Poslední beduín

Poslední beduín https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396005/mid_posledni-beduin-nfy-396005.jpg 5 2 2

Beduíni na Sahaře, kteří se dnes usadili na okraji pouště, nazývají Carla Bergmanna „posledním beduínem“. Promovaný podnikový ekonom z Kolína nad Rýnem totiž žije tak jako jejich předkové: putuje se svými velbloudy v dlouhých karavanách skrze liduprázdné oblasti súdánské a egyptské západní pouště. Carlo Bergmann je mnohostranně nadaný – je to fotograf, který umí ukázat krajinu v krásných obrazech, jež berou dech, nadaný vypravěč, jenž umožňuje svým čtenářům, aby se přenesli do dálky a osamělosti pouště, a v neposlední řadě i bystrý objevitel důležitých kulturních svědectví z prehistorie, z faraonského, řeckého i římského období. "Bergmannova kniha s názvem Poslední beduín vyšla na přelomu minulého a tohoto století. Již v době svého vzniku představovala naprosto neobvyklý, často až neuvěřitelný text, svědectví o životě jednoho z pouštních badatelů dnešních dní. O to neuvěřitelněji působí dnes, v roce 2018. Její titul totiž není nadsázkou či jakýmsi pouhým symbolem. Carlo je skutečně jedním z beduínů, který zná poušť, a především tu egyptskou, tzv. Západní poušť, jako nikdo jiný. Carlo se do pouště opakovaně vracel každoročně na několik měsíců prakticky po tři desetiletí. Nepohyboval se v ní autem, jako to dělá většina lidí, ale pěšky v doprovodu velbloudů s nákladem toho minima věcí, které člověk potřebuje, aby v nelítostné poušti přežil. Špatně spočítáte zásoby vody, a zemřete, dojde vám jídlo, zemřete, dostanete zápal slepého střeva nebo se zraníte, nejspíš zemřete… Tím spíše, pokud putujete sám."... celý text

Žánr:
Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Malvern
Originální název:

Der letzte Beduine , 2001


více info...

soukroma
soukroma
07.12.2020 4 z 5

Velmi zajímavé - tři karavanní výpravy mezi lety 1982 a 2001 pouštěmi Súdánu a Egypta, od oázy k oáze, náročné až život ohrožující. A jak si Němec poradil mezi zcela odlišnou náturou. Poradil, protože ho poušť a "život" na ní prakticky uhranul.
O autenticitě zažitého a kvalitě popsaného mne ujistila předmluva egyptologa Bárty.

puml
puml
18.02.2019 5 z 5

Výborný cestopis, esej, exkurz do historie, všechny tyto žánry Bergmann umě kombinuje v tomto svébytném deníku z cest. Poušť jako svébytný prostor, který utváří Bergmannovi myšlenky a přemítání o sobě, ale i o dějinách tohoto specifického prostoru, kterým se především prochází a putuje. Je to jako putovat tisíciletými dějinami místních kultur a civilizací. Jako by se v poušti zhmotňovaly ty minulé věky a veškerá činnost tu má často jen jediný účel a tím je doputovat do cíle, dovézt náklad a přežít. Vše má svůj řád a umění cestovat v poušti je něčím, co přechází po tisíciletí z generace na generaci. Ale i zde je původní styl života často narušován rozrůstající se sítí současné civilizace, pro kterou je samozřejmě nomádský život beduínů přinejlepším trpěným podivínstvím, v tom horším pak skrytou hrozbou. Doporučuji.


Autorovy knížky

2018  90%Poslední beduín

Kniha Poslední beduín je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x