Posledný pustovník

Posledný pustovník https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447180/bmid_posledny-pustovnik-hJ9-447180.jpg 4 71 28

Napínavý skutočný príbeh amerického pustovníka, ktorý prežil v lese osamote dlhých dvadsaťsedem rokov. „Sám nevedel, kam ide. Nič neplánoval. Len vošiel do lesa a zmizol.“ Tak sa začína príbeh Chistophera Knighta, ktorý krátko po svojich dvadsiatych narodeninách zaparkoval svoje auto hlboko v lese a na štvrť storočia sa stratil z civilizácie. Čo ho k tomu viedlo? Prečo sa chcel stať „nikým“? A ako ho dlhé roky prežité v lese zmenili? Možno by sme sa však nemali pýtať, prečo niekto pred spoločnosťou uteká. Možno by sme si mali klásť otázku, prečo v nej chce niekto vôbec zotrvať. Knightovi v lese spoločnosť ľudí nechýbala. Čítal knihy, počúval rádio a žil z toho, čo sa mu podarilo nakradnúť v neďalekých víkendových chatách. Stala sa z neho legenda. Zlodej-pustovník, ktorý sa špecializuje na trvanlivé potraviny, plynové bomby, baterky, no nepohrdne ani sladkosťami či výstrednými likérmi. Jedni ho chceli dolapiť, iní obdivovali jeho drzosť i životaschopnosť a snažili sa mu pomôcť. Až kým ho jedného dňa skutočne nechytili a neobvinili z viac ako tisícky krádeží. Americký spisovateľ Michael Finkel vo svojej dokumentárnej knihe Posledný pustovník rekonštruuje fascinujúce roky, ktoré Christopher Knight prežil v lesnej divočine. Vybudoval si tam vlastný svet, v ktorom si vystačil sám so sebou. Jeho pustovnícky príbeh je hlbokou úvahou nielen o samote, ale aj návrate do spoločnosti, do sveta, ktorému za tie dlhé roky takmer celkom prestal rozumieť. Dokáže svet porozumieť jemu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Absynt
Originální název:

The Stranger in the Woods , 2017


více info...

Aghatte
Aghatte
05.02.2024 5 z 5

V první řadě mě překvapilo, kolik knih se jmenuje Poustevník..
V druhé řadě mě překvapilo, kolik stojí Zápisky z podzemí ... :-( naštěstí naše skvěla knihovna je má, a tudíž budou za pád dnů moje. i když jen na pár dní.

A nyní ke knize.
Prvních pár stránek nic moc, hlavně tedy literárně, pak jsem se dověděla, že autorovi zakázali publikovat, tak jsem si škodolibě pomyslela, no, ani se nedivím..., ale pak už jsem jen hltala stránku za stránkou a na konci i slzu uronila, a autorovi se v duchu zase omluvila.
Není to jen příběh jednoho samotáře, který odešel do lesů a už nikdy se nehodlal vrátit ( aniž by nám vysvětlil PROČ )
Dočteme se, že: " Jeho cílem nebylo někam se dostat, jeho cílem bylo se ztratit. Nejenom ztratit se zbytku světa, ale ztratit se v lese sám sobě".

Je to zároveň exkurze do světa izolace ( nucené i dobrovolné ) nahlížíme do myslí různých introvertů, asketů, osvícenců, podivínů, vězňů, bláznů, Aspergerů...
" Evoluce se postarala i o to, že se u nás vyvinuly geny, díky nimž se ve společnosti cítíme spokojeně a bezpečně, zatímco když jsme sami, cítíme se nepříjemně a ohroženě" Tatáž "bezpečná" společnost ale odmítá přijmout fakt, že jsou zde lidé, kteří to cítí přesně obráceně. Nepříjemně a ohroženě právě ve společnosti.
Celá kniha je plná zajímavých myšlenek, již spoustu vypustil z úst právě náš delikvent - poustevník loupežník. Člověk nemůže jinak, než ho milovat a obdivovat.
Nedozvíte se nic o jeho sexualitě, kromě jedné narážky na časopis Playboy a přirozené "zvědavosti". Také, kdo čeká nějaké odhalení v rodině, bude zklamán. Je bohužel vykreslena přesně tak, že člověk tak nějak předem očekává nějaké ohromné tajemství ( incest přirozeně - rozvětvená, samotářská, soběstačná rodina, co se s nikým nestýká,...klišé americké kultury a literatury). Nic takového.
Také hysterické výjevy vykradených, jak jim zničil život, jak se stále báli, to mi pilo krev - naopak, když už po 10 je vykradl a vzal si jen baterky a fazole, a nikdy nikomu nezkřivil ani vlásek, nebylo na čase přestat se bát?
Dnes jsem čekala 20 minut na vlak a foukal vážně protivný ledový vítr, který se mnou občas i zacloumal. Ač teple oblečena, v botách s kožíškem, čepice, šála, rukavice.., po nějaké době jsem měla pocit, že nemám na sobě nic, ani maso, ani tuk, jen obnažené kosti, které vítr provrtává skrz na skrz ledem... A to mě čekal přetopený vlak a doma hrnek horkého čaje. Šlo o pár desítek minut.
Nešlo nemyslet na Knighta a tuhou Mainskou zimu trvajíce dny, měsíce, roky...

