Poslední na seznamu

Poslední na seznamu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453559/bmid_posledni-na-seznamu-K0q-453559.jpg 4 36 17

Agent John Adderley série

1. díl >

Když se John probudí v nemocnici s rozsáhlými střelnými zraněními, ví, že z toho vyvázl lacino. John Adderley je tvrdý chlap – agent FBI, vlk samotář s vlastními metodami, který si svoje problémy nechává pro sebe. Jenže ten poslední se mu přeci jenom chystá přerůst přes hlavu. Zpackaný pokus infiltrovat drogový kartel skončil pistolí u hlavy, krvavou přestřelkou a přetrvávajícími záchvaty paniky. Do doby, než bude proti kartelu svědčit u soudu, je John umístěn do programu na ochranu svědků… ve svém rodném Švédsku. Z vlastní vůle nastupuje k jednotce pro vyšetřování odložených případů karlstadské policie, kde se ujímá deset let starého zmizení Emelie Bjurwallové, mladé dědičky oděvního řetězce. Jedinými stopami jsou krev a sperma nalezené na útesech za městem. Policie měla podezření na únos, a dokonce zatkla muže z chudší části města, ale protože se nikdy nepodařilo najít Emeliino tělo, museli ho propustit. Aby případ vyřešil, musí John nejen vykopat hned několik karlstadských kostlivců a manévrovat mezi novými nadřízenými a kolegy, ale také přehodnotit svůj přístup, protože jak se zdá, nekonvenční metody možná přinášely ovoce ve Spojených státech, ale tohle je Švédsko. A aby toho nebylo málo, na scénu vstupuje ještě Johnův odcizený bratr. To vše, zatímco se mu kolem krku stahuje oprátka upletená nepřáteli zpoza Atlantiku. Na jeho hlavu totiž byla vypsána odměna. A trestem za zradu kartelu je smrt.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Det sista livet , 2020


více info...

Přidat komentář

Artep25
12.04.2023 4 z 5

Po pomalejším rozjezdu děj nabral spád a četlo se to velmi dobře. Autorům připisuji k dobru,že z John nebyl superpolda ale lidská bytost s chybami.

janina66
16.02.2023 4 z 5

Příjemný poslech audioknihy.
Vcelku dlouhá detektivka pojednávající o ztracené dceři zámožných rodičů.
První polovina byla pozvolnější, seznamovací. Druhá už velmi svižná a zajímavá. Vyjímečně jsem viníka odhadla správně. Na konci knihy spousty odhalení, no a ten závěr epilogu?


MKrat
08.12.2022

Skvělé, svižně poutavé čtení...mohu jen doporučit....

ArwenAragorn
20.04.2022 4 z 5

Po přečtení druhého dílu s agentem Johnem Adderleyem jsem si musela přečíst i první díl. Opět je to napínavé a poutavé čtení, je tam množství zvratů, hodně se tam dozvíme o Johnově soukromém životě, ale k tomu se autoři vrací i ve druhém dílu. Postavy jsou dobře vykresleny. Přestože má kniha téměř 500 stran a řeší se v ní jediná vražda, nenudila jsem se ani chvilku a vrah mě nenapadl. Druhý díl se mně ale líbil o dost víc. Proto doporučím hned obě detektivky.

NannyOgg24
16.04.2022 4 z 5

Kniha má spád. Svižně napsané, nikde jsem se nenudila. Nečekané zvraty. Už se těším na další knihu tohoto tandemu.

alzbeta4340
20.02.2022 4 z 5

Když si odmyslím celkem úsměvný fakt, že agent FBI téměř okamžitě po příjezdu do místa úkrytu prozradí svou falešnou identitu hned několika osobám, je to docela solidní detektivka. Čtenář dostane několik nápomocných a taky patřičně matoucích vodítek k nalezení pachatele. Já se ovšem tentokrát netrefila.
Určitě si přečtu i druhý díl.

pohoda58
06.02.2022 5 z 5

Skvělá kniha, má spád, tajnosti a rozuzlení. Pěkná detektivka, doporučuji.

