Pošli to dál

Pošli to dál https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41344/posli-to-dal.jpg 4 84 24

Vymyslete způsob jak změnit svět a potom ho uskutečněte, napíše první den školy na tabuli Reuben St. Claire. Když se dvanáctiletý Trevor McKinney zamýšlí nad úkolem, který zadal nový učitel, napadne ho, jak lze "poslat dál" dobrý skutek. Stačí, aby člověk nezištně prospěl třem lidem, každý z nich udělal něco pro další tři... a tento jednoduchý mechanismus zanedlouho ovládne celé lidstvo. Trevor nezůstane u teorie, rozhodne se svůj plán realizovat. V kalifornském městečku, kde bydlí, si vybere trojici jedinců, kteří podle jeho názoru potřebují pomoc. Jedním z nich je právě St. Claire, zohyzděný veterán z Vietnamu. Chlapec by rád dal učitele dohromady se svou matkou Arlenou, která na muže dosud neměla štěstí. Brzy se ale ukáže, že dobrá vůle jednoho malého kluka nestačí. Trevor se však nedá odradit neúspěchem. Lidé přece nejsou zlí a lhostejní, jen se jim musí trochu věřit...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Pay It Forward , 2001


více info...

Přidat komentář

Marta13
08.04.2021 5 z 5

Co napsat? … Stačí se jen dívat kolem sebe a chtít vidět ….

Marta13
08.04.2021 5 z 5

Co napsat.... Super námět pro nás lidi … Stačí se jen dívat kolem sebe a chtít vidět ….


postrach
22.03.2021 4 z 5

Dobra kniha k zamysleni.Film lepsi.

Lucka11
11.10.2019 3 z 5

Váhala som medzi 3 a 4 hviezdičkami. Nebolo to až také skvelé ako som očakávala.
Nepríjemne ma prekvapilo, ako dokázal filmový priemysel prekrútiť celý príbeh. Z černocha urobili belocha, z tmavovlasého kučeravého "miešanca" modrookého blondiačika .... a tak by sme mohli pokračovať. Musím sa priznať, že som ovplyvnená aj tým, že som ako prvý videla film.

adelinka
24.09.2019 5 z 5

No čo mám povedať!! Kniha na jeden dych a po prečítaní plač na niekoľko minút. Úžasný príbeh a krásna myšlienka ako zmeniť, zlepšiť svet.....úžasné jednoduché...

Magrata15
16.08.2019 5 z 5

Moc se mi líbil film Pošli to dál a proto, když jsem uviděla knihu, ihned jsem po ní sáhla.
Krásný, dojemný příběh, jak udělat svět lepší. Kéž by to tak fungovalo.
(Snad moc neprozradím, když budu varovat: konec je ale fakt hodně smutný)

Ronny97
14.06.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Smutná a nádherná zároveň :)

Madluska
27.04.2018 4 z 5

Tak jo - knihu jsem si půjčila, protože kdysi dávno jsem viděla kousíček působivého filmu, ale už jsem si nepamatovala detaily. Základní tezi příběhu jsem ovšem znala, takže jsem ke čtení přistupovala opatrně - bála jsem se moralizování i sladkobolných konců. A kniha mě mile překvapila (byť do jisté míry se moje očekávání naplnilo). Četlo se to svižně, autorce nelze upřít řemeslně dobře odvedenou práci. Až mi to občas evokovalo výtvor z kurzů psaní (např. stará paní kupuje jednu konkrétní limonádu, detaily přece dělají atmosféru, že). Výhrady mám tedy spíš než ke zpracování k samotnému ději a postavám. Pořád mi v hlavě běželo, že autorka jaksi zapomněla na lidi a na to, jak se chovají ve skutečném světě. A dost mi vadily vztahové propletence Arleny a Reubena (tohle klišé maličko nabouralo učitelovo dilema, zda si může začít románek se studentovou matkou, jenže ani to autorka příliš nevyužila). Vlastně ale nechci kritizovat něco, co má pozitivní poselství (byť pro mě podané trochu nestravitelně - Trevorova slavnost v Bílém domě za mě patřila k nejslabším místům) a co umí vystihnout atmosféru. Takže nakonec za 4*.

Dija
08.03.2018 5 z 5

Nádherný příběh, který v sobě ukrývá silnou myšlenku. Přes slzy jsem na posledních asi 20 stránek sotva viděla. Doporučuji všem :)

Simbusa
06.11.2017

Tuto knihu jsem přečetla jedním dechem za včerejší odpoledne. Její námět je výjimečný a přitom jednoduchý - změnit svět k lepšímu způsobem, jenž vymyslí 12letý hoch, který neztratil víru v lidi a dobro, které mohou konat.

Kniha je neskutečně čtivá. Jednotlivé kapitoly jsou popsány z úhlu pohledu různých postav, takže se vlastně sžijete s každou jednou osobností. Kromě toho je prostoupena výtržky z chlapcových deníků a úryvky ze článků, které zpětně popisují celý příběh. To čtenáři umožní dostat se do dvou časových os, které se posléze vzájemně spojí.

Musím tomu odpustit trochu toho amerického zveličování a nadsázky. Pro některé je kniha údajně až moc optimistická, pro mě ale byla jako záchranný ostrůvek v oceánu kriminality, zla a temnoty. Nepopírám, že mě emočně velmi sebrala a několikrát jsem u ní plakala jak malá. Je to asi jediný román, který jsem kdy četla, a jistě se k němu vrátím. Doporučuji všem citlivým dušičkám a lidem dobré vůle.

