Posledné tajomstvo

Dan Brown

Robert Langdon série

< 6. díl

Autor slávneho Da Vinciho kódu sa vracia na scénu so šokujúcim románom odohrávajúcim sa v legendami opradenej Prahe. Uznávaný odborník na symboliku Robert Langdon vycestuje do Prahy, aby sa zúčastnil na dôležitej prednáške Katherine Solomonovej – poprednej noetičky, s ktorou má romantický pomer. Katherine len nedávno dokončila rukopis knihy so zarážajúcim záverom, ktorý spochybňuje naše hlboko zakorenené predstavy o ľudskom vedomí. Idylický pobyt v Prahe naruší brutálna vražda známej českej neurovedkyne a vzápätí sa rozpúta hotové peklo. Katherine zmizne a s ňou aj celý rukopis. Niekomu veľmi záleží na tom, aby kniha nikdy nevyšla. V tajomných uličkách Prahy sleduje Langdon dôležitú stopu, ktorá ho privedie nielen k organizácii so špičkovým technickým zázemím, ale aj k oživenému prízraku z prastarých českých legiend. V spleti symbolov a tajuplných odkazov nachádza cestu k šokujúcemu odhaleniu utajovaného projektu, ktorý raz a navždy zmení spôsob, akým nazeráme na ľudské vedomie.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha 2025 , Ikar (SK)
Originální název: The Secret of Secrets, 2025

Komentáře knihy Posledné tajomstvo

marieke
včera

Autorovy knihy mají bohužel sestupnou tendenci. Tady už to o symbologii prakticky nebylo. Ale pořád dobrý pageturner, který se četl dobře a rychle a téma neurovědy zajímavé (a s těmi kapslemi na pokusy s lidským vědomím až hororové). Souhlasím s komentáři, že z prostředí Prahy by se dalo vytáhnout mnohem více a taky nechápu, kde Brown přišel na to, že tu lidi běžně chodí v maskách a kostýmech :-D Langdon už začíná být trochu moc superhrdina, ale s tímto se potýkají i jiné postavy mých oblíbených autorů.

Riccia
včera

Když mi během prvních cca 30 stran autor několikrát zopakoval, že po Praze běžně běhají lidé v maskách, tak jsem si říkala, kruci, kde jsem to pět let studovala? Co je to za blbinu? No slíbila jsem si, že ještě kousek vydržím a uvidíme. A udělala jsem dobře. Děj se pěkně rozjel a mé počáteční obavy a odmítavé postoje se přetavily v zájem a napětí. Postavy, které mi byly v začátku nesympatické, se pěkně vybarvily a jednotlivé zlomky děje se začaly pěkně propojovat do zajímavého celku. Souhlasím, že těch "teoretických pasáží" tam bylo docela dost, ale mě přišly zajímavé. Bylo o čem přemýšlet a fakta, která jsem znala už z dřívějška, autor seřadil do nečekaných souvislostí, které mě ještě nenapadly. V průběhu knihy mě čím dál tím častěji napadalo, že potíže, nepříjemnosti, konflikty, ze kterých člověk často viní instituce, vládu, zákony, mohou být i pouhým selháním jednotlivce. Dan Brown podle mě napsal velice poutavou a zajímavou knihu, se kterou jsem si užila několik pěkných a pohodových večerů :-)

sackettboy
včera

Ale jo typická Brownovka, ale přeci jen čímsi jiná.

Tiore
včera

Tohle až bolí. Musím souhlasit s dalšími komentáři tady, u kterých je minimum hvězdiček, a taky s označením slátanina.
Spousta vysvětlování se stále opakuje, děj a jednání postav v knize jsou někdy hodně mimo logiku. Já mám subjektivně Prahu moc ráda a způsob, jakým nevyužil její jedinečný potenciál, ba naopak ho zneužil ve snaze domotat to k obrazu svému..achmůjBóže. Já bych mu odpustila skok z okna hotelu do Vltavy, ale že po Praze chodí lidi v maskách - to potkal ty nešťastníky v panda oblečku?? Mám až chuť na něj křičet "Na golema nám nesahej!, popleto!"
Opravdu je mi to líto. Kde jsou symboly a jejich luštění, u kterých člověk hltal obohacující informace..v šifře psí, kterou každý věděl dvě stránky před vyluštěním Langdonem? Perličky typu "bizarně fetišistická soška Pražského jezulátka ritualisticky převlékaná jako Barbie" jsou jen další závaží, aby u mě knížka klesala hodně hluboko.
Těšila jsem se na ni a nakonec ji dočítala čím dál víc zklamaná.
Ne, tohle se nepovedlo.

ZaS
včera

Brown factory je značka, která produkuje thrillery na vysoké úrovni, takže z hlediska zpracování se tomu dá vyčíst málo co. Podprahové reklamy? Bedekrovský styl? To všechno jsou bohužel znamení doby. Důležité je ale jako vždy téma a v tom mě Tajemství... oslovilo maximálně. Reinkarnace, akaša... přesně můj šálek. Teď už zbývá jen počkat co nám tím hlásná trouba impéria chtěla sdělit.

