Poslední lidojedi

Poslední lidojedi https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69289/bmid_posledni-lidojedi-bEG-69289.jpg 5 9 3

Autor popisuje v knížce svou obtížnou cestu za poznáním kanibalských kmenů, žijících v nepřístupných džunglích na území Nové Guineje a přilehlých menších ostrůvků. Prozkoumal tři hlavní oblasti, pobyl delší dobu mezi příslušníky Kukukuku a Kuman, takže měl možnost podrobně se seznámit s jejich každodenním životem, zvyky a obyčeji plnými tajemné magie a záhad. Studoval i život a kulturu obyvatel středoaustralské pouště, kteří patří k nejprimitivnějším lidem na světě.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Last Cannibals , 1956


více info...

Přidat komentář

Mercatino
21.02.2021 4 z 5

Lepší vstup do světa edice Kolumbus jsem si nemohl přát. Bohužel jsem si o této knize moc neměl s kým popovídat. Když se mě někdo ptal co čtu a já jsem odpověděl, že Poslední lidojedi, tak kamarádi se na mě podívali s výrazem, jakoby mi trošku přeskočilo a dál na toto téma moc nechtěli se mnou komunikovat. Je to zajímavě jak je kanibalství velké tabu a jak odmítavě se k tomu člověk staví. Možná, že jednou někdo napíše někdo knihu a my se budeme dívat stejně na pojídání zvířat jako na samotné kanibalství a také na lidi, kteří tyto zvířata jedí jako na primitivy.

V knize je část, kde autor popisuje vstup civilizace na ostrov a okamžitou snahu kanibalismus vymýtit, trestat, hledat viníky a nastolit nový řád. Bylo pro mě zajímavým zjištěním, že Kanibalismus nebyl mezi těmito kmeny žádnou úchylkou, ale prostý nedostatek masa v této oblasti, ve které kvůli specifickým geografickým podmínkám bylo těžké něco ulovit.

Kultura těchto domorodců byla jednoduchá někdy i těžko pochopitelná, ale pokud přežila takovou dobu nezměněná v takových podmínkách v jakých dokázala žít, tak to znamenalo, že to fungovalo. Jejich systém byl harmonický a vyvážený.

Jens Bjerre za mě velký dík, že dokázal vstupovat mezi tyto neznámé kmeny s takovou ochotou naslouchat a učit se.

nikol0892
22.08.2019 5 z 5

Velmi čtivě napsáno.


Janadvorackova
04.09.2018 5 z 5

Fantastická sonda do života primitivních kmenů na území Australie a Papuy Nové Guiney.

Zaujal mě duchovní a snový život původních obyvatel Australie a pro obyčejného "bílého muže" tak trochu brutální mentalita kmenů, které i sem tam ještě člověka slupnou.

Některé popisy, třeba porcování zajatce, jichž ale autor nebyl svědkem, by slabším náturám způsobily špatné sny.
Já měla hlad.

Zajímavé byly též různé namlouvací rituály, tance a dostaveníčka mladých domorodců předtím, než se vezmou.

A poměrně šokující, nicméně ne nepochopitelné, byla pro mě část na konci o tom, jak myšlení domorodců změnilo setkání s Křesťanstvím.
Pěkná ukázka toho, jak jsme namyšlení, když máme dojem, že cpát kulturám s vlastní vírou nějakou jinou, (a proč krucí), je v pořádku.

Štítky knihy

Papua-Nová Guinea (Oceánie) kanibalismus Nová Guinea (ostrov)

Autorovy knížky

Jens Bjerre
dánská, 1921 - 2020
1967  91%Poslední lidojedi

Kniha Poslední lidojedi je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x