Postavit vejce po Kolumbovi

Postavit vejce po Kolumbovi https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123191/postavit-vejce-po-kolumbovi-123191.jpg 5 6 2

Postavit vejce po Kolumbovi : poezie 20. století z celého světa Antologie moderní poezie, která nechce být „čítankou se zdviženým ukazovákem“. Zahrnuje básníky španělské, brazilské, francouzské, německé, švýcarské, polské, československé, severoamerické, japonské, sovětské, anglické, švédské, kubánské, irské, jugoslávské, belgické, italské, turecké, rakouské a rumunské, představující nejrozličnějsí školy a směry. Sbírku doplňují reprodukce z děl významných moderních malířů. Uspořádali a úvod napsali Antonín Brousek a Josef Hiršal; výtvarný doprovod vybral Libor Fára. Na titulním listu použito kresby Pabla Picassa, na obálce a předsádkách kreseb Hanse Arpa a Paula Kleea. 1. vydání... celý text

Filomena1961
Filomena1961
23.01.2023 5 z 5

Povedená sbírka moderní poezie navíc doplněna moderním výtvarným uměním a výsledek stojí za to. Doporučuji všem, na chvíli se v uspěchané době zastavit a prožít něco krásného.

HTO
HTO
13.05.2012 5 z 5

Můj slovník svatých není kompletní, ale při poezii vydávané v byvší ČSSR museli stát všichni – a tato neuvěřitelná kniha je jedním z kardinálních důkazů tohoto tvrzení. Přes nakladatelství dětské literatury – stejně jako SF v letech osmdesátých méně hlídané, nebo spíš občas tolerantnější – se podařilo pánům Brouskovi a Hiršalovi vydat jednu z nejlepších antologií moderní poezie, kterou máme. Tohle není kniha pro děti. Tohle je kniha, která vás omráčí. A navíc, k autorům jako Celan nebo Kolář je kniha skvělou přehlídkou moderního výtvarného umění. Mám dojem, že není zdaleka tak slavná, jak si zaslouží. Protože se dobře shání, velmi, velmi ji doporučuju každému, kdo má rád moderní poezii: zaručuju vám stejně hluboký zážitek, jaký vám poskytne třeba skvělá kniha Sto moderních básníků: http://www.databazeknih.cz/knihy/sto-modernich-basniku-48301 .


Z úvodu editorů:

„Co je to za strašlivé zvíře, za všežravého netvora (...) co je to vlastně za strašidlo, jehož sourozencem bývají tak odpudivé obludy jako „nesrozumitelnost", ba i „vzdálenost lidu v jeho tužbách a potřebách", co je to vlastně ta takzvaná moderní poezie...? (...) Moderní poezie má totiž jedno výsadní právo – je naprosto dobrovolná. Nechce-li ji kdo, nechce ona jeho. A naopak. (...) Jsou současní básníci starší než Čelakovský či Puchmajer. (...) Je dovoleno všechno. Tím méně však všem a všemu. Moderní poezie brzy prozradí každého, kdo by se v ní chtěl jen vézt nebo opičit. Svobodu v ní mají jen nejpovolanější, nejkvalifikovanější... (...) Moderní poezie je poznáním, které je otevřeno dokořán, a sotva již se mu dá čímkoli zamezit."


Štítky knihy

poezie

Část díla

Autoři knihy

Antonín Brousek
česká, 1941 - 2013
Josef Hiršal
česká, 1920 - 2003

Kniha Postavit vejce po Kolumbovi je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x