Poslední odysea

Poslední odysea https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456126/bmid_posledni-odysea-BA9-456126.png 4 155 37

Sigma Force série

< 15. díl >

V zamrzlé grónské krajině objeví skupina vědců hluboko pod ledem středověkou loď. Její podpalubí ukrývá mnohem starší předměty – zbraně z doby bronzové – a v kapitánově kajutě leží zlatá mapa se stříbrným astrolábem. Mapa zachycuje trasu Odysseovy slavné lodi plující od Tróje, ukazuje však i ohnivou řeku tekoucí k městu ukrytému ve Středomoří. Město leží v podzemní říši Tartaros, jak Řekové označovali peklo. Podle bájí byli v Tartaru trestáni hříšníci a uvězněni nestvůrní starověcí Titáni. Když se rozšíří informace o Tartaru a o zázračných zbraních, které jsou tam ukryté, na nestabilním Blízkém východě se prudce zvýší napětí. Fantasmagorické děsy z Homérových děl jsou až příliš reálné – a mohou být vypuštěny do našeho světa. Příslušníci tajné organizace Sigma Force se vydají na místa, kam se ostatní bojí vkročit. Pokud mají předejít rozpoutání konečného světového konfliktu, musí projít samotnou branou pekla.... celý text

Literatura světová
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

The Last Odyssey , 2020


více info...

Přidat komentář

Timkim
08.02.2024 5 z 5

Tak toto bylo naprosto skvěle. Mytologii Řecka mám rád a tady to bylo dotaženo do extrému. Těžko se dalo usoudit, co z toho je pravda a co jen fikce. Chvíli mi to připomínalo Verneovku, chvíli Indiana Jonese. Vážně super. Co mě mrzí, že Kowalski neměl tolik prostoru ke svým legendárním hláškám. A ten konec? Co to má být...pevně věřím že něco vymyslí a dopředné to dobře. Dnes vysoko 95%

Patapuf
08.01.2024 4 z 5

Nějak jsem se nemohl dokopat k dočtení.. zvlášť když autor něco naznačil minulou knihu... příběh dobrý a vylíčení podoby pekla opravdu zajímavý.... ale ten konec... na oblíbené hrdiny se nesahá... bojím se aby Odysea nebyla opravdu poslední...


namornice
01.08.2023 4 z 5

Jako u každé Rollinsovy knihy kombinace fikce a skutečných historických událostí funguje i tady skvěle.
Objev zlaté mapy a stříbrného astrolábu pod zamrzlým ledem v Grónsku vede k dobrodrodružnému putování tradičně plného akce a zvratů. Tentokrát s hochy ze Sigmy navštívíme Řecko, Turecko nebo třeba Maroko a vydáme se po stopách bájného Odyssea do míst, které navštívil při své plavbě.
Napínavý děj a poutavý přednes Jiřího Schwarze je jako vždy samozřejmostí. Další velice čtivý díl a já už se těším na další autorův výtvor.

Arev122
09.07.2023 3 z 5

Akční a dobrodružné čtení, trochu zavánějícim sci-fi.

Ferry9
20.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Já jsem se začetl rychle, kniha mě bavila. Staré řecké báje mám moc rád. Nápad, že z Homérovy Illias a Odyssey je nejen skutečná Trója, ale i další věci, nebyl špatný. Ale byly tam určité věci, co byly nedomyšlené. Za mě takové slabší 4 hvězdy.

maluck
10.06.2023 3 z 5

Tato kniha mi přišla slabší než jiné knihy autora. Ze začátku mi trvalo déle se začíst a vadilo mi hodně nelogických a stěží uvěřitelných věcí. Rollins to umí lépe.

petym
27.02.2023 2 z 5

Tak jsem si myslel, že kniha bude o hledání Atlantidy. Začátek pěkný,ale po chvíli nuda a dlouhé přemáhání knihu dočíst. Zlatá Amazonie. Bohužel

Ladinek
13.01.2023 1 z 5

(SPOILER) Strašná hloupost. Asi nejslabší Rollinsův opus.
Představa, že by těch pár plechových strojů rozpoutalo konec světa je směšná.
Požádat prostřednictvím Vatikánu Sigmu o vyzvednutí artefaktu v Grónsku s doručením spiklenci Roemu by dávalo smysl. Nežádat Sigmu o nic a poslat do Grónska komando by také dávalo smysl. Ale udělat obojí? Jedině, aby vznikla zbytečná a hloupá zápletka a mohlo se střílet.
Pak ta myšlenka, že pochodující bronzové děti měly sloužit jako "kamarádi na hraní pro královské potomky". To by byli královští potomci samá popálenina.
Nejspíš autor potřeboval něco napsat a nejspíš to muselo být rychle.

HonzaT
11.01.2023 4 z 5

Joe to dá! Vcelku fajn díl :)

DarylDixon
24.12.2022 5 z 5

Další totální nářez! Žene vás to vpřed závratnou rychlostí. Někdy bych četl i dál, ale je poslední list a pak už nic. Tak že další kniha!

Peťulka3
03.09.2022 5 z 5

Zase super. Všechny jeho knížky mají ten správný spád a člověka to nutí číst a číst. Je super, že ty postavy se neustále vyvíjejí...doufám, že to se všema dopadne dobře.

