Poslední poklona Sherlocka Holmese

Poslední poklona Sherlocka Holmese https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213833/mid_posledni-poklona-sherlocka-holmese-V7A-213833.png 4 404 46

Paní Hudsonová měla Sherlocka Holmese velmi ráda. Je sice pravda, že tento svérázný nájemník leckdy bytnou překvapil svými zvláštními zvyklostmi a ještě zvláštnějšími návštěvami, ale platil vždy královsky a navíc se k ženám choval jako opravdový britský gentleman. Doktora Watsona vcelku nepřekvapilo, když za ním jednoho dne přiběhla se slzami na krajíčku a naříkala, že její skvělý nájemník nejpravděpodobněji umírá. Holmesův nerozlučný přítel neváhal a vypravil se za detektivem. Tam ho čekala šokující zpráva. Sherlock onemocněl nemocí chudých rozšířenou hlavně na Sumatře. Tato choroba se přenáší dotekem a je smrtelná…... celý text

Přidat komentář

Jury
03.04.2024 2 z 5

No byla tam už cítit velká únava materiálu a některé povídky velká slabota. Celkově zklamání :(

Emik87
24.02.2024 4 z 5

Ne všechny povídky jsou skvělé, ale pořád jsou na velmi vysoké úrovni. Dobře se čtou a Sherlock je tradičně výborný.


Mirek240
22.11.2023 3 z 5

Prijemne cteni plne anglicke aťmosfery. Kratka knizka plna kratkych povidek, nektere me bavili vic, nektere min. Celkove jsem mel ale problem se do teto knizky zacist, opet mi nektere pribehy pripadaly povedome z jinych knih.

Set123
12.04.2023

Nu, zde končím. Možná si ještě potřetí přečtu Psa Baskervilského a napíši k němu konečně komentář, ale jinak s Holmesem končím. Studie v šarlatové, Podpis čtyř, Případy Sherlocka Holmese, Vzpomínky na Sherlocka Holmese, Návrat Sherlocka Holmese, Z archívu Sherlocka Holmese, Poslední poklona Sherlocka Holmese. Desítky textů o Sherlocku Holmesovi.

Rozhodl jsem se je tu zhodnotit spíše globálně. Platí, co jsem již vícekrát napsal. Kvalita povídek je velice proměnlivá. Doyle napsal takové, za které by se měl po mém soudu každý autor s trochou sebeúcty stydět, jiné jsou však zvládnuté opravdu mistrovsky a já pro ně mám k autorovi úctu. Ať už povídky patřily do kterékoliv skupiny, jedno měly společné byly zábavné. Málokterá byla nudná, či zcela nezajímavá, pokud nehledáte zážitek literární (ten tu nehledejte, nenajdete jej), ale čirou zábavu, s chutí do toho. Ještě jednu věc totiž mají povídky společnou je v nich Holmes a u něj myslím není překvapivé, že se stal autorovým kulturním odkazem a vpravdě archetypem. Už pro něj stojí přečtení alespoň jedné sbírky za to třeba zrovna této, protože patří mezi ty kvalitnější.

Problém Doyla jako autora vězí hlavně v tom, že jeho samotného to zjevně nebavilo. Pokusil se, věřím zcela upřímně, s Holmesem rozloučit mnohokrát a nikdy mu to nebylo umožněno. Tvořil proto vlastně komerčně a tudíž leckdy lacině a je to na jeho výplodech vidět. Postrádají leckdy hloubku, kopírují se, užívají těch nejprostších způsobů jak čtenáře zaujmout a jsou bohužel inkonzistentní. Autor připisuje svým postavám vlastnosti kolikrát tak silně protikladné, že musí zjevně trpět schizofrenií. Ale to všechno se asi autorovi dá odpustit, ve jménu zábavy.

terimila
16.02.2023 4 z 5

Nesmrtelná klasika, čtená jako e-kniha (chválím počin Městské knihovny :-). Holmes a Watson - ty snad není nutno představovat. Formát je fajn - kratší povídky se dobře a příjemně čtou. I když jsem to už kdysi dávno četla, s radostí jsem si to teď dala znova jako takové to oddychové "počtení k obědu", když se nechce jít nikomu z kolegů a není s kým tlachat (a navíc se mi to opakovaným čtením hodilo do čtenářské výzvy). Většina příběhů mi brzy splynula s jinými holmesovkami, ale některé motivy a povídky utkvěly - hlavně Lví hříva, Strakatý pás, Ďáblovo kopyto. Povedené, příjemné a mile nostalgické detektivní čtení za pěkné čtyři hvězdy.
PS: Knižní výzva 2023 - Kniha, kterou nebudete číst poprvé