Tazz1
včera

Musím říci, že se mi to líbilo. Je to moje první kniha od tohoto autora, dosud jsem znal jen filmy. Nicméně jako pražský patriot jsem podlehl tomu hype kolem.
Četlo se to dobře, děj se držel v napětí. Určitě to bylo i skvělým českým překladem. Někde jsem četl, že překladatelé byli drženi v izolaci, bez spojení s okolním světem a vždy když skončili, ukládalo se to do trezoru. Co je na tom pravdy, to nevím :-) . Co ale beru za velké plus jsou ty informace kolem dění. Hodně jsem z toho věděl, ale i tak jsem se spoustu dozvěděl, od Ďáblova kodexu po různé místopisné detaily. Opravdu oceňuji tu přesnost. Jsem zvědav, zda bude film a také, zda se budou konat výpravy cizinců na místa v knize.
Co se týče nosného námětu, jsem spíše pragmatik, ale kdo ví, třeba na tom něco je :-)
Některé detaily sice trhaly oči, ale co :-) . ÚZSI (Útvar pro zahraniční styky a informace) je civilní rozvědka, tedy útvar, který působí mimo tuto zemi. Určitě nemají uniformy a ani označená auta. Pokud by to autor chtěl udržet na této vlně, měl použít BIS (Bezpečnostní informační služba), což je civilní kontrarozvědka, která působí doma. Nicméně to co popisoval bylo a je plně v kompetenci klasické policie. Nevím, proč se autor uchýlil k rozvědce. Aby to lépe znělo? Možná... Další co bylo, těžko bude (a těžko může) americká velvyslankyně úkolovat a poroučet jakékoliv české státní službě. No v neposlední řadě, pod Folimankou je komplex, vybavení dle popisu za stovky milionů dolarů a nikde žádné bezpečnostní opatření, žádné stráže, žádné kamery? Zvláště, když tam je několik v podstatě volných vchodů.
Ale jak jsem napsal, mně se to moc líbilo a za sebe doporučuji. Stejně jako navštívit zde zmíněná místa od Pražského hradu se zahradami a krápníkovou stěnou, přes Klementinum, Petřín až třeba po Bastion u Nuseláku a kryt pod Folimankou.
Také si musím sehnat a přečíst anglický originál. Docela by mě zajímalo, jak tam pracuje s češtinou a českými názvy.

v.e.v.er.ka
včera

Browna miluju, beru ho z nadhledem jako odpočinkové knihy které přečtu během pár dní.... Ale tohle? To bylo co? Prvních 400 stránek se četlo fajn možná protože jsem čekala že šifry a hledání pokladu teprve přijdou... a posledních 250 stran bylo strašné trápení, které jsem četla asi 14 dnů...Naprosto mi nesedlo hlavní téma noetiky a to co mělo být tím tajemstvím, nevěřím tomu a nesedí mi ty teorie takže ty pasáže kde se vysvětlovalo a které byly mega dlouhé jsem trpěla úplně nejvíc.... Doufám že v další knize se Brown vrátí k tomu co psal předtím....

lea25
včera

Knihu jsem dostala,tak jsem ji teda přečetla.Prvni knihu od tohoto autora,protože jinak jsem viděla filmy.Asi nejsem cílová skupina.
Zajímavé pro mě byly snad jen ty památky a že Praha není pouze Chodov.

MilenaD.
předevčírem

(SPOILER) Moc se mi do téhle knihy nechtělo, ale rozhodla jsem se, že si udělám vlastní názor.
Jak by řekl klasik, mnoho povyku pro nic. Expresivně řečeno, je to ptákovina, a to jsem slušná, protože proti panu Brownovi nic nemám. Jen neumí napsat hodnotné dílo, ani neovládá spisovatelské řemeslo. Kniha je snoɓský podprůměrný thriller ve stylu američtí pejsek a kočička vařili dort. Nebo jsem si vzpomněla na Nicka Cartera, který přijel do Prahy s dudami v podpaží. Počítám, že je DB taky měl v kufru, když jel do Prahy, koneckonců hraje se tady na ně na Staroměstském náměstí plném rozverných pražanů v maskách. V knize najdeme vlastně veškerá myslitelná klišé. Golema, zlou CIA, neschopné české tajné policisty, ukradený super nápad, super tajnou laboratoř pod parkem Folimanka, o které nikdo neví (sic!), ozbrojeného zláče, který nevystřelí, ač by jistě mohl. Všichni jsou krásní, atraktivní a DB hlavně na začátku jmenuje značky oblečení, bot, brýlí atd., ale o product placementu jsem se nedočetla.
To, že Robert L. vždy vyluští všechny šifry a hesla je snad zbytečné psát.
Zkrátka a dobře, jste-li náročnější čtenáři, tak si aspoň tu knihu půjčte v knihovně a raději si kupte něco pořádného, co se nebere tak vážně.
Abych to shrnula, Dan Brown je mnohem lepší obchodník než spisovatel. Důkazem je počet prodaných výtisků tohoto podprůměrného škváru, díky kterému se dokonce DB setkal i s naším prezidentem. Snad mrknul při návštěvě i do Vladislavského sálu, kde se odehrála jedna z důležitých scén jeho knihy.

