekty stříkají z textu Posledního dne vrchem spodem, mi dost devalvují zážitek z jinak poměrně čtivě napsaného, tentokrát spíše politicko-špionážního, než survivalistického post-apo románu. Kdyby z toho autorovo politické přesvědčení, sladkobolné vlastenectví a glorifikace armády řvaly méně, bylo by to imho ku prospěchu kvality celé knihy (která jinak není vůbec špatná, byť v závěru úplně nezvládá uspokojivě vytěžit veškeré naťuknuté dějové linie do dostatečně působivého finiše). Škoda, protože Forstchen jinak vyprávět umí, a píše sice jednodušším stylem, ale čtenáře strhnout dovede.

karantena
14.01.2021 5 z 5

Celá série byla čtivá.Možná bych uvítala méně politiky a amerikanismu.Knihy bych doporučila spíše mužům.Dost vojenské taktiky,popisování útočných zbraní, vrtulníků apd.Pro ženy trochu romantiky a některé si i popláčou.Moc mě to bavilo.

mareksevc
02.01.2021 4 z 5

Poslednú časť trilogie by som dal po 1. na druhé miesto, kniha podla mna nieje ani tak post apo ako skor o politike ale číta sa velmi dobre , uznavam spisovatelove racionalne myslenie aj pohlad na vec !

Racek213
30.12.2020 3 z 5

No jo, to víte, mě vždy napadne při čtení těchto témat slovo Malevil... A srovnáván. Kdybych nesrovnával, dal bych o hvězdičku víc. Jinak tenhle díl se mi líbil trochu méně než předešlé.
Ale Fortschena stojí zato číst skoro vždy, že...

jakub1344
06.12.2020 3 z 5

Zaver trilogie, mam rad knihy ci filmy, seriály s touto tematikou. Jedine co bych knize vytkl, az moc ji autor natahoval. Snad na kazde stránce ma hlavni hrdina nejaky flash back, vzpomínky, nostalgie, silny Amerikanismus. A rozuzleni cele série? Slabe! Cekal jsem velke finale a misto toho zbytecne natahovany dej a rychle zakonceni, kdy me konec vážně zklamal. Poprve co jsem nektere pasaze vyloženě preskakoval

Štítky knihy

postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

William R. Forstchen
americká, 1950
2012  85%Vteřinu poté
1998  72%1945
2018  73%Rok poté
2003  85%Čestný nepřítel
1996  86%Aréna

Kniha Poslední den je v

Přečtených128x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce121x
Chystám se číst56x
Chci si koupit36x
dalších seznamech2x