Alena_S
Alena_S
20.04.2023 5 z 5

Pan Knight je samotář. Jako hodně samotář. Jako že dvacet sedm let žil v lese přikrytý chvojím - kdo z nás to má, že? - a žil by tam dodnes, kdyby nedošla trpělivost okolním rekreantům, kteří se s ním nedobrovolně dělili o zásoby.
Kniha pro mě byla příjemným překvapením. Není to jen příběh zlobivého trampíka, vůbec ne. Je to padesát odstínů introverze a otvírá mnoho otázek:
Někdo s ním souzní, někdo ho odsuzuje, nálepky na něm nedrží. Co je zač? Vykradač chalup, osvícenec, nebo všechno najednou? Jak se to dá, na těle i na duchu, přežít? Komu tím prospějete? A proč ho prostě nemůžeme nechat na pokoji?
A navíc mi tam doporučili Zápisky z podzemí, a to vypadá jako parádní jízda.


Artep25
Artep25
19.04.2023 4 z 5

Kdo by netoužil aspoň někdy utéct někam do samoty od toho všeho ruchu. Přiznávám, že tady to byl trochu extrém, ale kniha byla plná zajímavých myšlenek a četla se dobře.

frantisek0724
frantisek0724
09.11.2022 5 z 5

Krásný příběh. Samozřejmě ne ve smyslu chápání většiny současné populace. Když se někdo jakkoliv a čímkoliv vymyká zažitým vzorcům chování, bývá často šmahem označen za blázna, podivína, jako nepřizpůsobivý.. Ale ....Kdo určuje kdo je blázen a kdo je "normální"?

kneslova
kneslova
08.08.2022 4 z 5

Velmi zajímavé , vůbec jako náhled do psychiky muže, který nejvíc ze všeho chtěl být sám .., literární zpracování je horší

RunningWolf
RunningWolf
28.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Trochu spoiler.
No je to prostě o introvertním frajerovi co se zavrtá uprostřed lesa který je sám o sobě uprosted obydlené části a týpek si to prostě jen kempi někde mezi zarostlýma skalyskama a když prostě něco potřebuje tak si chodí po okolních chatkach a sem tam něco vezme co se zrovna hodí nebo spíš co je zrovna třeba.Je to dost pokrytecké a něco ve smyslu útěk do divočiny od toho necekejte.
No na druhou stranu to není tak špatné.Ono se dobrovolně rozhodnout pro to být bezdomovec musí mít člověk celkem odvahu.
Jen prostě škoda že to není divočina ale prostě takový homeless camping survival

evickakyticka
evickakyticka
31.05.2022 4 z 5

Zajímavá kniha. Na začátku příběhu se vlastně ocitáme až skoro na konci. Postupně se ale dostaneme do celého příběhu, seznámíme se s Poustevníkem, kde žil, jak žil, co jedl a jak si jídlo obstarával. Chvílemi mu rozumím, jindy mi je ho líto. Každopádně jeho svoboda byla v lese a tu mu žádný náš systém nemůže nahradit....

teeyinka
teeyinka
20.03.2022 4 z 5

Sice jsem od knihy čekala něco trochu jiného, ale i tak jsem si čtení užila. Fascinující příběh, který se dobře četl a člověka vede k zamyšlení. Zvlášť poslední řádky mi přišly zvláštním způsobem silné:
"Prostě by zmizel a na celé životem kypící planetě by si toho nikdo nevšiml a na Severním rybníku by se kvůli tomu neudělala jediná vlnka navíc. To by byla existence, to by byl život, který by sám považoval za dokonalý."

micha-ella
micha-ella
13.01.2022 3 z 5

Inteligentní a plachý (jak se píše v anotaci), ale rozhodně s narušenou psychikou. Při zlodějských akcích se choval obratně a chytře - a stejně tak při svém dopadení a vyšetřování. Taky bych se ho bála, jako mnoho těch okradených a určitě bych ho nechválila, jako autor. Zajímavá knížka, ovšem mně v ní leccos vadilo a hodně chybělo.

Booka
Booka
12.01.2022 5 z 5

Naprosto výjimečný, fascinující životní příběh. A skvěle napsaný.

Martinmmm
Martinmmm
26.11.2021 5 z 5

Príbeh človeka, ktorý prežil 27 rokov sám v divočine a zároveň zamyslenie sa o samote..