Kniha je i zfilmována s kladným hodnocením 76%. https://www.csfd.cz/film/5719-posli-to-dal/prehled/

Hanichka
14.07.2017 3 z 5

Knížku jsem četla, protože mě zaujal námět a zajímalo mě, jak ho autorka zpracuje. Většinu času jsem byla spokojená, odpustila jsem knížce "sladší" nereálné pasáže. Líbilo se mi, že se tu střídají různé pohledy, výňatky z deníku a novinářovy knihy, potěšily mě i příběhy mimo hlavní linku. Dojem mi bohužel zkazil konec, který byl zbytečně dlouhý, zdlouhavě popsaný a zasazený na mě příliš dlouho po tom hlavním.

hellena1523
14.07.2017 2 z 5

Nápad je krásný. Bylo by úžasné, kdyby se k sobě lidé chovali líp a vzájemně si pomáhali a...no, však víte.
Ale mám-li hodnotit knihu, nejsem zrovna dvakrát nadšená. Musím říct, že film mě tedy chytil víc.
Vadil mi styl, jakým je kniha psána. Výňatky z deníků, citace z "jiných knih" - pro mne to bylo nečtivé a rušivé. Daleko spíš bych uvítala, kdyby byla kniha psaná z pohledu jednoho vypravěče bez těch ozvlášťňujících a dovysvětlovacích prvků.
Nicméně obecně k příběhu samému - nápad hezký, ale jako celek působí nechutně přeslazeně.

Barbara182
08.04.2017 5 z 5

Skvělá kniha o jednom krásně jednoduchém nápadu, jak by se dal při troše dobré vůle skutečně zlepšit svět, navíc se mi líbí vyobrazení zapeklitosti lidských vztahů a jejich chování, nemluvě o tom, že jsem se do Reubena od první stránky zamilovala :-)

Lucik87
14.01.2017 5 z 5

Co takhle změnit svět? O jednom obyčejném klukovi, který má splnit jeden zdánlivě obyčejný úkol. Kniha je o tématech, pocitech a vlastnostech, které pomalu, ale jistě v našem zrychleném světě mizí. Každý se honí za svým cílem, neohlíží se na druhé nebo je zištný, sobecký a pomáhá jen ve svůj prospěch. Ale co takhle pomáhat a nic za to nechtít. Mít jenom dobrý pocit z toho, že se někdo Vaším přičiněním má líp. A jeden malý kluk tohle všechno chtěl dokázat a svět změnit. Kniha mě neobyčejně dojala, to ale ovšem není ta překvapiné. Protože už jenom filmové zpracování chytne za srdce. Dlouho se mi nestalo, abych při dočítání pár posledních stránek brečela jak želva.

boza7
13.09.2016 5 z 5

Vymyslete způsob, jak změnit svět a potom ho uskutečněte, napíše první den školy na tabuli učitel Reuben St. Claire. A dvanáctiletý žák Trevor McKinney se úkolu chopí velmi krásným způsobem.
Dojemný příběh, který věří v to, že v každém z nás je něco hezkého, lidského...
Kéž by se něco obdobného odehrávalo i ve skutečnosti...

vikaa
16.01.2016 5 z 5

Velmi působivý příběh vedoucí k zamyšlení. Alespoň pro mě. Po přečtení člověk určitě zvažuje, jak by někomu mohl pomoci, ale bohužel to zřejmě už málokdo dotáhne do konce...Viděla jsem před léty film a ten se mi nezdál ani zdaleka tak působivý jako kniha. U knihy jsem v závěru byla dojatá, překvapivě ne tím, co se Trevorovi stalo, ale spíš tím, jak se s tím vypořádávalo jeho okolí. Knihu určitě doporučuji všem, co nedostávají kopřivku z amerického "sluníčkového" myšlení a naopak rádi hledají inspiraci v pozitivním přístupu k sobě i druhým. Za mě plný počet bodů.

Pedros
30.01.2015 4 z 5

Opravdu hezká myšlenka, ale...Když jsem knihu četla, tak se mi to zdálo jako normální příběh lidí. Ale když jsem knihu dočetla, měla jsem pocit, že jsem četla spíš pohádku, sci-fi.. Dokonce jsem ani nebrečela, když se Trevorovi stalo, co se stalo...Občas sem se nad nějakými myšlenkami a větami zamyslela, ale že bych na knihu měla myslet dalších pár dní, tak to ne. Asi sem čekala něco víc. Zároveň mě mátlo hodně postav, ale přesto jsem ráda, že jsem si knížku přečetla.
V dnešním světě je opravdu těžké uskutečnit myšlenku Pošli to dál, a pochybuji, že to někdo po dočtení zkusil. Kdyby ano, žilo by se už úplně jinak. To o dnešním světě dost svědčí. Kdyby se ale dobré skutky staly součástí a samozřejmostí našich životů, už by to asi nebylo ono, ale proč ne, je to hezká představa.
Těm kteří zvažují, jestli si knihu Pošli to dál přečíst nebo ne, posílám jim dál, přečtěte. Třeba se v někom z nás někdy něco zlomí a vymyslí jiný způsob, jak změnit svět.

PetraBery
26.10.2014 5 z 5

Krásný, smutný, lidský příběh... Určitě stojí za přečtení.

Mikisan
16.03.2014 5 z 5

Úžasně čtivý, krásný a dojemný příběh o tom, že i malý člověk může dokázat velké věci...

Balenka
04.11.2013 5 z 5

krásny a veľmi dojímavý príbeh.. stojí za prečítanie.

Autorovy další knížky

Catherine Ryan Hyde
americká, 1955
2003  87%Pošli to dál
2008  80%Láska v čase přítomném
2002  89%Elektrický Bůh
2021  88%Kam ukrýt štěstí
2022  84%Zatoulané štěstí

Kniha Pošli to dál je v

Právě čtených1x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených15x
Knihotéce21x
Chystám se číst83x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x