Poslední věta

Poslední věta https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468559/bmid_posledni-veta-iT1-468559.jpg 5 163 44

Ještě před osmi měsíci sklízel vynikající koncertní klavírista Richard ovace vestoje po celém světě. Dnes má ALS, amyotrofickou laterální sklerózu: ochrnula mu celá pravá paže a nepohne prsty. Ztráta schopnosti pohybovat rukou mu připadá jako smrt, ztráta opravdové lásky nebo rozvod – jeho rozvod. Karina před třemi lety sundala ze stěny svatební fotku, a místo ní si pověsila zrcadlo. Obrátit list však ještě nedokázala. Paralyzují ji výmluvy a strach, žije nenaplňující život učitelky klavíru a bojí se věnovat se kariéře, kterou v mládí opustila. Podle ní za všechno může Richard a jejich nevydařené manželství. Když se Richardova nemoc zhorší a už nemůže žít sám, Karina se o něj začne neochotně starat. Zatímco mu slábnou svaly, hlas i dech, kdysi znesvářená dvojice se společně snaží smířit se s minulostí dřív, než bude pozdě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Jota
Originální název:

Every Note Played , 2018


více info...

Přidat komentář

1alena1
26.03.2024 5 z 5

Krásný psychologický román stejně jako román Ještě jsem to já. Autorka výstižně a velice věrně popisuje jak se změní absolutně život člověka, přestože je velice nadaný, všechno se ze dne na den zhroutí. Bohužel jsem nemohla číst knihu na veřejnosti v autobuse, protože jsem část knihy "proslzela", ale to je můj problém.
Zdraví je úplně nejvíc, važme si ho, nemocí člověk přehodnotí všechny priority. Kéž se brzy najde lék na dnes neléčitelné choroby, na to by se měly vydávat nemalé prostředky a né na zbrojení.

micha-ella
31.01.2024 3 z 5

Tak to jsem nedala. V polovině odloženo. Depresivní, smutné.


Zorka
14.01.2024 5 z 5

Hrozná nemoc. Hrozné téma. Přesto za tuto knihu díky. Otevření těchto témat nám pomáhá pochopit, nezavírat oči a neklopit je, když vidíme člověka se závažnou diagnózou. Práce autorky, precizní přípravy a způsobu, jakým dokáže problém předat svým čtenářům, si velmi vážím.

lidunka1
08.01.2024 5 z 5

Příběh o klavírní virtuózovi Richardovi, který dostane ALS (měl Stanislav Gross). Nejpodstatnější myslím nejsou informace o této strašné nemoci, ale mezilidské vztahy. O Richarda se začne starat jeho bývalá žena. Vynořují se mnohá zranění, která si navzájem způsobili. Zaujalo mě, jak se Karina, sama nadaná klavírista vžila do tole oběti a dlouho trvalo než prohlédla.

archivářka115
29.12.2023 5 z 5

Pravdivě autorka popisuje podrobný život člověka, který dostal nemoc ALS. Teoreticky jsem věděla, jak se taková nemoc projevuje, ale nikdy mi nedošlo, jaký je život člověka, který nemocí trpí a život lidí, kteří se o nemocného člověka starají. Myslím, že je důležité, abychom si takové knížky přečetli a poznali šokující podrobnosti nemoci.

Mosofa
30.10.2023 5 z 5

Je to velmi, velmi drsné a drásající. Je to o bezmoci a přesto o naději. Dlouho se mi nestalo, že by mi u knihy tekly slzy.

hodna.postacka
03.09.2023 5 z 5

Velmi těžké a dojemné čtení o vynikajícím klavíristovi, kterému diagnostikují ALS. V knize je detailně popsaný průběh choroby a přibližuje nám, co taková krutá nemoc udělá s psychikou nejen hlavního hrdiny, ale i jeho blízkých. Onemocnět tak strašnou nemocí musí být děsivé a kruté. Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla.

