Poslední léto

Poslední léto https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145140/posledni-leto-145140.jpg 4 36 16

Horký červnový večer, místní tradice: studenti Nantucketské střední školy se shromáždili k táboráku na pláži. Jenže to, co začne jako maturitní večírek, skončí tragickou autonehodou, při níž řidička vozu Penny Alistairová zahyne a její bratr, dvojče, zůstane v kómatu. Ostatní pasažéři v autě, Pennin přítel Jake a kamarádka Demeter, zůstanou fyzicky nezraněni - ale emocionální postižení je nepřekonatelné a stále zbývají nezodpovězené otázky, co se stalo předtím, než se Penny chopila volantu. Jak léto plyne, vycházejí najevo ohromující pravdy o těch, kdo přežili, a jejich rodičích - neprozrazená tajemství, porušené sliby, zrazená srdce. Elin Hilderbrand se zabývá silami společenství, rodiny a cti, a potvrzuje, že i z popela smutku může vzlétnout nová láska jako bájný pták Fénix.... celý text

Přidat komentář

broskev28
02.04.2022

Po úžasné novince Na viděnou příští léto se naše nadšené čtenářky pídily i po starších knihách této autorky. Poslední léto je jediná, kterou jsme v naší knihovně našly, tak jsem se do ní pustila i já. Prvním překvapením bylo místo děje: opět ostrov Nantucket. Dalším byla poněkud nesymetrická forma vyprávění. A posledním překvapivý zlom na začátku příběhu.
Předešlá (na časové ose ovšem následná) kniha této autorky byla určitě lepší, ale i tahle se mi četla dobře, takže doporučuju.

"Dospívání, pokoušela se Lynne sdělit Demeter, je jako špatná plavba na trajektu. Hází to s tebou ve vlnách, vynese tě to na vrchol, padáš do hlubin a z toho pohybu je ti špatně od žaludku. Každou chvíli si říkáš, že se určitě utopíš. Dobrá zpráva je, že ta plavba jednou skončí."

syskas
08.12.2018 5 z 5

Výborne napísaný psychologický príbeh. Každého poznačila a zmenila nehoda. Nič nie je čierne alebo biele.


IrisPiris
23.11.2018 2 z 5

Docela dobra kniha po pulce me I zacala zajimat a byla jsem napnuta jak to dopadne.

niknikita
12.07.2018 4 z 5

Kdyby mi časem v paměti nezůstalo téměř nic z tohoto příběhu Elin Hildebrantové, v jedné větě jsme se společně našly:

"Když někoho milujete dostatečně čistou láskou, nechcete nic, než aby dotyčný člověk byl šťastný."

Dresia
21.12.2017 5 z 5

Tato autorka je pro mě velmi čtivá.

Danago
13.07.2017 3 z 5

Zajímavý psychologický román. Příběh působí reálně , jako opravdu ze života. Knížka je čtivě a zajímavě napsaná. Každý z hrdinů má své trápení , nikdo není úplně kladný ani záporný , černý ani bílý a takový je opravdu život. Kdo má rád psychologii postav, tomu se knížka líbit bude. Podle mě to je silné téma a knížka se mi opravdu líbila. Ale není to odpočinkové čtení.
Knížka je smutná, ale přece jen zůstala naděje.

Lenka27
26.09.2016

Rozhodně bych tuto knihu nenazvala pohodovou, je to silný příběh, nosné téma. Nicméně autorka to uchopila velmi lehce, dle mého názoru jen tak klouzala po povrchu. Mohla to být sonda do lidských duší až na dřeň. Asi to tak mělo být, příběh, který neurazí, mě nenadchl. Autoři mají bohužel často problém s "dobrým" koncem, což se pro mě týká i tohoto románu. Nicméně ráda jsem si ho přečetla a jsem šťastná, že mám dvě zdravé děti, které přežily pubertu. Představa ztratit dceru je tak hrozná, že jsem možná nakonec i ráda, že kniha plynula poměrně snadno a ztráta dítěte vyzněla lehce do prázdna.

K.Lara
07.06.2016

Znáte ten prázdný pocit, který vás naplní, když přečtete něco opravdu hodně dobrého? Ten si s touto knihou rozhodně nespojujte. Ale i tak stojí za to :)

helenkan
07.01.2016 4 z 5

Pěkný příběh a vyprávěný z pohledu více lidí,byl i zajímavější.Líbilo se mi to.

evelýny
14.09.2015 4 z 5

Krásné pohodové čtení s takovým hořko - sladkým obsahem. I když se v příběhu současnost prolíná s minulostí a ještě je to vyprávěno z pohledu několika osob, já se v tomto příběhu - kupodivu - neztrácela ( někdy mám s tímto typem vyprávění fakt honičku ). Opravdu se nejedná o kýčovitý příběh a jeho konec pro mě symbolizoval jediné: NADĚJI.

magnolia
27.08.2015 4 z 5

Moc dobře napsaný román o vztazích v několika rodinách. Je to druhá kniha od autorky a opět mě zaujaly náhledy do myslí jednotlivých žen, mužů a především dětí na prahu dospělosti. Jak je někdy rozdílný pohled na rodinu zvenčí a zevnitř, jak je těžké a přitom osvobozující přiznat si chyby a začít znovu a jinak - když to je možné. Autorka píše zajímavě. Doporučuji.

Dousabel
04.04.2015 4 z 5

Opravdu povedený psychologický román, vše se vyjasňuje až ke konci příběhu. Kdo se rád pitvá v psychologii postav, tomu se tato kniha bude určitě líbit.

evasamankova
13.04.2014 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila. Výborný psychologický román napsaný velmi procítěně a lidsky. Propletenec vztahů všech postav působí reálně, jako ze života. Nic není jen černé nebo bílé, a nikdo není jen zlý nebo hodný.

bookcase
05.02.2014 5 z 5

Dobrý psychologický román. Čtivě napsáno.

Lidka
01.02.2014 1 z 5

Ono tam toho nepravděpodobného a podivného bylo víc, řekla bych, že čtenář až žasne ... nemohu si pomoci, pro mne to čtení teda nebylo, ale chtěla jsem zkusit pro mne novou autorku.

Jinak k obsahu asi: Ať hodí kamenem, kdo je bez viny.

machrus
26.09.2013 4 z 5

Kniha byla zajímavá.Nečekala bych teda od Penny,že hned po zjištění jisté informace takovým způsobem spáchá sebevraždu a ještě ke všemu když s sebou v autě měla vlastního bratra,kluka a ještě kamarádku,ale jinak kniha a zápletky dobré.Trochu přehnané bylo i pití Demeter,ale tak jako dnešní pubertální výrosci od toho asi nemají daleko.Pěkné čtení.Ale nebylo to úplně to nej.

Autorovy další knížky

Elin Hilderbrand
americká, 1969
2021  87%Na viděnou příští léto
2012  82%Naboso
2013  71%Poslední léto
2022  71%Zlaté děvče
2012  80%Ostrov

Kniha Poslední léto je v

Právě čtených1x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě10x
Knihotéce60x
Chystám se číst39x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x