Poslední policajt

Poslední policajt https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241810/bmid_posledni-policajt-AGH-241810.jpg 3 56 21

Poslední policajt série

1. díl >

JAKÝ MÁ SMYSL ŘEŠIT VRAŽDY, když beztak všichni za půl roku zemřeme? Před touto otázkou stojí detektiv Henry Palace od okamžiku, kdy se v dohledu Země objevil asteroid, známý jako Maia. Není vyhnutí, nezůstala žádná naděje. Zbylo jen šest měsíců do dopadu. Poslední policajt předkládá fascinující obraz pre-apokalyptických Spojených států: zatímco kostely a synagogy jsou přeplněné, ekonomika se hroutí a úroda hnije na polích. Po celém světě opouštějí lidé svou práci – Henry ne. Vyšetřuje smrt ve městě, kde jsou sebevraždy na denním pořádku, jenže tahle vypadá podezřele a Henry je jediný policajt odhodlaný zjistit pravdu. Na jakých základech spočívá naše civilizace? Jakou hodnotu má život? Co byste dělali, co byste doopravdy dělali, kdyby byly vaše dny sečteny?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Sci-fi

Vydáno: , Baronet , Triton
Originální název:

The Last Policeman , 2012


více info...

Přidat komentář

jana277
09.05.2023 1 z 5

Prečítané, ale bez nadšenia.

DaNDee
26.11.2022 odpad!

Pravděpodobně nejhorší knížka, co jsem kdy četl. Nepamatuju si z ní vůbec nic.

Hanba post-apa.

Možná kdyby autor nebyl komerční čůrák a napsal místo série jednu bichli s dějem až do zániku Země, tak by to mělo smysl.

Odpad!


eg7777
11.02.2021

Dej bol celkom zaujímavý,ibaže mi to prišlo v niektorých častiach dosť nudné,za mňa to bolo najviac zaujímavé ku koncu,ale celkom dobrá kniha.

wlado
16.12.2019 2 z 5

Winters píše dobre a čitateľne, no táto kniha ma nenadchla. Banálna zápletka, nesympatický detektív a veľmi podivné rozuzlenie, ktoré ani rozuzlením nebolo. Ďalšie diely si odpustím, pre mňa strata času.

ludek.n
26.06.2019 3 z 5

Svět se kus po kuse rozpadá, každý kousek se rozkládá svým vlastním nevyzpytatelným způsobem, všechno se už předem chvěje a drolí, hrůza blížící se zkázy je zkázou sama o sobě, a každý drobný úpadek vyvolává další. Na vině je asteroid Maia, který se za šest měsíců střetne se Zemí a vymaže z jejího povrchu vše živé. Má za těchto okolností smysl řešit vraždy? To je výchozí schéma Wintersova Posledního policajta, detektivky s příměsí blížící se apokalypsy s policejním elévem Henry Palacem v hlavní roli. Asi největším problémem tohoto dílka je skutečnost, že všechno, co od tohoto druhu literatury očekáváte, tu prostě nějak není. Svět, kterému zbývá šest měsíců života, sice není růžový, ale do očekávané temnoty, drsnosti a deprese má daleko. Henry Palace je detektiv, kterého si na prázdné ulici stěží všimnete a jeho vyšetřování se má k adrenalinové akci asi tak, jako Eastwoodův drsný Harry k love story. Kniha je napsaná v lehkém oddechovém stylu, takže se dobře čte, ale druhý den si už pravděpodobně nevzpomenete, o čem to celé bylo. Je to celé takové ploché, hodňoučké a nevýrazné. Tak uvidíme, jestli to Winters v dalším pokračování vezme více od podlahy…

