Poslední den - Mnichov-Praha, konec září 1938

Poslední den - Mnichov-Praha, konec září 1938 https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86935/bmid_posledni-den-mnichov-praha-konec-za-r8n-86935.jpg 4 12 6

Mnichovská dohoda ze září 1938, jež tragicky zmrzačila tehdejší Československou republiku, je dodnes vnímána jako jeden z nejbolavějších okamžiků naší novodobé historie. Odstartovala největší válečnou katastrofu, jež postihla celou Evropu i další kontinenty, a dalekosáhle ovlivnila následující světový vývoj. Ačkoliv se čeští politici v čele s prezidentem Benešem snažili republiku zachránit vší mocí včetně moci branné, zradě svých spojenců Francie a Anglie čelit nedokázali. Těm byl osud malé země uprostřed Evropy lhostejný. Adolf Hitler dosáhl s jejich pomocí svého a vítězně vykročil za svým snem o tisícileté říši. Co Mnichovské dohodě předcházelo, proč k ní došlo, kdo a jak se na onom ostudném činu podílel a jak vše probíhalo – o tom sugestivně vypráví tento svazek Magnetky, jehož autorem je renomovaný český historik prof. Robert Kvaček. Na základě detailní znalosti dobových dokumentů plasticky líčí dění a atmosféru oněch zářijových dní, zejména dne posledního.... celý text

Přidat komentář

Ronnie68
04.03.2024 4 z 5

Stručnější popis jednoho z nejhorších období Československa ... plus i fotografická část...

JiříM
20.02.2022 5 z 5

Nedokážu si představit, že by se dnes, s dnešní politikou a dnešním národem dělo něco podobného. V několika málo uplynulých letech jsme se mohli přesvědčit, jak dezinformace rozdělují společnost a čím větší blbost, tím větší ohlasy. Jen mě mrzí, že se dnes už nedělá taková politika, za kterou se nemusí národ stydět.


Tomas@S
28.01.2020 4 z 5

Tenká knížečka s hutným a hlavně smutným obsahem. Obsahuje poměrně stručný popis toho jak snadno se Hitlerovi podařilo zničit náš stát během pár dní. Samozřejmě by se mu to nepovedlo bez velké pomocí několika hlupáků u moci na straně našich spojenců. Nyní se už dá jenom spekulovat co by kdyby. Za dané situace jsou kroky účastníků poměrně logické, nicméně mám z toho dojem, že i na straně naší vlády a zejména Beneše se dalo udělat více jak v zahraničí diplomacii tak v domácí politice v období předcházející dohodě.
Že je toto téma stále živé dokládá i můj nedávný zážitek v podobě opilce volajícího do noci, že jsme tenkrát měli bojovat :-)
Knížku jsem přečetl protože ji doporučovali v časopise Epocha, aby ne, vyšla v jejich nakladatelství :-).

Moiseiwitsch
11.01.2020 3 z 5

Kvalitní, ale příliš stručné.

JanaDor
27.02.2019 5 z 5

Kniha se na dané téma dobře četla (jasně, není to román přečtený jedním dechem, ale to jsem ani od literatury faktu neočekávala) a je zde vše jasně vysvětleno z pozicí všech stran. Dvě třetiny knihy jsou věnovány popisu situace a poslední třetina obsahuje fotografie a části dokumentů, které mají s Mnichovskou smlouvou něco společného.
Je dobré si vše připomínát. Nejen hrůzy z koncentráku, ale i fakta, které k tomu vedly. Mohlo to dopadnout všechno jinak, kdyby Francie dodržela spojeneckou smlouvu s Československem, kdyby se západní mocnosti nebály, kdyby….

borsalino_csfd
06.08.2016 4 z 5

Velmi ucelený obraz o událostech, které předcházely Mnichovské dohodě, zejména pak mnoho silných slov z úst tehdejších vrcholných politiků v čele s E. Benešem, za kterými se však skrývalo jedno velké nic, naopak překypovalo bezradností, nerozhodností a nekončícími politickými tahanicemi. A ještě jednoho bylo dost - zamlčování skutečného stavu a obávám se, že záměrné překrucování informací. O nulové ochotě Francie plnit smlouvu všichni dobře věděli nejpozději od počátku léta, nicméně lidé byli stále utvrzováni, že nás západní mocnosti ve štychu nenechají. Anglie s námi žádnou takovou smlouvu uzavřenu neměla, ta ji měla s Francií a ochota nechat se vtáhnout se do války kvůli nějaké neznámé zemi kdesi uprosřed Evropy, to se Angličanům nechtělo. Temné stíny první války, politika apeacementu, nerozhodnost politiků, legionářů a vojenských špiček, otevřely Hitlerovi cestu k moci. Goebbles si do deníku napsal, že šlo o vítězství strachu, nátlaku a propagandy. Kniha podává skutečně zajímavý obraz, přestože je čtenářsky poněkud hutnější.