Poslední dny Adolfa Hitlera

Poslední dny Adolfa Hitlera https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70974/mid_posledni-dny-adolfa-hitlera-CMf-70974.jpg 4 14 3

Jako důstojník zpravodajské služby dostal Trevor-Roper za úkol krok za krokem objasnit události posledních několika týdnů Hitlerova života. V krátké době po válce prostudoval ukořistěné písemnosti, pročetl deníky nacistů, hovořil se svědky ochotnými i mystifikujícími, přičemž projevil veškerou obratnost své profese. Výsledkem pátrání je kniha, která byla po mnoho let základním dokumentem v otázce okolností Hitlerovy smrti.... celý text

Válečné Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Last Days of Hitler , 1947


více info...

Přidat komentář

vvikingg
03.12.2023 5 z 5

Velmi dobrá kniha, při čtení se mi před očima promítal slavný film Pád třetí říše, mám podezření, že při jeho tvorbě právě autoři čerpali z této knihy. Kniha se četla velmi dobře, příznivcům historické literatury z období 2. světové války doporučuji. Škoda , že Trevor - Roper napsal jen tuto knihu, jeho styl psaní i práce z historickými fakty se mi líbila.

n.ezn.amy
03.05.2020 4 z 5

Sepsané poslední dny Adolfa Hitlera, které přežíval Vůdce v Hlavním stanu se zbytkem svých nejbližších spolupracovníků. Trevor-Roper sestavil zajímavou knihu, která vycházela hlavně z výpovědi svědků, kteří přežili. Dává to ucelený obraz naprosté beznaděje a zoufalství v posledních dnech války. Myslím, že tato kniha je celkem reálně a pravdivě sepsaná, neboť to částečně může čtenář srovnat s knihou Soldat od Siegfrida Knapeho, který nezávisle na Trevoru-Roperovi ty poslední dny popsal prakticky stejně, neboť konec války jako důstojník prožil v Hlavním stanu.


prof.chrobak
20.03.2019 5 z 5

U této knihy jsem sáhl po českém vydání z roku 1995 a dobře jsem učinil, neboť kromě vlastního díla je kniha obohacena o pět předmluv k pěti postupně vycházejícím vydáním v angličtině (pátá z roku 1978). Jen samotné tyto předmluvy zabírají 52 úvodních stran a jsou samy o sobě zajímavým čtením. Zpřesňují řadu faktů uvedených v dalším textu a popisují zajímavé okolnosti různých odhalení týkající se sebevraždy Hitlera, jeho závěti, identifikace tělesných pozůstatků, různých zpráv v dobovém tisku, atd. (Další dodatek a předmluva k sedmému vydání z roku 1995 jsou na konci knihy). Speciálně mě zaujala pasáž týkající se osudu Bormanna. O tomto tématu jsem již dříve četl knihu Desidera Galského Mrtvý na útěku z roku 1969, která se zabývala množstvím spekulací o nejasném konci Hitlerova tajemníka, po jejímž přečtení jsem získal dojem, že se vlastně s určitostí nedá tvrdit nic. A že existuje tolik protichůdných svědectví o jeho možné smrti a zavádějících stop po jeho údajném dalším životě, že se možná už nikdy nepodaří zjistit pravdu. Také Trevor-Roper nechával tuto otázku v prvních vydáních otevřenou, nicméně vzhledem k důkazům, které se objevily v sedmdesátých letech, se podařilo na jejich základě tuto otázku prakticky uzavřít. (Stín pochybností se sice stále vynořuje, ale po tolika letech nejistoty a tolika spekulacích se dá každý důkaz z určitých pohnutek zpochybnit). Vlastní obsah knihy je velice čtivý a přestože mám o této problematice načteno dosti knih a nasledováno řadu dokumentů, dozvěděl jsem se v knize řadu pro mě nových faktů. Kniha mě také nasměrovala k další literatuře, a sice knize Hermanna Rauschninga "Rozmluvy s Hitlerem", kterou autor několikrát cituje jako příklad jasnozřivého pochopení zrůdnosti nacismu. (Knihu jsem si právě zakoupil a chystám se ji přečíst). Kniha, jak výstižně vyjadřuje již její název, velice detailně popisuje události směřující k pádu Třetí říše a posledních dnech Adolfa Hitlera a jeho družiny v berlínském bunkru. (Mimochodem, nemohl jsem se ubránit pocitu, že již dříve několikrát zhlédnutý film Pád třetí říše se mimo jiné inspiroval právě i touto knihou). Celkově si myslím, že vzhledem k pečlivosti s jakou autor nejen sestavil, ale i prověřil fakta, opřená vždy alespoň o dvě nezávislé svědectví nebo zdroje, je tato kniha i po více jak 70 letech od prvního vydání (poprvé vyšla v roce 1946, a hned v roce 1947 dokonce dokonce i v češtině), jedním ze základních děl na toto téma, a to i v přehršli titulů, které dnes vychází. Kniha obsahuje seznam pramenů a podrobný rejstřík.

Štítky knihy

Adolf Hitler konec války

Autorovy knížky

Hugh R. Trevor-Roper
anglická, 1914 - 2003
1947  80%Poslední dny Hitlerovy

Kniha Poslední dny Adolfa Hitlera je v

Přečtených20x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst18x
Chci si koupit7x