Poslední bitva

Poslední bitva https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132045/bmid_posledni-bitva-Fxs-132045.jpg 5 47 18

Příběh brutálních extrémů, popis poslední bitvy a ohromujícího vojenského vítězství. V krutých podmínkách stáli civilisté v Berlíně tváří v tvář útoku Spojenců. Poslední bitva je příběh obyčejných lidí, vojáků i civilistů, který je plný frustrace z porážky. Mistrovské osvětlení dopadu války na život jednotlivců.

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Last Battle , 1966


více info...

Přidat komentář

xulij01
06.04.2024 4 z 5

Autor sleduje poslední dny třetí říše očima vojenských špiček, vrcholných politiků, ale i běžných lidí, vojáků, nuceně nasazených, vězněných atd. Každý z nich samozřejmě vnímá situaci jiným způsobem a má i jiné cíle (u běžných Němců šlo víceméně už jen o přežití). Díky značně různorodému spektru „vypravěčů“ vzniká plastický obraz konce války v Německu. Nejzajímavější jsou ty pasáže, které se týkají vrchních velitelů, podařilo se krásně zachytit, před čím stáli, proč a jak se rozhodovali. Některé informace mě hodně překvapily, Němci se například dostali k super tajné mapě, kde bylo zachyceno poválečné rozdělení Německa (do té doby doufali, že mezi SSSR, VB a USA vzniknou rozpory a oni se nabídnou coby nárazník proti rozpínavosti SSSR aneb tonoucí se stébla chytá). Knížka je opravdu velmi čtivá a obsahuje řadu zajímavých informací. Celkově bych hodnotil 85 %.

ThomasRuhe
28.09.2022 3 z 5

Je to komplexní pohled na závěr války popsaný ze všech stran od spojenců, Rudé Armády po normální německé obyvatelstvo a samozřejmě i německé velení v čele s Hitlerem.


Kortez
02.06.2022 4 z 5

Audiokniha.
Výborně zachycené poslední dny války se zajímavými detaily událostí a vybraných postav. Rozhodně doplní chybějící informace a představy, případně umožní přemýšlet o tom co víme a co nám o poslední bitvě nebylo řečeno.

tami1
01.01.2022 5 z 5

Poslední bitva je skvěle napsaným, chronologicky dokonalým, mrazivým dílem, které nás seznamuje s koncem 2. světové války. Autor se ůžasně zhostil všech známých faktů a naservíroval nám tu řež z pohledu všech protivníků. Nemoralizuje, pouze konstatuje fakta.
Dokonalé!

Evaho73
27.12.2021 5 z 5

Poslední bitvu som počúvala ako audioknihu.
Musím uznať, že autor zachytil pád Berlína s nadhľadom a celkom objektívne. Ťažko sa mi počúvalo o tom, čo nás v škole za socializmu neučili, že počas útoku a bezprostredne po ňom v mnohých oblastiach mesta pomstychtivé sovietske
jednotky masovo znásilňovali, drancovali a vraždili tie najnevinnejšie a najbezbrannejšie obete ženy, deti a starých ľudí...
Pád Berlína bol strategický významný a priniesol sovietske víťazstvo, koniec druhej svetovej vojny v Európe, koniec nacistického Nemecka, ale aj zbabelú samovraždu Adolfa Hitlera a smrť ďalších vysokých nacistických predstaviteľov.
Som rada, že som sa prostredníctvom tejto knihy dozvedela o všetkých okolnostiach, ktoré bitku o Berlín sprevádzali.
Rovnako som rada, že som ju počúvala ako audioknihu, lebo prečítať ju by som asi nezvládla, čo týmto úprimne priznávam.

heavy66
10.07.2021 5 z 5

V minulém příspěvku jsem doporučoval Vzdálený most. To samé platí pro Poslední bitvu. Komplexně a velmi přitažlivě popisuje Cornelius Ryan poslední gigantické střetnutí německého nacionálního socialismu se zbytkem světa. Známé historické milníky a postavy prokládá osudy obyčejných Berlíňanů, nikoho nešetří a nikomu nenadržuje!
Obdivuhodné je množství dat a lidí, od kterých čerpal informace.
Jen mě nedonutil Berlíňany litovat, ovšem kromě dětí a obyvatel místní ZOO!

RaDaR26
02.11.2020 5 z 5

Klobouk dolů před Ryanem, jak dokázal zachytit americký, britský, německý a ruský pohled na poslední dny druhé světové války.

Cusco
03.10.2020 4 z 5

Občas nebylo snadné dojímat se nad trpícími (dospělými) lidmi v Berlíně v posledních týdnech války. Většina jich stávala na přehlídkách a sjezdech a fanaticky hltala a opakovala každé slovo vůdce.
A teď? Litující se lidé, kteří popisovali své utrpení (často menší než u obětí
v koncentračním táboře) a nepřiznali si skutečnost kvůli komu vlastně válka vznikla.

pavels36
21.06.2020 5 z 5

Skvěle napsaná kniha. Dokument o tom jak to vypadalo na konci druhé světové války v Berlíně a co vše se odehrávalo před i po spáchání sebevraždy Adolfa Hitlera. Doporučuji jako povinnou četbu do škol. Dnes už mladý neví o čem to tenkrát bylo a co vše to stálo aby se měli dobře. Zlo bylo částečně zničeno.