denniys
28.12.2018 4 z 5

Z této knihy jsem rozpolcená a to proto, že detektivka opravdu není můj šálek kávy..plomcání se po stopách zločinu nikdy nepřijdu na chuť..ale tady šlo o víc, proto jsem se rozhodla vytrvat..v této knize jsou nezanedbatelné scifi prvky, které mě donutily číst dál..téma konce světa nikdy neomrzí a tady je podáno přímo skvěle..vskutku výtečně vykreslené téma asteroidu, jenž prostě nemine, teď se jen vsadit kam asi dopadne, užít zbývající čas a smířit se s nevyhnutelným..někdo si plní sny, někdo páchá sebevraždu, někdo věří, že život bude pokračovat ve vesmíru, někdo prostě dělá to, co doposud..a takový je poslední policajt..kniha, kde naději nelze hledat...škoda jen, že se nejedná o čistokrevné scifi, jelikož by mohlo mít sakra koule..nutno uznat, že některé pasáže je měly i tak, teď už jen počkat až přijde Bruce Willis a ten šutrák zlikviduje ;)

Metla
11.12.2018 3 z 5

"Poslední policajt" mi nabídl víceméně to, co jsem očekávala hned po prvním prozkoumání obálky, názvu a přečtení anotace. Bohužel to slovo "víceméně" znamená spíše méně: civilizace nekolabuje tak, jak by se vzhledem k okolnostem dalo očekávat - někteří lidé jsou deprimovaní, jiní srší černým humorem, další se upínají k bohům; nadcházející apokalypsa je zkrátka v městě Concord přijímána poklidně. Možná je to záměr, možná autor přitvrdí v druhém díle. Rozhodně bych uvítala více anomálií proti normálnímu stavu věcí, zmínky o vypadávající mobilní síti a zániku některých firem či pracovních míst mi prostě k dokonalé atmosféře beznaděje nestačí.
Detektivní zápletka patří k průměrným a jakkoliv pan spisovatel mlží, nechává hlavního hrdinu tápat, pachatele jsem odhadla v okamžiku, kdy se zjevil na scéně (pravděpodobně byl demaskován většinou čtenářů, co se už v nějaké podobě setkali s detektivními romány, filmy či seriály). Závěrečný otravný styl tajení informací, aby Winters ve finále mohl udělat "Tadááá, překvapení, tohle je vrah!", tím pádem jaksi nevyšel.
Kritice se nevyhnou ani charaktery. Pro zjednodušení je rozdělím na vedlejší archetypy (drsný polda, poctivý polda, přísná koronerka, přitažlivá svědkyně, obtížná sestra atd.). A pak je tady v ich formě hlavní hrdina Mirek Dušín, pardon, Henry Palace. Ideál pracovitého detektiva, slušného, čestného, nekuřáka, abstinenta, kupodivu není panic. Nemluví sprostě, na místech činu vyžaduje úctu k obětem, ze střetů s agresory nevychází vítězně... a co je nejhorší, postrádá smysl pro humor. Dobrá, má nějaké ošklivé vzpomínky z dětství, to přece nebyl důvod udělat z něj nudného suchara, který si každou chvíli obsedantně hladí knír a žije jedině svou prací.
Mrmlám, jelikož mě mrzí nevyužitý potenciál "Posledního policajta" a nezbývá než doufat, že bude naplněn na stránkách dalších dílů. Přinejmenším vím, co od pokračování očekávat a v jakém duševním rozpoložení číst, aby na mne kniha zafungovala účinněji. Chce to melancholickou náladu, trpělivost a klid. 65%

jethro64
24.09.2018

Nic moc, první třetina knihy byla celkem nadějná... práce přičinlivého policisty v očekávání dopadu vesmírného tělesa... pak se děj jaksi zlomí... autor opouští logiku příběhu, začne otevírat jakési jiné dějové linie a konec je rozpačitý... tak proč vlastně ten zavražděný zkoumal dráhu toho tělesa ? A co bylo na té kazetě ? A jak chtěl ten podivně motivovaný několikanásobný vrah dostat ten kovový kulatý modul do vesmíru ? Špatné...

marlowe
10.12.2017 5 z 5

K trudošovu komentáři je zbytečné cokoli dodávat. Nejvíc asi oceňuji onu zmiňovanou "nečekanou civilnost" a "absenci přepálených konspiračních spiknutí". Za mě velká spokojenost – a plný počet bodů!