Vivetkav
04.08.2023 4 z 5

Velmi mrazivý ... Představa šílená .. krásně napsané čtivé, ale někdy trošku zdlouhavé, ale chápu, že je potřeba vyjádření pocitů a pochopit vše k tomu spojené. Ráda si přečtu i další knihy od autorky

Han-nah
10.07.2023 5 z 5

"Proč zůstávat ve vězení, když jsou dveře dokořán"
Už jenom při této úvodní větě mě zamrazilo. Zde nám autorka předkládá smutný, krutý příběh ze života mnoha nemocných lidí, kteří jsou vězni svého těla. Zákeřná, tajemná, dosud nevyléčitelná nemoc ALS, kdy mozek přestává ovládat své svalstvo. Nikdo z nás si nedovede představit, jak by se zachoval, kdy lékař určí tuto krutou diagnózu, A tuto si vyslechl světoznámý klavírní virtuos Richard. Autorka bravurně, tak jako i v ostatních knihách, popisuje a vystihuje pocity, jak nemocného, ale i okolí. Zde je to bývalá manželka Karin a dcera Grace.
V prvé řadě šok a pak, jak tělo ochabuje, ale mozek je "bohužel" při plném vědomí, prochází pěti klasickými stadiemi od popírání až po smíření se s daným osudem. Nejbližší, ošetřovatelé i okolí a různé pomůcky mohou usnadnit život, ale..... Vždy je to o konkrétním pacientovi.
Tato autorka má dar nahlédnout čtenáři do nitra nemocných. Važme si svého zdraví.

Kaja1
13.05.2023 5 z 5

Bylo to smutné čtení. Při této nemoci je snad nejhorší to, že mozek vám normálně funguje a vy si uvědomujete, jak jste závislí na pomocí všech okolo, a že nakonec přijde to rozhodnutí žít na ventilátoru nebo se nechat odpojit. Člověk si při čtení uvědomí, že všechna sláva, polní tráva a důležité je mít někoho, kdo stojí při vás v dobrém i zlém. Karina byla podle mne anděl.

Ivanule
13.04.2023 5 z 5

Tato kniha od autorky je moje druhá přečtená a opět musím říct,že mě naprosto dostala...Jak svým tématem, zpracováním a i tím jak dokáže autorka čtenáři nahlédnout do opravdu složitých rozhodnutí v životě člověka, jak si dokáže hrát s psychikou čtenáře, že to na vás zanechá i po přečtená stále nějaké mražení...

Marekh
30.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Na tuto knihu mě nalákal Alibaba, jinak bych knihu přehlédnul, a to by byla škoda. Knihu jsem koupil mamce k Vánocům a mamce se kniha líbila. Přiznám se, že jsem se po novém roce začetl do první kapitoly a následně jsem četbu přerušil, poněvadž jsem pociťoval, že to bude hodně smutné čtení a nechtěl jsem v danou chvíli číst smutný příběh. Nemýlil jsem se, když jsem postupně navázal tam, kde jsem skončil.

Hlavní postavou je RICHARD, který onemocní ALS (amyotrofickou laterální sklerózou). Richard je muž středního věku (45 let), pořádá klavírní koncerty po různých městech a v tomto nejlepším tvůrčím období je mu diagnostikována ALS! Jeho bývalá manželka se jmenuje KARINA a vyučuje studenty na klavír.

Autorka popsala počáteční fázi nemoci a její celkový průběh. Bylo to děsivé a člověk si říká, že jeho zdravotní problémy jsou nicotné v porovnání s tím, čím procházel Richard! Říkal jsem si, proč poměrně mladý člověk musí takovým způsobem trpět?! Je to trest za to, jakým způsobem se Richard choval v minulosti? Myslím si, že nikdo si nezaslouží takové onemocnění, ať už se provinil čímkoliv! Člověk je doslova bezmocný a odkázaný na pomoc ostatních.

Je to příběh ze života, srdcervoucí četba a psychologický portrét Richarda, který onemocněl touto nemocí. Touto nemocí může onemocnět kdokoliv. Člověk nikdy neví, jaká nemoc ho může potkat. Od počátku čtenář ví, jakým směrem se bude příběh ubírat a o to je to děsivější!

