Poslední romantik

Poslední romantik https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146578/posledni-romantik-146578.jpg 4 13 7

Marko Čermák (nar. 14. 2. 1940) je známý jako mnohostranně zaměřený umělec. Od šedesátých let 20. století byl nejbližším spolupracovníkem Jaroslava Foglara při tvorbě nových pokračování kresleného seriálu Rychlé šípy. Později se stal i „dvorním ilustrátorem“ souborné edice spisovatelova literárního díla. Na hudební scéně zase proslul jako průkopník hry na pětistrunné banjo a byl spoluzakladatelem hudební skupiny Greenhorns. Zároveň je však i celoživotním vyznavačem trampingu. Svým naturelem si u početného okruhu příznivců a kamarádů vysloužil charakteristiku „romantika prošlých časů“. Všechny podoby životního trailu čerstvého sedmdesátníka jsou podrobně zaznamenány a čtivou formou sepsány v Čermákových memoárech s názvem Poslední romantik. Poutavě vyprávění doplňují téměř dvě stovky fotografií a autorových ilustrací, 32 stran barevných příloh a podrobně zpracována bibliografie a diskografie umělce.... celý text

Přidat komentář

Loubooker
03.03.2024 5 z 5

Moc pěkná knížka od fajn člověka. Četl jsem ji až poté, co jsem v TV viděl stejnojmenný dokument o Markovi Čermákovi, či spíše s ním. Dokument byl vynikající, lepší než kniha, ale ono neslo o filmování knihy. Pravda, někdy mě trošku unavovala jména osad či vesnic z kraje, jenž neznám - a tak teď mám důvod Brdy či Křivoklátsko poznat vice - ale celkove je kniha moc pekna. Asi kdyby autor vandroval po mém rodném Posázaví, tak mne asi chytne úplně nejvic, ale každý má svá oblíbená místa. Každopádně Marka Čermáka mám dlouhodobe rad a smekám před ním, za to co dokázal a dokazuje jako malíř i muzikant. Vpravdě jedna z největších renesančních osobnosti poslední doby, jež si ke všemu na nic nehraje.

Bránolog
22.09.2022 5 z 5

Vyznání kreslíře, trempa a muzikanta. Podle mne je občas v soudech trochu nekompromisní, ale v jeho věku a s tím, co dokázal, na to má - alespoň podle mě - nárok. Přeju hodně zdraví a ještě mnoho dalších let...


Turlogh
04.09.2021 3 z 5

Místy zajímavé vyprávění, ale celkově se mi to moc dobře nečetlo...holt tam byly oblasti, které mě zaujaly hodně (Rychlé šípy, Foglar, vodáctví) a pak kapitoly, které mě nezaujaly vůbec, např. ty hudební o kapelách, apod. Celkově jsem měl z celé knížky mírně rozpačitý pocit, připadalo mi to vyprávění takové zpřeházené...
Howgh.

Nočnípták
18.03.2020 5 z 5

Nádhera. Pohlazení po duši. Už jsem ji kdysi četla, když vyšla poprvé. Tohle vydání je doplněné. Obdivuji Markovy kresby a jeho hru na banjo a mám ho moc ráda - romantického trampa.
Knížka je takovou procházkou Markovým životem. Výpravně udělaná, pěkný papír, krásné fotky, nádherné zážitky.
Čtenářská výzva 2020 - 1.kniha, jejíž autor letos oslaví nebo oslavil kulaté narozeniny.

fes
23.09.2018 4 z 5

Sympaťák Marko, živoucí legenda a klasik minimálně v české country a v českém komiksu a knižní ilustraci.
Člověk jako on si určitě svou knihu zaslouží a určitě řada lidí, kteří ho celoživotně obdivují ať v tom či v onom oboru, ho ráda pozná i z té hlubší psychologické stránky. Trochu mne překvapilo, jak nekompromisním ortodoxem svým založením je snad ve všem co dělal a dělá, ale lidé, kteří něco dokázali, holt tací asi být musí. Milá kniha, i když jsem čekal víc o té muzice a méně o trampingu, ale to je jen můj problém, ne její.

kuruteku
24.01.2016 5 z 5

Až se chce člověku natáhnout zelený mundůr a vyrazit ven. Dokázat si, že i v minus deseti a na sněhu se dá přespat. Pustit si staré Greenhorny a White Stars. Zabékat si Ryvolovky.
A vědět, že "dokud ještě žijem, je všechno OK".

valda
26.12.2015 4 z 5

Marko Čermáka asi většina lidí zná hlavně jako ilustrátora Rychlých Šípů. Tohle není ani tak životopis, jako spíše soubor mnoha příhod, které jsou nápaditě rozdělené do pěti hlavních oblastí, koníčků, kterým se autor věnuje. Přestože je autor stará škola, a trochu tomu modernímu světu nerozumí, tak jednotlivé příhody jsou zajímavé a zábavné. Taky grafická úprava knihy je podařená.
Kromě ilustrování, které ho asi nejvíc proslavilo, je Marko především tramp. A to takový, že do přírody s usárnou na zádech vyráží téměř každý víkend, za jakéhokoliv počasí nebo roční doby a to už přes 60 let. Tedy kdo jiný by měl o trampingu psát, když ne on a myslím, že pokud chcete poznat o čem to ten tramping vlastně je, tak tohle je ideální knížka. Zároveň se samozřejmě věnuje splavování řek na kanoi a přes zimu lyžování. Do dnes třeba bydlí poblíž sjezdovky a přivydělává si jako vlekař.
Samozřejmě ho, ale spousta fanoušků bluegrassu bude taky znát hlavně jako skvělého hráče na bendžo v kapele Greenhorns, nebo aktuálně v Paběrkách.