kirk5
13.07.2017 3 z 5

Upřímně není to zase až takový zázrak, příjemné čtení a banální detektivní případ...jenže, vše se odehrává ve světě, jenž se blíží ke svému konci...čímž celý příběh dostává úplně jiný ráz. Svět je na pokraji propasti a udržení vše v normálu je těžší a těžší... Knihu a vlastně celou sérii jsem si oblíbil ne kvůli samotnému příběhu nebo hrdinům či prostředí, ale kvůli tomu, že Vás nutí přemýšlet o sobě a o tom , co Vy by jste dělali... Takže můžu jen doporučit

Mufko
23.04.2017 3 z 5

Príjemná kniha ktorá sa dobre čítala, kriminálna zápletka veľmi dobrá, poctivo a pekne to do seba zapadlo.Lenže...

Nevýrazné postávy bez veľkých charakterových čŕt (česť výnimkám). Aj hlavný hrdina mi prišiel akýsi fádny, nezaujímavý, tuctový. Atmosféra ma veľmi nepohltila a na konci zopár strašne hlúpych klišé ktoré ma znechutili.

Nuž, uvidím ako to bude pokračovať... (edit: pokračovalo to pekne blbo )

trudoš
18.02.2017 4 z 5

Poslední policajt stojí hlavně na atmosféře. Motiv blížícího se konce světa se táhne napříč celým vyprávěním, a i když to se samotným zločinem příliš nesouvisí, občasné vsuvky stran rozpadající se psychiky jedinců i národů jsou vpravdě geniální. Civilizace se sice nepromění na bandu zdegenerovaných kanibalů bojujících o ropu, ale o to víc mi přišla Wintersova vize uvěřitelnější. Jako by neodvratná apokalypsa byla jen dalším podmanivým songem od U2.
Ben H. Winters ovšem neselhává ani ohledně konstrukce vyšetřování. To se drží v rovině drsné školy, kdy v podstatě jen hrdinovi záleží na tom, aby případ dotáhl do konce. A přestože jde o regulérní sci-fi, příběh je až nečekaně civilní, prost přepálených konspiračních spiknutí. V tomhle ohledu oceňuji autorovu píli, kdy všechny indicie poctivě zapadnou na své místo. Vlastně jediné, s čím má spisovatel problém, jsou charismatičtější postavy a akčnější průběh zápletky. Ačkoliv jsou kulisy skvělé, nepovedlo se kvalitu knihy postavit jen na nich.

mroz0075
13.08.2016 4 z 5

Dobrá detektivka v nezvyklém období lidstva :-)

Fantasysvet
10.04.2016 3 z 5

Originálny príbeh, sympatický hlavný hrdina, skvelé nápady a na slovenské pomery aj veľmi dobrý preklad od Jany Seichertovej činia z knihy skutočne zaujímavú detektívku, ktorá sa odohráva na pozadí neodvrátiteľnej katastrofy. Na druhej strane ale autor chodí zbytočne okolo horúcej kaše a jednotlivé lokality príbehu omieľa neustále dookola. Vedľajšie postavy, hoci ich nie je najmenej, pôsobia až príliš rovnako. Jednou z najväčších chýb knihy, ako aj prekladateľky, je oslovovanie. Predstavte si, že každá druhá postava nazýva vášho hrdinu „chlapče,“ alebo „synak“. Po takom päťdesiatom oslovení má už čitateľ naozaj problém rozoznať, s kým má kedy náš hlavný hrdina dočinenia. V knihe, samozrejme, narazíte aj na preklepy (je ich málo, no jeden extra), ale ako som už spomínal, v porovnaní s ostatnými slovenskými prekladmi, ide naozaj o dobre zvládnuté remeslo.

Ben H. Winters sa v príbehu vyhol prehnaným fantáziám a vesmírnym lodiam, čiže na poriadne sci-fi motívy si budete musieť ešte počkať, pretože, ako naznačuje vedľajšia dejová linka, tá možnosť tu je.