Určitě doporučuji knihu k přečtení.

K této knize nemám žádné připomínky. Autorka píše dobře.

V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ a POZNÁMKA AUTORKY.

Kniha má pěkný přebal. Na počátku každé kapitoly se nachází grafické schéma not.

Astonius
03.03.2023 5 z 5

(SPOILER) K tomu lze napsat jen jedno - čtenáře to rozseká, a to nejen z důvodu hrozivých detailů nemoci ALS, ale i toho příběhu, té touhy po životě i v naprosto beznadějné situaci... Velmi silný příběh.

Nicol13
02.03.2023 5 z 5

Má druhá kniha od této autorky a již není pochyb o tom, že si jí zařadím mezi své oblíbence.

Pořád jsem to já i Poslední věta mají pomalý rozjezd. Na začátku se nic moc neděje a občas mi dělalo problém se začíst. Hrdinové si žijí svůj život a spisovatelka nás s ním pomalu seznamuje a zasvěcuje nás a pak se to všechno semele, začne to mít rychlý spád a vy se nemůžete odtrhnout, jen lapáte po dechu a pak je... konec.

Líbí se mi s jakou vervou si spisovatelka ověřuje všechna fakta. Ta kniha je o to cennější. Ty pocity a vše kolem... Vše je tak skvěle popsané. S úctou a pokorou.
Ponořila jsem se, díky příběhu, nejen do světa hudby, ale i do světa této hrozné nemoci.
Je to silná a nádherná kniha, plná nejen emocí, ale i důležitých informací.

LenkaKa
14.12.2022 5 z 5

Uff, tohle nebyla jednoduchá kniha. Když si přejeme navzájem "hlavně zdraví", zní to už trochu otřepaně, ale tuhle nemoc nechce nikdo. Je to hodně zajímavé čtení nejen o nemoci ALS, ale i o tom, jak je důležité, aby spolu lidi mluvili, aby si vyjasnili svoje přání, touhy, nálady, postoje....... Někdy už může být pozdě.

Gabetina
02.12.2022 5 z 5

Silná kniha. Těžké čtení pro mě, jako člověka kterému ALS vzala jednoho z rodičů. Jsem ráda, že autorka šíří pomocí knih informace ať už o této nemoci nebo ostatních v jejích dalších knihách. Doporučuji..

alibaba72
19.11.2022 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o závažném onemocnění. Četl jsem ji jedním dechem.

Dija
24.09.2022 5 z 5

Výborně napsaná knížka. Byť je tedy samozřejmě hrozně smutná, ale je moc důležité psát o těchto nemocech. Dělá to neskutečnou osvětu. Jak to bylo celé ještě propojené s hudbou, tak jediné oko nemohlo zůstat suché. ;)

Bubo19
24.08.2022 5 z 5

Opravdu zajímavá a taky hodně depresivní kniha. Chtěla jsem ji dočíst co nejrychleji, ať už můžu myslet na něco jiného, to bohužel lidé s ALS a jejich blízcí nemohou. Autorka si vše výborně nastudovala, setkávala se s nemocnými, jak je zmíněno v doslovu, takže vše je popsáno komplexně. Pár dní před čtením této knihy jsem si zablokovala záda, tak jsem si na půl dne vyzkoušela, jak náročné to je, když nefungují ruce, ale vůbec si nedokážu představit situaci, když víte, že se to nikdy nezlepší a bude to jen horší a horší. A to závěrečné rozhodování v nemocnici, to byla síla. Děkuji autorce, že dokázala detailně popsat spoustu věcí, nad kterými člověk běžně nepřemýšlí, protože jsou pro nás samozřejmostí, a těším se na její další knihu.

Kexina
28.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Asi nejslabší kniha autorky. Pořád velmi dobře zpracované těžké téma, ale tentokrát mi vadilo dost velké množství pasáží "prožíval naplno tu sílu odpuštění ".
Ale jakmile bude k mání další kniha téhle autorky, určitě si ji zase přečtu.