Poslední král Bójů

Poslední král Bójů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214316/bmid_posledni-kral-boju-Lrj-214316.jpg 4 4 2

Kdo přesvědčil Hanibala, aby i se svými slony překročil Alpy? Proč Bójové vyrobili z useknuté hlavy římského konzula Lucia Postumia Albina ceremoniální číši? Proč Římané válčili s Bóji čtyřicet let než je vyhnali z Itálie? Putují lidské duše po stále stejných stezkách na své věčné pouti mezi naším a Oním světem? A jakou roli v tom hrálo tajuplné Sedmihoří? Odpovědi na tyto (a mnohé další) otázky přináší fiktivní komentovaný vlastní životopis posledního krále Bójů Arthose, zvaného Beithir či Boiorix. Láska a nenávist, přátelství a zrada, slavná vítězství a kruté prohry, které končí dlouhým putováním daleko na sever do země obklopené horami. Co vše z toho dříme až dodnes hluboko v našich duších?... celý text

Přidat komentář

tenax
01.07.2015 3 z 5

Samotný příběh je zajímavý, vyprávěný prostě a bez patosu, téměř jako chronologický přehled dějin Bójů v Itálii a jejich zapojení do druhé punské války. Až potud dobrý. Trochu (dost) mi vadila autorská omáčka s úvahami o magii, smyslu našich dějin a zejména cesta, jakou nadpřirozenou cestou se k němu dostalo Arthosovo vyprávění.

ZaS
15.03.2015 4 z 5

Stylisticky jednoduchou formu (autor sám konstatuje, že je zvyklý psát spíše odborné texty než prózu) bohatě kompenzuje téma. Na příběhu popisujícím střet římské říše s Bóji usídlenými v severní Itálii popisuje jak jejich vnímání světa, tak i historii tohoto kmene v kontextu posledních čtyř tisíc let, ve dvou etapách svázanou i s naší historií. Pokud máte rádi Itálii, kniha Vám nabídne vysvětlení proč tomu tak je :-)