Viac už vám ale prezrádzať nebudem, pretože by som vás nerád ubral o rozuzlenia a nápady, ktorými Ben H. Winters takpovediac šetril. Keď ich však použil, nepochybne stáli za to, no už len z princípu som ich čakal viac. Je to v podstate kniha so zaujímavou témou, ktorá ponúka mnoho alternatív no, nevyužíva priestor, ktorý sa jej ponúka.

To by bolo asi tak všetko. Za normálnych okolností by som podobnú knihu nedočítal, avšak Posledný policajt v sebe ukrýva čosi, čo vás donúti knihu dočítať až do konca. Keďže je príbeh prvého dielu prevažne uzavretý, zostáva len na mne, či dáte šancu celej trilógii alebo sa pustíte do niečoho nového. Podľa doterajších ohlasov na druhý diel (zo susedných Čiech) s názvom Koniec sa blíži, je Posledný policajt len akýmsi predkrmom, a to hlavné ešte len príde. Takže teraz my nezostáva nič iné, než počkať, ako sa s pokračovaním Wintersovej trilógie popasuje IKAR, a pokiaľ bude stáť ako celok naozaj za to, určite vám o tom veľmi rád napíšem...

Lenka.Vílka
11.01.2016

Kniha, jejíž obsah mě oslovil, bavil mě způsob, kterým je příběh podány, ale ve výsledku to byla nuda. Nedočteno - nehodnoceno.

jarmik
20.12.2015 4 z 5

Pochmurný ráz (daný výchozí situací blížící se apokalypsy) autor velice pěkně zvládá a dávkuje čtenáři postupně po malých kapkách, aby nerušil svižný postup vyšetřování. Současně však - a to je pro mé nervy důležité - není v knize nic nesnesitelně smutného, zvrhlého či nervy drásajícího.

Posledního policajta jsem slupl za jeden den s velkou chutí; knihu doporučuji.

Brace
11.12.2015 4 z 5

Souhlasím s předchozím komentářem. Z vyhlídky na blížící se katastrofu šlo asi vytřískat víc, ale vsadím boty, že to nás teprve čeká v dalších dílech. Hlavní postava je sympaťák, detektivní příběh dokázal obstát v konkurenci "seriózních" detektivek a samotné pozadí kataklyzmatu (konečně jsem mohl někde použít tohle slovo:-)) je originální. I překlad se mi zdál celkem v pořádku, tímto směrem žádná výtka (reakce na komentář někde vespod diskuze). Kniha mile překvapila, netrpělivě očekávám další část.

QEDS
06.07.2015 4 z 5

Poutavá kniha. Jedna z prvních u které autor nesází vše na post apo... svět, ale má ho jen jako nezbytnou kulisu pro události v knize. Člověk se více soustředí na hlavní postavu a děj, který se kolem něj odehrává. Do poslední chvíle jsem si nebyl jistý jak to celé dopadne a to je u detektivky pro mě stěžejní. Hodně lidí tuto knihu kritizuje, ale to poukazuje jen na to, že tito lidé nepochopili co vlastně autor touto knihou chce světu sdělit.

misbyxo
13.06.2015 1 z 5

No tak veliké zklamání. Podle anotace knihy jsem teda očekávala hodně protože to byl vážně skvělý nápad! ALE, vůbec mě nebavilo autorovo psaní(nebo to taky bylo překladem?) ale strašně mě iritoval i detektiv Henry Palace, a vůbec přišlo mi úplně zbytečné to jak se pokoušel něco z toho případu vymáčknout, i když se mu to nakonec podařilo ale i tak to už nebylo ono. No hrůza no.

Hella
13.06.2015 2 z 5

Jééééje, to mě to nebavilo... a přitom nápad s koncem světa skvělý. Jenže jsem celou knihu zbytečně čekala na lepší zápletku, vychytanější motivy, sympatičtější lidi. Takže za mě příští díl opravdu ne.

Štítky knihy

konec světa krimi postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

2015  70%Štěnice
2011  58%Rozum a cit a mořské příšery
2015  65%Poslední policajt
2015  69%Čas se krátí
2016  70%Problémový svet

Kniha Poslední policajt je v

Právě čtených1x
Přečtených69x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce74x
Chystám se číst33x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x