Poslední kabriolet

Poslední kabriolet https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70189/posledni-kabriolet.jpg 5 1128 202

I když americký autor Anton Myrer (1922 - 1996) napsal více knih (např. Velká válka), teprve v pozdním Posledním kabrioletu (1973) se mu podařilo vytvořit jeden z onoho druhu románů, na něž snad nikdo, kdo jej jednou přečetl, už nikdy nezapomene. Tato tklivá, humorná i sentimentální a také tragická generační výpověď o podstatné části uplynulého století se tak zařadila mezi nesmrtelná díla americké... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The last convertible , 1978


více info...

Přidat komentář

MilanBrabec
10.04.2024 5 z 5

Pro mne jeden z největších románů 20. století. Mládí, hudba, láska. Válka. Zralost. Hořkost. Život.

stanislava9718
21.03.2024 2 z 5

Autor sepsal příběh, nebo spíše osudy party kamarádů, kdy si užívají života a příběh zasadil do doby předválečné, válečné i poválečné a každá z postav se se životem v tom kterém období, vypořádává různým způsobem. Pro mě byl trochu těžší začátek, než jsem se začetla.


Bemka
19.02.2024 5 z 5

Knihu jsem četla podruhé. Poprvé zhruba před 20 lety, a z této doby jsem si pamatovala jenom hlavní kostru (partu kluků a všemi zbožňovanou Chris). Ze začátku jsem se nemohla začíst, manžel si ze mě dělal srandu, že na 56. straně to začne být zajímavé, a trefil se na stranu přesně.... byla zlomová, potom už jsem četla jedním dechem. Knížka mě vzala za srdce. Děkuji

PetrCepek
25.12.2023 4 z 5

Nenapravitelný samaritán George rekapituluje období let 1940-1969, až po okraj naplněné bojem. Mezi vojáky na poli světové války, mezi partnery, mezi manžely, mezi rodiči a dětmi, mezi politiky a v neposlední řadě mezi spolužáky z Harvardu. Není to lehké čtení, navíc naplněné desítkami či stovkami kdysi nepochybně slavných jmen, která však dnešnímu čtenáři příliš neřeknou. Klasický americký román, stojící za přečtení.

Georgie1
30.10.2023 5 z 5

Programově se vyhýbám knihám, ve kterých se mihne válka. Nějak na to nemám nervy. Tato kniha mne však i přes válečné kulisy zcela pohltila. Dnes, s krátkým odstupem si vybavuji jen silné příběhy lásky a přátelství, radosti a bolesti, všechny zcela prosté a běžné životní situace, které jsou vykreslené nesmírně pozorně a citlivě. Moc hezká silná kniha. Mohu jen doporučit.

Kabuky
29.09.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

novaknihovnice
14.09.2023 5 z 5

Znovu přečteno. Poprvé v patnácti na gymplu, teď asi pošesté, po padesátce. Pořád mám pro ně pro všechny slabost. Pořád slyším v prvních kapitolách swing, vidím je tančit lindy hop. A pak s nimi trpím a raduju se. A taky s nimi stárnu a víc rozumím. Kniha mého srdce.

Malýmedvěd
01.09.2023 5 z 5

Štítky jako přátelství, láska, rodina, vztahy, historie, všechny takové k tomuto skvělému románu určitě patří. Zápletka nešťastné lásky je jednoduchá a možná až banální. Ptáte se, zda máte tuto knihu o 450 stranách číst? Rozhodně ano, doporučuji ji. Je to podle mne drahokam. Autor je skvělý vypravěč a použil hned několik stylů a technik aby vám dovolil zahlédnout třpyt vybroušeného kamene z několika směrů a v různých odstínech. Já jsem si literární formu vyprávění moc užíval. Způsob jakým "skončí" motiv nešťastné lásky ve mne vyvolal wow efekt. Protože tomu věřím, protože to je jako ze života a něco jsem si už odžil. Znova a jasně mi to ukázalo starou známou pravdu, že láska a vztahy se v čase mění a vyvíjí a že je to tak dobře. Ta knížka není pohádka o nešťastné lásce, ta kniha je o životě, který je hořký, bolí a přitom je nádherný.

Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Knížka plná hudby.

