Poslední přání

Poslední přání https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168321/bmid_posledni-prani-BNE-168321.jpg 3 32 11

Přátelé z londýnské dělnické čtvrti jedou autem k moři rozptýlit popel zemřelého kamaráda, aby splnili jeho poslední přání. Cesta je příležitostí ke vzpomínkám a úvahám o životě a smrti.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dita , Knižní klub
Originální název:

Last Orders , 1996


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
24.12.2022 5 z 5

Jízda čtveřice mužů s popelem jejich přítele k moři, kde mají splnit jeho poslední přání, nabízí mistrovskou sondu do psychiky jednotlivých "účastníků zájezdu".
Autorovi se povedlo na relativně malé ploše vylíčit místy napjaté vztahy mezi muži, které spojovaly spolelečné "zážitky" z války , ale také záliba v popíjení alkoholu.

YellowQueen
25.01.2022 4 z 5

Kniha o životě a o smrti. Takových nebude nikdy dost. Vždycky se budeme učit jak šťastně žít, abychom mohli s klidem zemřít.


regulax
19.10.2021 2 z 5

Přečteno, i když trochu pod tlakem, fakt to bylo chaotické, zmatečné a ne úplně jednoduché čtení. Ovšem téma je skvělé!

Acamar
16.08.2020 4 z 5

Cesta party starých přátel s popelem jednoho z nich v tašce - to samo o sobě naznačuje, v jakém duchu se kniha ponese. Vzpomínky, bilancování, vystavování účtů sami sobě.
Pozadí jednodenního podivného "výletu", atmosféra nostalgie i pobublávajícího napětí mezi jeho účastníky, zdánlivě chaoticky vířící a náznakové retrospektivní útržky jednotlivých postav, pozvolna rozvíjející film jejich životů a odmotávající zpočátku nepřehledný propletenec vzájemných vztahů.
Zjednodušeně takové "Co život dal a vzal"...o obyčejných životech ničím výjimečných lidí... ale tato kniha je jednoduchá jen zdánlivě a smutný pocit z pomíjivosti života a promarněných příležitostí či nenaplnitelných představ umí zarýt hluboko.

esma
22.04.2020 4 z 5

Proplétat se mezi postavami v rámci různých časových rovin vyžadovalo hodně pozornosti (tvrdí to ostatně i další komentáře). Nevyslovené ale vetkané Memento mori se proplétalo s časovými předěly příběhu : s minulostí, která určuje ona proč ? pak ta nejrychleji pádící přítomnost, kdy nebývá dost času na zastavení a uvědomění si svého já : kdo že to jsem, kam směruji, chybuji/nechybuji, ubližuji/neubližuji ? a budoucnost, to zpětné zrcadlo v nás, kdy svůj život hodnotíme. A právě tato konfrontace bývá a je - nejen pro postavy tohoto příběhu - nejnáročnější. Vděčné téma pro knížky.

novecento
03.04.2020 3 z 5

Nemůžu se zbavit pocitu, že jsem při čtení nebyl dostatečně pozorný, neboť mé celkové hodnocení bylo za ***, takové ,,dobré za 3,, Zajímavý náhled a hodnocení cessy mne ale stále vyzývá k přehodnocení a návratu k mé již založené knize.

cessy
11.03.2020 5 z 5

Je to až nedôstojné, vytvoriť tak lacný a odpudzujúci prebal, vzhľadom na obsah tejto knihy a z rovnakého dôvodu škoda tých nízkych hodnotení, lebo je to skvelá kniha a kto jej dá šancu, možno bude milo prekvapený, že je aj pútavá. Absencia výraznejšieho deja a pomerne komplikovaná retrospektíva spolu so skvelými popismi vzťahov, ktoré treba pracne rozmotávať, vytvárajú silne intímnu atmosféru a silný prežitok. Vzťahy medzi postavami sú komplikovanejšie než sa spočiatku javí, postavy sú spútané hnevom, vinou, láskou, nezanedbateľnú rolu tu hrá tiaž nevypovedaného. Je to taká paralela na naše MALÉ MALICHERNÉ ŽIVOTY. Ako sa máme radi a napriek tomu si navzájom ubližujeme, máme svoje tajomstvá, ktoré by zranili nie len ľudí okolo nás, ale zraňujú predovšetkým nás samých, ako sa nevieme, alebo skrátka nechceme, či nemôžeme ospravedlniť, odpustiť. Alebo tak činíme, až keď je už neskoro.

"Hrdost je divná věc. Malýho člověka nafoukne, ale to není nic proti tomu, jak se velký člověk bojí, aby nevypadal malý".

hanka33
14.08.2019 1 z 5

Kniha na mě působila velmi depresivním dojmem a nečetla se mi vůbec dobře. Velmi chaoticky napsaná.

psychousek
16.06.2019

Celý život pracujeme, máme rodinu, přátelé, a najednou je konec. Přijde smrt, a už nejsme. Tato kniha ukazuje to, na co většina lidí nemyslí. Co se stane potom, co zemřeme? Parta přátel se sejde v milované hospodě, aby vyrazili na cestu, a splnili tak poslední přání svému mrtvému druhovi. Po cestě pak nejen vzpomínají na přítele, ale také, po setkání se smrtí, přehodnocují své vlastní životy.

Kniha je psána poměrně zmateným způsobem, čtenář přeskakuje od postavy k postavě, a musí se pročíst k pochopení kdo je kdo. Jenže jinak ani napsat nešla. Považuji knihu za nádhernou, leč depresivní, ukázku toho, co si nikdo nechce představit.

Knihu doporučuji k přečtení.

Zlatinka.Emilly
15.05.2019 1 z 5

Oceněno Man Bookerovou cenou, to si zasloužilo moji pozornost, jinak se přiznám, že bych se před desátou stránku nedostala dál. Proto nedokážu pochopit poznámku na obálce: Kniha patří k těm, ke kterým se po prvním přečtení chceme co nejdřív opět vrátit. Nesouhlasím. Kniha na mě působila chaoticky, četla jsem a nevěděla co. Za mě nedoporučuji ke čtení. Jednu hvězdičku dávám za to, že mi kniha pomohla splnit další otázku do Výzvy 2019 :)

Taťka Hraboš
12.02.2019 4 z 5

Svérázná, trochu komplikovaně napsaná, ale dobrá kniha. O přátelství, lásce, samotě, stáří, promarněných příležitostech i štěstí. Člověku chvíli trvá, než si najde k jejím postavám cestu, ale čím déle čte, tím lépe to jde a tím více mu všechny hlavní postavy přirostou k srdci.