Poslední králové Evropy

Poslední králové Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48727/posledni-kralove-evropy-l3f-48727.jpg 3 6 2

Přehled nejvýznamnějších evropských panovnických rodů a historie pádů většiny monarchií po 1. a 2. světové válce.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Derniers Rois de l’Europe


více info...

Přidat komentář

Madelisi
06.08.2019 2 z 5

Zajímavé téma, které není popsané povrchně, ale jde do hloubky. Místy se hůře čte, zvláště když se popisuje politická situace země a každý politik má své místo v textu. To vede k tomu, že se pozornost tříští mezi hlavní hrdiny a v uvozovkách vedlejší postavy. Těch postav je tu i až moc, špatně se v nich orientuje, zvlášť když je každá v jednom odstavci.

To by nevadilo a celá kniha by byla krásné odborné dílo. Co ale vadí, jsou faktické chyby. Nevím, jestli jsou už v originále, nebo je má na svědomí překlad. Jen tak namátkou – královna Viktorie zařizuje svému strýci belgický trůn, a to ještě před tím, než se sama stane královnou. Nebo lucemburští vladaři jsou vytrvale označováni za vévody, ne velkovévody.

Kvůli těmto do očí bijících chyb musím bohužel dát pouze 2 hvězdičky. Je mi to líto, protože si to tato kniha nezaslouží. Je nabitá informacemi a čtenáři spousta z nich zůstane v paměti.

maryzka
17.05.2014 3 z 5

Kniha ukazuje situace králu v Evropě, kde monarchie vydržel do 2.světové války a poté do 50. let než zanikly. Některé monarchie se udrželi do současnosti. Kniha popisuje udalosti vnitřního i vněší stránku státu a vysvětluje proč monarchie ve středních a jížních zemí moc popularity nedosáhla. Celkově je kniha čtivá i když místy těžká ke čtení pokud je popsána politická situace daného státu. Ale dnes,když od vydání uplynula delší doba tak je i na některých místech velmi zastaralá.


Autorovy další knížky

Pierre Miquel
francouzská, 1930 - 2007
1992  80%Jak se žilo v minulosti - V dobách starověkého Egypta
1994  60%Poslední králové Evropy
2003  67%Data, která změnila svět
2005  80%Slavkov: Bitva tří císařů

Kniha Poslední králové Evropy je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce29x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x