Poslední bratr

Poslední bratr https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487781/bmid_posledni-bratr-5XY-487781.jpg 4 35 5

Devítiletý Rádž netuší, že je válka. Má jiné starosti – přišel o dva bratry, otec je tyran a opilec... Rádž se mu snaží klidit z očí a toulá se. Místní vězení ho přitahuje jako magnet. Co je to za tou vysokou zdí za podivné lidi? Co provedli, jsou nebezpeční? A pak se pohledem střetne s chlapcem, jako je on sám; mohl by být jeho bratrem, ale je tak jiný. Černovlasý a snědý Rádž se narodil na Mauriciu, David je židovský chlapec z Prahy s andělskými blond loknami. K jejich osudovému setkání dojde na ostrově Mauricius, kam v roce 1940 připlula loď Atlantic se zhruba 1500 židovskými utečenci ze střední Evropy, z nichž několik stovek pocházelo z bývalého Československa. Britské úřady jim z politických a taktických důvodů nepovolily zůstat v Palestině, kam se po velkých útrapách málem dostali, ale zřídily pro ně internační tábor ve starém vězení na Mauriciu. Docházelo k násilí i bezpráví, na které by se rádo zapomnělo. Zapomenout se pokusil i Rádž, ale jako sedmdesátník k sobě vzpomínku na svého posledního bratra, na Davida, pustí zpět. Nathacha Appanah kouzelným jazykem připomíná krutou, téměř neznámou součást dějin naší západní civilizace, viděnou očima dítěte.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Dernier Frère , 2007


více info...

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
18.02.2024 5 z 5

Hezká , smutná kniha. Ano, neznámá součást našich dějin...
Pouto kamarádství, které hlavnímu hrdinovi částečně nahrazuje zemřelé bratry a i jeho bolestivá ztráta. Umím si představit tu bolest, obzvlášť se soužitím s takovým otcem, kdy domácí násilí, je na denním pořádku. O to větší hodnotu to kamarádství mělo. Musí být opravdu těžkě, poté pokračovat dál v životě, říká se, že dobré kamarádství je kolikrát víc, než láska. Věřím, že i v závěru života, vzpomínky tohoto typu moc bolí.
Na Mauricius jsem se chtěl kdysi podívat a pokud ten hřbitov opravdu existuje, udělal bych to samé, co čtenářka Deni421.

Deni421
Deni421
26.04.2023 5 z 5

Čtu hodně, ale tato kniha bude asi už vždy patřit k mým TOP přečteným.. Kniha je psaná malým chlapcem, který vypráví svůj pravdivý příběh.
Je to psáno tak, že jsem měla pocit, jako bych byla v tom prostředí, cítila tu hlínu, to ovzduší, ten vítr..
Vůbec jsem nevěděla, že na Mauricius, resp. do věznice Beau Bessin bylo deportováno tolik Židů a dokonce Československých..
Pro mne ještě nepředstavitelné, jak někdy dětské lidské duše umějí být silné. Protože v prostředí, ve kterém malý Radž se svymi bratry vyrůstal, to je pro nás asi málo představitelné a jeho otec, to snad ani nebyl člověk. A i přesto to dítě dokáže uronit slzu při otcově skonu..
Přečtěte si, je to smutný příběh, ale prvotřídně napsaný. Mým snem je navštívit některý z tropických ostrovů.. Když to jednou bude Mauricius, dojdu na ten hřbitov a Davidovi se pokloním.


grimik
grimik
28.12.2022 5 z 5

Alija, či po válce Alija Bet, označení pro ilegální migraci židů do Palestiny, později Izraele, která byla v rozporu s migračním omezením Velké Británie - mandátním správcem Palestiny (strach z povstání Arabů, kterým se příval Židů do Palestiny nelíbil). V souvislosti s touto migrací bylo dotčeno tisíce lidských osudů. Navíc v přímém spojení s Československem, protože právě od nás stovky Židů tímto způsobem migrovaly. Známé je třeba potopení lodi Patria v Haifském přístavu roku 1940, kdy vyhaslo přes 250 lidských životů, z toho mnoho Čechoslováků.
Kniha Poslední bratr nám líčí události související s jinou lodí, lodí Atlantic, na jejiž palubě plulo cca 1500, zejména Československých Židů a která nebyla do Palestiny vpuštěna. Namísto toho byla posádka donucena doplout i s pasažéry až na Mauricius, další Britskou državu, kde všechny uvěznili v tamním vězení.
Tolik k reáliím a nyní ke knize, která je od začátku do konce velice teskná a silně emotivní. Vyprávěna je očima malého chlapce, resp. retrospektivně starcem, který vzpomíná na dobu, kdy byl malý chlapec. Na dobu, kdy se shodou okolností seznámil s jiným malým chlapcem, Židem Davidem z Prahy, již téměř 5 let uvězněným ve vězení v Beau Bessin a již tak smutný děj spěje k ještě smutnějšímu závěru.
Narozdíl od podobným způsobem líčené knihy Chlapec v pruhovaném pyžamu, zde nedochází k absurdnímu a nemístnému ohýbání reality ve prospěch hloupě vymyšleného příběhu (hloupým myslím příběh v knize Chlapec v pruhovaném pyžamu, kde si autor vymyslel úplnou slátaninu a pak zneuctil Osvětim tak směšným vylíčením, až hanba), také dětské vnímání reality kolem nich zde není směšné a přehnaně až nereálně naivní, další chyba neskutečně přeceněné, již zmíněné knihy Johna Boyna.
Poslední bratr je jiná liga, tohle byla čirá krása a zároveň opravdové emoce z jejího čtení.
Kniha vhodná pro teenagery stejně jako pro seniory.

EDIT: pokud někoho víc zajímá Alija bet, chce vědět víc o tom, jak nelehké to měli Židé v Evropě po 2. Světové válce (což moc lidí neví, jelikož obecně se má za to, že koncem války pro ně vše špatné také skončilo) a s čím se potýkali ve své touze dostat se do zaslíbené země, vřele doporučuji knihu Nebe, na němž nesvítily hvězdy.

Dadulina
Dadulina
10.12.2022 5 z 5

Kdo kdy slyšel o tom, že Židé prchající z Evropy ne vždy do Palestiny dojeli? A kdo by řekl, že když je nevpustí do Palestiny, zavřou je do věznice na Mauriciu? Řekla bych, že je to další informace, která se k nám ve škole nedostala. O to víc si cením knihy, která vše poví a přitom vypráví jen klukovské dobrodružství, nebo ne?

iveta3689
iveta3689
02.10.2022 3 z 5

Poetické vyprávění, vzpomínky na mládí a pár okamžiků, které zapůsobily na celý život. Na mě to bylo asi až moc poetické, hodnotím jako lepší průměr 3,5*.