Sybelle
28.11.2022 5 z 5

Jako dítě jsem případy Sherlocka Holmese měla velice ráda a ani po letech mě nezklamaly. Případy jsou napsané poutavě a na rozmanitá témata. Ne vždy klasický model (dorazí klient a Sherlock Holmes vezme případ). U některých je snadnější předvídat konec, ale každý má jistý zajímavý aspekt. Pokud máte rádi detektivky, kde je hlavní samotné řešení případu, budou případy Sherlocka Holmese to pravé.

makyla
04.11.2022 5 z 5

Opět povedené povídky s mým oblíbeným S. H. Tady nelze jinak než za plný počet.

martin_aston
22.10.2022 5 z 5

Ďalšia kniha Sherlocka Holmesa. A ja som sa opäť neskutočne bavil. Raz tá hustá londýnska hmla, potom zase strašné (?) leto ("dokonca" 30° (ticho závidím také letné teploty), vždy super vykreslená atmosféra, super poviedky. A posledná, trošku iný žáner, ale opäť vynikajúca. A ja sa už teším na poslednú, 8. knihu série.

mia.com
18.08.2022 3 z 5

Jako vzdy zajimave dobrodruzstvi, ale ta posledni povidka me moc nebavila. A nektere namety s tajnymi spolky, ktere proste za necim stoji, se uz opakuji.

Ivan F
04.06.2022 4 z 5

Nebolo to zlé čítanie, no nebolo to ani veľmi dobré čítanie (ako som si u sira Arthura zvykol), bolo to skôr také rutinérske a pomerne vlažné čítanie, kde vyznenie jednotlivých poviedok na mňa pôsobilo sterilne. Áno, poviedky pochádzajú z neskoršieho spisovateľovho obdobia a tým to bude - chýba v nich nadšenie začínajúceho a neskôr vyzretého spisovateľa. Ako mnoho iných po ňom, aj sir Arthur skĺzol do rutiny a je to poznať, skrátka, už to nie je ono, no čítať sa to dá a nadnesene hodnotiť tiež. U mňa je to presne tak, hodnotím nezaslúženými štyrmi päťcípimi, hoci by stačili tri a to trojcípe.

666Jitka
02.02.2022 5 z 5

Sherlocka Holmese mám moc ráda už od dětství a Doylovy čtivé detektivky s rozmanitými zápletkami a často nečekanými rozuzleními, jejichž hlavním hrdinou je slavný detektiv a jeho přítel, si vždy velmi ráda přečtu.

nicolettkaa
03.09.2021 3 z 5

A. C. Doyle uměl psát skvěle. Povídky se čtou dobře, ale dějově značně pokulhávají a nepřináši nic moc nového. Nemohu hodnoti lépe než tři hvězdičky.

LahoferRose
28.07.2021 3 z 5

Jak už u Sherlocka bývá, dobrá povídka střídá slabší. Jen mě udivuje, kolikrát se v povídkách vyskytuje postava jménem Ferguson nebo sir James. Zajímalo by mne, zda se pouze sir A.C. Doyl neobtěžoval s vymýšlením jiných jmen nebo jestli tím odkazoval na někoho jemu blízkého..

ozzak
04.04.2021 5 z 5

souper detektivni povidky

knihyKeMne
24.02.2021 4 z 5

Chronologicky poslední, pro mě ale druhá povídková Holmesovská kniha, kterou jsem četla. Celkově se mi líbila víc než Návrat Sherlocka Holmese, buď je fakt lepší, nebo už jsem si na tenhle styl detektivek zvykla :-)

Kontryhelka
07.02.2021 5 z 5

Další úžasné čtení o vynikajícím detektivu, jeho Wattsonovi nám má vždy co nabídnout. Za mně lahůdkové čtení pro všechny milovníky tohoto žánru.

Disease
16.01.2021 5 z 5

Z povídkových sbírek jednoznačně nejlepší. I když se tu občas objeví již použité howdunit, je to stylisticky opravdu nejzralejší.

1knihomol1
21.12.2020 5 z 5

Jediná kniha, kterou jsem o Holmesovi (zatím) četla.
Je napínavá, dobrodružná a zajímavá
Dávám všechny hvězdičky

bigal
26.11.2020 5 z 5

Úžasné a mysteriózní. Hlavně ta slavná londýnská mlha, zahalující zločin!

Kakho-Oto
19.08.2020 4 z 5

Dvě povídkové knihy s Sherlockem Holmesem v jednom svazku (Poslední poklona Sherlocka Holmese, Z archivu Sherlocka Holmese). Publikace obsahuje celkem 20 povídek se slavným detektivem. Nejvíce se mi líbily povídky Upír ze Sussexu a Podnájemnice v závoji (jediné pětihvězdičkové), naopak titulní patří k těm nejslabším - možná je vůbec nejslabší ze všech.