Poslední německá mise do Japonska - Tajemství ponorky U-234

Poslední německá mise do Japonska - Tajemství ponorky U-234 https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123827/bmid_posledni-nemecka-mise-do-japonska-tajemstvi-ponorky-u-234-123827.jpg 5 2 2

Zajímavá publikace o poslední plavbě německé ponorky U-234 do Japonska na sklonku 2. světové války s dosud ne zcela objasněným nákladem oxidu uranu. Mocnosti Osy, Německo a Japonsko, promarnily na počátku 2. světové války díky mnoha zbytečným průtahům zejména z japonské strany drahocenný čas, technická spolupráce a programy na výměnu nejnovějších technologií a vědeckých poznatků neprobíhaly podle představ ani jedné strany. Dnes možná celá záležitost s ponorkou U-234 a nákladem, který kromě 560 kg oxidu uranu obsahoval i rozebraný proudový Me-262, plány, výkresy a dokumentaci k radarům či raketám, a několika německými odborníky na protivzdušnou obranu, na radary a rádiem řízené zbraně jako pasažéry, vypadá jako banální epizoda na konci 2. světové války. Průběh války by ale zřejmě vypadal naprosto jinak, kdyby se Němcům a Japoncům dařilo od počátku vzájemně využívat vyspělé obranné a zbraňové systémy. Mohli se Japonci stát soběstačnými ve výrobě a zavádění zbraní využívajících radarovou technologii, rakety a reaktivní pohon? Autor se pokouší odpovědět nejen na tuto či podobné otázky, kromě popisu samotné plavby pátrá i po osudu radioaktivního materiálu po válce, všímá si úlohy spojeneckých zpravodajských služeb při celé akci. Fotografie, seznam literatury. (www. mlp.cz)... celý text

Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Germany's last mission to Japan


více info...

Přidat komentář

woita
18.08.2022 5 z 5

Je až zarážející kolik fundovaných a jedinečných informací se v této knižní publikaci vyskytuje o parametrech různorodých druhoválečných strojů, informace ze zákulisí války a rozbor řady takticko-strategických situací.

Na začátku se lze dočíst o srovnání vojenské doktríny Němců s Japonců, stejně jaké to mělo dopady na ekonomiku obou stran na počátku i konci války. Následuje náhled do vzájemných "obchodních" vztahů partnerů Osy. Také tu je k nalezení popis historie vzniku ubootu typu XB, mezi které U-234 patřila, a minonosnych ponorek. Dalé se autor zaobírá detaily kolem klíčových postav z paluby ponorky, jež vnesli spojencům vhled do německého a japonského válečného úsilí. Setkáváme se tak s hrdiným kapitánem z (korzárského) německého pomocného křižníku Atlantis, generálem Kessslerem a dvojicí civilních inženýrů. Výpovědi těchto lidí mi rozšířilo povědomí o německém pokroku na technickém poli i dala náhled na japonskou válečnou indoktrinaci s názorem o svém neomylnosti a nadřezenosti.

Nejzajímavější a nejzáhadnější část o nákladu z U-234 si autor šibalsky nechal na samý závěr. Informace o uranu na palubě ponorky dle mnoha rozporuplných výpovědi, náznaků a dokumentů lze vyložit si jako jasný důkaz o rozvinutem nacistickém jaderného programu, ale i jako důkaz opaku. Autor předkládá vskutku stručný leč vyčerpávající přehled, tak aby si každý mohl učinit vlastní závěr, kde oxid uranu skončil (... jeskyně v Kansasu s archou úmluvy? - kdo četl pochopí narážku ;-).

Koho vskutku zajímá doba druhé světové války a detaily ze spolupráce Japonců a Němců, stejně jako zprávy od insideru z různých odvětví a hodností, si v této publikaci přijdou na své.

JiříŠkorpík
22.07.2018 4 z 5

Zajímavý příběh z konce války. Myslím, že mínusem knihy jsou velmi hluboké souvislosti, které někdy směřovly do absurdních detailů hodně vzdálených od samotného příběhu, které navíc každý, kdo se zajímá o 2SV zná.


Autorovy knížky

Joseph Mark Scalia
americká, 1957
2004  90%Poslední německá mise do Japonska - Tajemství ponorky U-234

Kniha Poslední německá mise do Japonska - Tajemství ponorky U-234 je v

Přečtených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x