Žanek_Hantec
29.07.2023 5 z 5

Bichla zděděná po našich, při vyklízení bytu jsem si ji odnesl, mamka o ní pořád mluvila. Takže oboustranná nostalgie - z knihy i vzpomínačka na mamku. Člověk by skoro měl chuť žít tam tenkrát v améru na véšce před těma vosumdesáti jařinama...

Kabuky
25.07.2023 5 z 5

Perfektní knížka.

honys
01.07.2023 5 z 5

Přátelé, tohle jsem u žádné knihy nezažil. Začínal jsem ji číst snad rok, po pár stránkách jsem se vždycky odtrhl a vrátil se k ní po nějaké době, nechytla mě za srdce na první dobrou, ztrácel jsem se ve jménech, nemohl jsem si zvyknout na spousty přímých řečí, a proto jsem jí pořád odkládal. To, co následovalo, když jsem trošku přitlačil na pilu a začal číst souvisle, nelze popsat slovy, snad nikdy se mi nestalo, že by mi při četbě knihy tekly slzy, voila, premiéra. Neskutečný zážitek. Neskutečná moudrost. Neskutečná sonda do lidského života. Díky pane Myrere.

RadeX
30.05.2023 5 z 5

Četl jsem knihu na výšce a chtěl jsem patřit mezi tu partu hlavních postav...

Borntobike
01.05.2023 5 z 5

Krásné a občas smutné čtení o přátelství, lásce, rodině, hledání se v téžkých časech. Už dlouho jsem se na Kabriolet chystala. A najednou jsem ji našla v pozůstalosti po manželově mamince.

Kamyk381
12.04.2023 5 z 5

Je to jedna z těch knih, u které vám je líto, že má konec.

sakro
12.02.2023 5 z 5

Poslední kabriolet je úchvatná kniha sledijící osudy jedné party kamarádů v době předválečné, válečné i poválečné. Podstatné však je, že se celá odehrává v době, kdy ještě Amerika byla tou opravdovou Amerikou, tou zemí, kde bylo možno splnit si svůj americký sen. Je to opravdu nádherně napsaný příběh, od kterého se neodtrhnete. V roce 1979 byl román zfilmován jako 3-dílný seriál. Přestože je tato filmová verze velmi povedená, vřele doporučuji raději knihu. Je barvitější a osobitější a neokrade vás o možnost vlastní představy. Poslední kabriolet vychází u nás opakovaně vždy po pár letech, ale věřte, že to není zbytečná nakladatelská iniciativa. Takovýchto knih není nikdy dost.

Paulus.1987
03.02.2023 4 z 5

Pojem „generační román“ přesně vystihuje podstatu této knihy. Na začátku sledujeme partu mladých lidí, kteří si naplno užívají života, poté prožívají válečné útrapy, se kterými se následně každý svým způsobem vyrovnává, znovu se zapojují do života, žení se a vdávají, rozcházejí, stárnou, aby se nakonec dostali do střetu s generací svých dětí. To vše na pozadí historických událostí.

Ačkoliv se mi kniha četla velmi dobře, musím přiznat, že prvních sto stran mi přišlo děsně nezáživných. Rovněž jsem čekal více dějových zvratů, ale na druhou stranu jsem v knize objevil mnoho životních mouder. Hlavní hrdina v roli vypravěče mi byl svojí loajalitou, klidem, rozvahou a sebezapřením velmi sympatický. Celkově knihu hodnotím kladně, nicméně má očekávaní byla přece jen o něco vyšší.

„Musíš vydržet. Musíš dál. Tím se lišíme od opic – možná jedině tím. Všechny naše symfonie, séra a radary, to je jen fasáda. Jsme lepší jen proto, že víme, že život je v zásadě porážka, hra, ve které neustále prohráváme, a přesto v sobě dokážeme sebrat dost odvahy brát věci tak, jak jsou, a smířit se s tím.“ Str. 354

changaj
11.12.2022 4 z 5

Generační bilance, nostalgie, válečná a poválečná Amerika.

eM.017
18.11.2022 5 z 5

Tohle je moje srdcovka. Dostala jsem tu knihu v paperbacku asi před 25ti lety a pořád jí mám. Její stáří a opotřebovanost se k tomu příběhu náramně hodí. V mé knihovně má své čestné místo. Obsah knihy je stručný - přátelství, oddanost, víra, láska a pochopení.

BlaV.
05.11.2022 5 z 5

Vynikající román - mám starší vydání, před rokem 1989 a pokud zde je jiné vydání, asi není potřeba přidávat další.