Janadvorackova
05.06.2020 5 z 5

Berlín na konci války. Ulice plné suti. Někde ulice už nic nepřipomíná.
Vymlácená okna v jedné ze čtyř zdí, které ještě stojí poukazují na to, co a kde stálo.
Sochy andělů přišly o křídla a říšské orlice nemají šanci. Kancléřství ku podivu stále stojí.

Kluci pod patnáct a muži nad šedesát. A dva miliony žen - obyvatelé sutin čekají na to, kdo hlavní město Říše obsadí jako první. Puberťáci rabují a jeptišky se připravují na hromadná znásilnění. Jde to vůbec?

Přes tři stovky náletů ve dne v noci likvidují podobu míst, jak si je obyvatelé pamatují.
Někde se v bytech po Němcích ukrývají spojenečtí informátoři. Jinde skupinky opilých zblblých starousedlíků flámují ve sklepích a úkrytech, kam natahali perské koberce, obrazy a jídlo a pití. Hodují a souloží, ještě naposledy.

V částečně otevřené ZOO fungují prohlídky. Jinde zase mlékaři rozvážejí po svých trasách, jako by se nic nedělo. Občas se povede vyhandlovat i smetanu, protože příbuzná slaví narozeniny :).
Funguje doprava a salóny. Dá se zajít do kina i na divadelní představení. A na operu. Orchestr z města neodjel, ale plán na evakuaci existuje.

Poslední letadlo s civilisty, jemuž se povede odletět, veze necelých deset lidí. Ani ti, kteří nevěří v konečné vítězství Tisícileté říše, neutíkají.
A hysterický vůdce na mapách přemisťuje vymírající armády a jeho pohunci se možná až teď začali divit, jak to, že to takhle dopadlo?

Autor si dal neskutečnou práci s pátráním v archivech. A z rozhovorů s některými lidmi vytřískal víc, než esesáci bičíky z vězňů mylné vize.

ArwenAragorn
11.10.2019 5 z 5

Výborná kniha, která vyčerpávajícím způsobem líčí dobytí Berlína, což také znamená definitivní porážku fašistického Německa. Kromě detailních popisů historicky známých událostí využívá autor informací od více než 2000 přímých účastníků bitvy, takže se kniha stává díky jejich osudům vhodně zakomponovaným do knihy i hodně emocionální záležitostí.

MartinezZ
30.03.2019 5 z 5

'Must-read' kniha, zachycující nejen poslední záchvěvy vojenské Třetí říše, ale i "život" v době (ne)očekávání příchodu dobyvatelů Berlína a posléze příchodu konce, druhého sledu Rudé armády a všeobecné marnosti nad vší marnost.

francouz
31.10.2017 5 z 5

toto je knížka, která vtáhne do dusivé atmosféry posledních dní války v Evropě. Perfektně vykreslené, včetně nálady obyčejných lidí, kteří hold měli tu smůlu, že se stali proti své vůli aktéry "konečného řešení" na starém kontinentu. K tomu pohled na to jak vznikala operace Eclipse. Opravdu až trochu zamrazí, když nějaký státník veme mapu a nakreslí hranice zón poválečné sféry, jen tak na mapu vytrženou z National geografic, je to až neuvěřitelné s jakou lehkostí se rozhodovalo o tom, ajak bude vypadat poválečná Evropa. To jak nás autor dokázal vtáhnout do atmosféry, jednoho nebo druhého velitelství armády, k tomu následně pocity z první linie. Prostě pro mě opravdu velmi poučná knížka s přesahem do dnešních dnů, kdy člověk bohužel vidí určité paralely v chování některých politiků, kteří neřeší problémy a vidí hlavně nacionální zájmy. Jsme zřejmě nepoučitelní.

evask
18.07.2017 5 z 5

Tohle je zvláštní kniha. Není to román, není to dokument. Řekla bych reportáž. O víc než tři sta stranách. A ačkoli se o bitevní strategie a taktiky moc nezajímám, tahle knížka mě zaujala moc.

jan7760
12.12.2016 5 z 5

perfektne vykreslenie poslednych dni, ci uz z pohladu obycajnych ludi, ako aj hlavnych akterov, nesklamala, oplati sa precitat...

achilles
13.10.2016 5 z 5

Výborná knížka pro ty, kteří preferují válečnou literaturu. Je to však příběh i obyčejných lidí, kteří měli tu smůlu, že tam byli. Doporučuji, nestranný pohled z obou stran. Mě nejvíce zaujal "hlavní hrdina" knihy, generál Heinrici.

Boby17
24.09.2016 5 z 5

Jedním slovem: VYNIKAJÍCÍ. Kdo se chce dozvědět, jak byla ukončena 2. světová válka v Evropě, nechť zvolí tuto knihu.

gunther2960
02.03.2016 5 z 5

urcite jedna z nejpoutavejsich knih zaobirajicich se finalnimi valecnymi operacemi II. svetove valky na uzemi Treti rise

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) rok 1945 bitva o Berlín (1945)

Autorovy další knížky

Cornelius Ryan
americká, 1920 - 1974
1993  94%Poslední bitva
1994  94%Vzdálený most
1968  96%Nejdelší den

Kniha Poslední bitva je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených13x
Knihotéce41x
Chystám se číst32x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x