RUSTY
RUSTY
01.08.2021 5 z 5

Poustevník pro mě osobně představuje fascinaci něčím, po čem na jedné straně občas zatouží skoro každý člověk a na druhou stranu je v dlouhodobém měřítku tak nepřirozené - samota. Musím se smutně pousmát nad tím, že někdo dokáže být zklamán tím, že se nejedná o poustevníka v pravém slova smyslu. Protože nejedl kořínky a nelovil zvěř? Trvám na to, že o tomhle tento silný příběh není. Tím největším uměním je podle mého to, strávit tak dlouhou dobu naprosto sám a nezešílet z toho. Pro člověka je to velice nepřirozená věc. Nejsme stvořeni pro samotu. Kniha mě proto zvláštním způsobem nutila přemýšlet nad tím, co je ještě v životě v mezích lidských norem, kde je hranice toho, co člověk považuje za "normální" a jak moc se snažíme všem těmto měřítkům vyhovět, protože je to přeci správné. A my chceme být ti správní, no ne? Ale jsme štastní? ...

Aroucaria
Aroucaria
18.04.2021 5 z 5

Dokumentární styl byl tak barvitý, že fantazie pracovala a s mapou v ruce jsem ta místa hledala a poustevničila imaginárně. Asi bych tam dala max 3 dny, takže neskutečný obdiv! Nejen k tomu umět přežít v divočině, ale umět si jít svou cestou. Bohužel naše společnost pod rouškou svobody vlastně jedinečnost osobnosti totálně popírá a devastuje! Pokud nejdeš s davem, jsi divný, jiný a nenormální. A psychologové jsou rovněž otroci systému a místo, aby mu zařídili kus lesa, tak ho pěkně nechají zotročovat do stáda! Takto to opravdu chceme?!

Savior
Savior
18.04.2021 4 z 5

Pecka, fascinující popis toho jak silná vůle člověka může být, o tom ze zivot o samotě bez lidí je jen pro ty nejodolnejsi. Super čtivé, sofistikovane, za mě super

kessey
kessey
04.04.2021 4 z 5

Chápu, že spousta lidí čekalo zenového asketu živícího se ranní rosou a kořínky, sypajícího životní moudra. Nicméně tato kniha je spíš o samotě, hranicích, trestu a taky trochu o systému. Pokud se do ní pustíte bez očekávání a předsudků, je vážně zajímavá a nebudete zklamáni.

Pavlína197
Pavlína197
16.03.2021 3 z 5

I já jsem byla zpočátku zklamaná, že se v knize nepíše o poustevníkovi takovém, jak si ho představuji já - jako člověka, který žije mimo dosah civilizace a je naprosto nebo alespoň z velké míry soběstačný. Přes toto zklamání jsem se brzy přenesla, protože i tak je příběh zajímavý. Navíc začíná jako čtivý román a je škoda, že to tak nezůstalo do konce. Po několika prvních kapitolách se z knihy stala sbírka autorových domněnek, různých svědectví a informací o jiných poustevnících v historii. Ale chápu, že pokud toho sám Poustevník moc neřekl, nebylo také moc o čem psát. Každopádně ve mně kniha vyvolala mnoho protichůdných emocí a názorů. To se povede málokteré knížce, takže si ji budu určitě dlouho pamatovat.

PavlaTr
PavlaTr
19.02.2021 5 z 5

Zajímavý příběh........chvilkama jsem mu záviděla tu samotu a klid .

Jirikk
Jirikk
21.12.2020 5 z 5

Žil sam pres čtvrtstoletí, přesto na dosah lidí. Ačkoliv to není klasický příběh někoho utekl do divočiny, určitě stojí zapřečtení, uz proto že je vse podle skutečnosti.

Regom
Regom
15.11.2020 4 z 5

To, že protagonista tohoto příběhu nesplňuje definici slova poustevník, mě opravdu neuráží. Naopak se mi líbilo, že byl tak netradiční, žil lidem pod nosem a obživu si nesháněl zrovna morálně - drobnými krádežemi syslil a syslil, aby přežil. Škoda, že tam pasáží s ním nebylo víc, upřednostnil bych je před různými popisy autora, který mi někdy mírně lezl na nerv. :)

Pro přemýšlení Knightova odpověď na otázku, proč si nikdy nevedl deník:

Deníky jsou buď plné spousty malých pravd, které mají zakrýt nějakou velkou lež, nebo zase spousty malých lží, které mají zakrýt velkou pravdu.

j287
j287
12.11.2020 3 z 5

Po přečtení knihy jsem byla trochu zklamaná, že se nejedná o poustevníka v pravém slova smyslu, člověk, co žije kousek od civilizace a vykrádá ostatní kvůli jídlu, není podle mě "poustevník". Nicméně Michael Finkel dobře vylíčil jeho dětství, doplnil názory více psychologů atd. Utvořil tak co nejbližší obrázek člověka, co žil 27 let sám. Kniha rozhodně nebyla nudná a stojí za přečení. Subjektivní obrázek o hlavní postavě si pak utvoří každý čtenář osobně.

Štítky knihy

životopisy, biografie USA (Spojené státy americké) samota poustevníci

Autorovy další knížky

Michael Finkel
americká, 1969
2020  77%Poustevník
1999  0%Bílá posedlost

Kniha Posledný pustovník je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce77x
Chystám se číst92x
Chci si koupit19x