Knižnítoulky
19.11.2021 5 z 5

Děj, plný napínavých situací, nečekaných zvratů a úžasně přesvědčivě popisované práce úzkého vyšetřovacího týmu čtenáře přímo pohltí. Po přečtení pěti set stránek je čtenář nejspíš zklamán, že příběh končí. Jen velmi nerad se loučí s knihou, ale zejména s nádherně barvitě a uvěřitelně vylíčenými postavami. Kniha je skvělá.

konicekbily
11.09.2021 4 z 5

Na prvotinu tandemu, pro mne nových, autorů je to zdařilý příběh. Chytrá zápletka, hezky podané vysvětlení a v závěru náznak, že to bude asi mít nějaké pokračování, které si rád přečtu. Možná, že to v některých částech mohli autoři zkrátit, ale to toleruji. Nuda to rozhodně nebyla.

soukroma
30.04.2021 4 z 5

Velmi dobré čtení: žádná krvavá, mučivá, alkoholická ani jinak ujetá severská krimi. Kombinace policejního vyšetřování deset let odloženého případu ve švédském Karlstadu s bývalým americkým agentem FBI švédského původu, nyní v ochraně svědků, přinesla zase něco nového. Mimo jiné i o střetu kultur pěstované sebestředné americké a prosazované rovnostářské švédské...(velká epizoda ukazující bezbřehý pocit rovnosti mezi Švédy, třebas jen v malé kuchyňce na pracovišti).
Ovšem za zbytečnou, tedy nepřijatelnou délku musím strhnout aspoň hvězdu - pokrácení na polovic ze současných 500 stran by klidně kniha unesla. Zejména jsem těžce nesla prvních sto stran, které sloužily spolu s posledním odstavcem knihy jen a pouze jako jakási zadní vrátka pro pokračování,... protože vše potřebné se dalo zvládnout na pěti stranách, neb k vlastnímu obsahu to nemělo žádnou vazbu.

Medvědářka
03.04.2021 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu s vynikajícím Pavlem Soukupem co by vypravěčem.
Za mě to nebylo špatné, ale ještě v půlce jsem vůbec netušila, jestli mám chuť knihu doposlouchat nebo ne.
Nápad na celý příběh mi přišel na jednu stranu obyčejný, ale i tak se v něm najdou momenty, kdy vás to překvapí. Jen by tam mohlo být méně omáčky kolem, která jen příběh zamotávala a snad právě díky tomu jsem s tím měla problém.
John jako hlavní postava nebyla špatná. Měl své mouchy, ale přitom byl i dobrý v tom co dělá. Velké plus dávám i tomu, že se to odehrávalo ve Švédsku.

Katania
06.01.2021 4 z 5

Pěkný detektivní příběh! Těším se na další Johnovo kroky.

Jajiinka
17.12.2020 4 z 5

Hodnocení 3,5⭐/5⭐

Tahle kriminální detektivka není jedna z nejlepších, co sem kdy četla. Ale určitě patři k těm zajímavějším, co se tyče příběhu a hlavní postavy.
Bývaly agent FBI ¨John¨, kterému se moc nevydařila poslední akce a musel jít do programu pro ochranu svědku, kdy mezi tím se mu dostane do ruky dopis od jeho mamky. Ta žije ve švédsku odkud pochází i náš hlavní hrdina. Z dopisu zjistí, že jeho bratr byl opět obviněn ze zmizení mladé dívky, která byla dědičkou oděvní nadnárodní firmy. John díky možnostem FBI je převelen do Švédska to týmu, který má na starost vyšetřovaní onoho zmizení kde figuruje jeho bratr.
Hodně se mi líbil ten nápad bývalého agenta FBI v programu pro ochranu svědku. Hodně to komplikovalo průběh vyšetřovaní, jelikož si ho mohl někdo-kdokoliv dát dohromady s obžalovaným. Navíc hlavní hrdina trpěl stihomamy z možnosti, že ho najdou lidé, před kterými je v programu na ochranu svědků. Kniha je napásané průměrně. Je tam honě slov, která se opakují ale není to nic, co by narušilo celkový pohled na knihu. Autoři nás po celou dobu vedou různými uličkami a nadhazují nám indicie, které jsou většinou slepé. Konečné rozuzlení je velmi překvapivé a vrahem je osoba, od které jsem to rozhodně nečekala.
Suma sumárum se jedná o průměrnou detektivku s dobrou hlavní postavou a zajímavými dějovými zvraty.