Misa25
19.04.2022 4 z 5

Zatím poslední díl o Sigmě, mě opět utvrdil v tom, že je Rollins poprávu můj oblíbený autor. Spojením napětí a historie se člověk dostane do víru knihy a na konci je vyplivnut úplně vyždímaný a nejradši by sáhnul po dalším dílu. Doufejme, že vyjde brzy...

JaneTrestry
27.12.2021 5 z 5

Jako vždy, i tato kniha mě ze série Sigma Force chytila a nepustila. Vše jsem prožívala s hlavními hrdiny. Dokonce i pár věci mi došlo krátce předem, než jsem se to dočetla. Mýty, které tu jsou, mě hodně zaujali a dost líbily. U některých akcí jsem tajila dech a v závěru jsem se i o Kowalskiho bála (a bohužel mám stále proč se bát). Jsem ráda, že Gray i Seichan jsou stále spolu, a i když mají misi, tak přesto spolu se snaží vychovávat jejich syna Jacka. I když je vidět, že si ani jeden není jist, jestli to budou zvládat (což já věřím, že ano). A nakonec se mi zatajil dech, protože jsem se obávala stejné hrůzy jako Gray. Ale naštěstí falešný poplach. A Kowalský? Až ten den nastane, tak budu bulet. Ale konec knihy Labyrint z kostí (kniha z roku 2015 či 2016, která je taky s této série) mi dává už větší smysl, jak to autor myslel....A už teď se mi chce brečet....Vřele tyto knihy a hlavně tuto sérii doporučuji. :)

biki
26.12.2021 5 z 5

Matně vzpomínám, že mi v hodinách dějepisu také vrtalo hlavou, co to vlastně byly ony "mořské národy". J.R. se podařilo z malých drobků historických faktů a teorií a s bohatým podílem událostí z antických bájí vytvořit naprosto fascinující dobrodružný příběh. A samozřejmě nemohou chybět ani moderní, vesměs zfanatizovaní padouši, kteří neváhají jít za svými pochybnými cíli doslova přes mrtvoly, a to i z vlastních řad. A kdo jiný by se jim měl postavit, než příslušníci Sigma Force? Postava Kowalského hraje tentokrát v příběhu zásadní roli, ale ... to nám prostě autor neměl dělat.
Mimo hlavní příběh mě ale také pobavilo, jak se s novou rodičovskou rolí vyrovnávají Gray a Seichan.

Lucia1989
04.09.2021 4 z 5

Moja prvá kniha od tohto autora. Sama by som si ju nekúpila, ale som rada, že som ju dostala a mohla som si ju prečítať. Páčilo sa mi spojenie grécko-rímskych bájí a súčasnosti. Kniha obsahuje aj zaujímavé fakty. Zaujala ma hneď od začiatku. Určite si prečítam aj ďalšie diely.

jirimatejka
12.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Rollins je můj oblíbený autor, takže jsem čekal o chloupek více. Probuzené starověké stroje byly obtížně uvěřitelné, sice věřím, že i starověké civilizace měly vysoké znalosti a byly by něco takového schopny vytvořit, ale nevěřím, ze by mechanické stroje (zejm. tak důmyslné) mohly bez úhony a v plné funkčnosti přečkat dvě tisícíletí. Jinak příběh dobrý, v zásadě typické schéma mixu historie se současností. Doporučuji.

ferda16
18.07.2021 5 z 5

Opět skvělý a napínavý příběh. Konečně se do popředí dostal opět Kowalski. A závěr? Ten mě tedy dostal. Kdo má rád Sigmu, určitě bude překvapen. :-(

derminator
11.07.2021 5 z 5

Rollins je bezesporu v současné době jeden z nejlepších autorů literatury abych tak řekl s historickými prvky. Umí skloubit historii i napětí což se mu povedlo i v této knize kterou řadím k jeho nejlepším. Těším se na další romány hlavně jak to dopadne s Kowalskym doufám že bude nějaký zázrak. Knize dávám 85%.

čef
11.06.2021 5 z 5

I takové se vám mohou zdát sny jako je děj této knihy, obzvláště pokud si před spaním přečtete něco z Homéra nebo Vojtěcha Zamarovského. Autor probudil všechny starořecké příšery a poslal je bojovat se Sigmou do apokalyptického boje. Svět bude nebo nebude zachráněn? Neprozradím, ale jedna věc je jistá - rozhodně si oprášíte znalosti historie starověkého Řecka, Turecka a Maroka.

mysce
26.05.2021 5 z 5

Napínavý příběh organizace Sigmy force je inspirovaný historií. Mix fikce a skutečných historických událostí, nás vede bájnou cestou, kudy se kdysi vracel domů Odysseus v době známé jako temné období Řecka, kdy se hroutily velké civilizace bronzové doby a zřejmě probíhala první globální válka, nultá světová válka.
Se Sigmou force se snažíme se najít bájný Tartaros dřív než banda zloduchů a zabránit apokalypse.
Je opravdu znepokojující, jak roste popularita přesvědčení, že se blíží konec světa a jak vlády i spolky náboženských i jiných kultů usilují o to, aby k tomu došlo ještě za našich životů. Je to šílená hrozba šílených lidí, která (bohužel) není tak docela smyšlenkou.
Výborné čtení, doporučuji s pěti hvězdami!