Poslední hřích

Poslední hřích https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307818/bmid_posledni-hrich-yOW-307818.jpg 5 3 2

Mysteriózní příběh publikovaný v roce 1884 s hrdinkou, která se promění v detektiva, aby odhalila pravdu o smrti svého otce. Děj do jisté míry spoléhá na náhodu a vyjde najevo, že předpokládaná vražda byla - pravděpodobně - sebevražda

Romány
Vydáno: , Knihtiskárna Politiky
Originální název:

"I Say No" , 1884


více info...

Přidat komentář

Kozel
12.07.2020 5 z 5

Wilkie byl génius! Nebo možná ne génius, jako spíš dokonalý literární démon. S každou další knihou se stále více divím, že jeho jméno poněkud zapadlo, přičemž za svého života se těšil podobné slávy jako Dickens. Tihle dva byli provázáni víc, než by současného čtenáře napadlo. A tak je s podivem, že zatímco Charlieho jméno po smrti rostlo, to Wilkieho utichlo, ačkoliv "Poslední hřích" je dalším fantastickým románem s perfektní komplikovanou zápletkou, dramatem zvyšujícím srdeční tep, téměř thrillerově silným napětím, temným rodinným tajemstvím, pečlivou detektivní prací, lovem spravedlnosti, zdánlivou předvídatelností a naprosto neskutečnou schopností tahat čtenáře za nos=o)

Poněkud mě mrzí, že mé vydání je ochuzeno o čtyři strany na začátku knihy. Sice nemají na celkový příběh zcela zásadní vliv, avšak vzhledem ke Collinsově schopnosti konstrukce osvětlovaly Emilin odchod z internátu, vztah mezi ní a povahově odpornou Františkou a taktéž seznámení s Albanem Morrisem. Ano, tohle všechno Collins dovede vystřihnout na čtyřech stranách.

Nic naplat, i přesto byl Poslední hřích ohromující jízdou, která mě strhla do víru dění. Nejrůznější prostředí od školního internátu, přes pěstěné zahrady až po zatemněné pokoje nemocných a umírajících. Emilina zdánlivá hloupost či neschopnost si přiznat souvislosti, vřelé přátelství ředitelky Ladové, nenávistná povaha Františky, kontroverzní povahy sourozenců Mirablových, ještě vřelejší přátelství Vilmino a samozřejmě ryzost charakteru Morrisova. To nejzásadnější je však krvavá smrt Emilina otce. A to je ten největší Collinsův trik - jste schopni po všech těch stranách přijmout závěr s takovou odevzdaností jako sama Emílie? Nebo jste si všimly detailů, které takový výsledek značně zpochybňují a ukazují jinými směry?

alastor
14.02.2019 5 z 5

Kdyby jenom hřích... Willkie je démon, když chce, tak rozjíždí dechberoucí drama od svíček na chodbách dívčího pensionátu až k tratolišti krve v nejmenovaném hostinci, nebo spíše jeho stodole, a ty hrůzné výkřiky za nocí u blouznící tety... ach Emile a co teprve ta tvá zlověstná "kamarádka" a třesoucí se uzlíček nezvů Mirákl.


Autorovy další knížky

Wilkie Collins
anglická, 1824 - 1889
2000  82%Žena v bílém
1993  78%Měsíční kámen
1974  80%Žlutá maska
1971  71%Strašidelný hotel
1988  74%Mesačný kameň sv. 2.

Kniha Poslední hřích je v

Přečtených3x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x