stesti.s.knihou
11.11.2020 2 z 5

Důvody pro nízké hodnocení jsou dva.
Za prvé - jedná se o poměrně průměrnou detektivku, která vlastně ničím nevybočuje z řady jiných příběhů, kterých každý určitě četl několik. Sledujeme zde osud FBI agenta Johna, který se kvůli infiltraci do drogového kartelu dostal do programu ochrany svědků. Z Ameriky se stěhuje zpět do rodného Švédska, dostává novou identitu a začíná pracovat jako detektiv zabývající se odloženými případy. Konkrétně vyšetřuje kauzu zmizení mladé dívky starou deset let. Z vraždy byl obviněn jeden mladík, jehož před vazbou uchránilo pouze to, že dívčino tělo nebylo nikdy nalezeno. Je v Johnově největším zájmu případ vyřešit, jelikož obviněným mužem je jeho mladší bratr. John začíná pátrat, na případ se dívá očima bývalého FBI agenta a brzy začíná přicházet na mezery v původním vyšetřování. Potud je to ještě fajn, ač tedy poněkud tuctové.
Ale! Problém nastává v korektuře textu. Musím říct, že knihu s tolika chybami jsem snad ještě nečetla. Opakování slov, chybně použité tvary sloves, špatný slovosled, pochybná interpunkce... Přiznám se, že jsem si z hledání chyb musela udělat zábavu, jinak bych knihu snad ani nedočetla.
Z toho důvodu hodnotím pouze dvěma hvězdami a doufám, že se jedná o první a zároveň poslední knihu s tolika hrubkami, která se mi dostala do rukou :)

Danago
07.11.2020 5 z 5

Skvěle vystavěný detektivní příběh. Postavy i jejich motivy jsou uvěřitelné a skvěle propracované. Nic není černobílé.
Pátrání po zmizelé Emelie Bjurwallové vyšetřovatele zavede do jejího dnů nejen před jejím zmizením , ale i mnohem více zpět, je zde i pohled jejího otce na dětství Emelie a rozdílný postoj rodičů k samotné Emelii i k jejímu zmizení. John je velice sympatický , odhodlaný a chytrý detektiv, který je v programu ochrany svědků, přesto se po letech vrací do Švédska, aby pomohl odhalit pachatele a očistit jméno svého nevlastního bratra.
Autor nás provádí vyšetřováním naprosto logicky, nezavádí čtenáře do slepých uliček a postav v knize není zas tak moc, aby si pozorný čtenář nemohl z indicií pachatele odvodit.
Kdo má načteno , tomu to asi v určité chvíli dojde. Komu ne o to líp.
I když má knížka bezmála 500 stran , děj je tak poutavým, zajímavý a napínavý , že jsem ji přečetla na dva zátahy.
Podle závěrečného slova v knize je to první díl ze série, já jsem si celou dobu čtení, že by to byla super série, takže budu moc ráda, když u nás vyjdou i další díly.
Za mě super čtení.
PS : Neviděla jsem tam žádnou zbytečnou nit, která by jenom natahovala příběh naopak mi připadalo vše velmi smysluplné. Za mě velmi milé překvapení.

mikika
02.11.2020 4 z 5

ačkoli jsem čekala něco jiného, příběh dost připomíná Harryho Bosche - věcná detektivní piplačka, zamotaný případ, dobrá psychologie postav. teprve až na konci zjistíte, že vás autoři zavedli přesně tam, kam chtěli, aby vám mohli pěkně podtrhnout nohy pořádným šokem.

srst
26.10.2020

detektivka má být buď napínavá nebo má dát čtenáři možnost podle indicií spoluřešit případ. tato kniha nenabízí ani jedno na 100%. napětí docela chybí, zvědavost, kdo je vrah se samozřejmě dostavila, ale ne v podobě jakou u sebe znám z Nesbo nebo Keplera. kdo je vrah lze jen nahodile hádat, žádné indicie v knize nejsou, resp. popis vyšetřování se jakékoli nápovědě vyhýbá. podezření se pouze přenáší z jedné osoby na další... příběh navíc obsahuje dvě nitě, jedna je úplně zbytečná, protože je bez obsahu - pouze je tu tam zmíněna a slouží spíše jako prvek, který knihu dělá delší. dal bych tomu pouze 2-3 hvězdy.