Makropulos
předevčírem

Nikdy jsem nebyla bezbřehou fanynkou Brownových knih, tady mohu říci, že mě zaujal hlavní námět a kulisa Prahy byla velmi příjemná.

gordon13
07.11.2025

Typický Dan Brown. Nezaměnitelný rukopis hned od první strany. Mě se kniha líbila! Hlavní myšlenka se točí kolem vědomí, což je naprosto fascinující a žádný vědec, doktor, prostě nikdo, nedokáže říci co vědomí vlastně je a kde se bere. Příběh filozofuje a nabízí skutečně zajímavý náhled...skvělá mi přišla i linka se Sašou. Po Šifře mi tato kniha přišla nejpovedenější.

babicka_amalka
07.11.2025

nedá se mu upřít, že si celkem slušně nastudoval reálie a místopis Prahy, ale jinak velké zklamání: neskutečný blábol! a přesně jak tu už někdo píše: zklamání všech zklamání!

Kosta96
07.11.2025

Perfektní. Četlo se to fakt dobře. Praha tomu dodala magično a pocit blízkosti pro člověka, který v Praze nějakou dobu pobýval. Já jsem spokojen a moc jsem si čtení téhle knihy užil.

Barbievitko
06.11.2025

Klobouk dolů. Dlouho jsem nečetla knihu, která by mě tolik “vzdělala” v různých oborech. Obsahem - historie, symbolika, kultura, architektura a další vědy. Hodnotím dílo celkově jako nesmírně obohacující. Jako bonus je vše spojené čtivým příběhem mého starého dobrého známého Roberta L. :) OBZORY ROZŠIŘUJÍCÍ A TAJEMSTVÍ DUŠE ODHALUJÍCÍ.

LadyWalsh
06.11.2025

Čte se lehce, jako by autor věděl, že čtenáři udržují pozornost hlavně díky slibu nějakého velkolepého odhalení. A když k němu dojdete, zjistíte, že největším tajemstvím je to, jak moc vás to celou dobu bavilo.

Májenka193
06.11.2025

Kniha od Pana autora, který tentokrát vsadil na jistě zajímavé, leč trochu rozvlekle působící téma…
Nečetlo se to jedním dechem, jak jsem byla zvyklá u jeho ostatních knih. Bohužel už srovnáváme se skvosty jako Andělé a démoni nebo Šifra mistra Leonarda. Jestli umístění do Prahy bylo spíš ku prospěchu nebo na škodu, stále řeším a tak nějak vlastně nevím. U knih Dana Browna jsme zvyklí na explozi informací a zajímavostí, ale taky na dechberoucí děj. Ten mi tu popravdě trochu chyběl. Langdonův potenciál tu prostě nebyl vytěžen až do dna.

alishek
06.11.2025

Je vždycky příjemné číst knihu, která se odehrává ve městě, kde člověk žije — dodává to příběhu zvláštní kouzlo. Samozřejmě to ale nese i určitá rizika, třeba když si člověk říká: „Proč tudy?“ Přesto jsem si příběh opravdu užila. Propojení s legendou o Golemovi dodává ději hloubku i atmosféru. A ten zvrat – naprosto skvělý! Jen jsem měla pocit, že tentokrát Robert Langdon trochu ustoupil do pozadí, což bylo nečekané.

Meginho

Zklamání všech zklamání...

Andělé a démoni jsou pro mě jeden z nejlepších čtenářských zážitků vůbec, nemohla jsem se odtrhnout. No a toto... Kdyby se nejednalo o Roberta Langdona možná bych hodnotila trochu lépe, ale toto se opravdu nepovedlo.

Kde předal čtenářům něco z jeho celoživotní práce symbologa? (to logo Starbucks vážně nepočítám...) Nikde nic a přitom na symbologii je jeho postava a knihy s ním postaveny.

Naprosto nevyužitý potenciál Prahy a Česka. Tečka.

Magrata15
05.11.2025

(SPOILER) Z této knihy jsem trošku zklamaná. Kdybych ji četla jako nějakou neznámou detektivku, asi bych byla spokojená a moc by se mi to líbilo. Zápletka byla napínavá, promyšlená a rozuzlení zajímavé.

Ale tohle je kniha od Dana Browna, pokračování série s Robertem Langdonem, navíc na to byla dělaná obří reklama „kniha se odehrává v Praze“. V Praze se sice odehrává, ale Praha je tam jen kulisou a mohla se odehrávat kdekoliv jinde, Praha tam vlastně není vůbec důležitá.

Za mě – pan Brown dostatečně nevyužil potenciál, který mu Praha nabídla. Vždyť naše Praha je plná starodávných domů s historií, tajemných zákoutí, kostelů, hřbitovů, průchodů, pasáží. Je tam spousta tajemných znamení, soch a různých nerozluštěných záhad a nápisů. Praha byla domovem Rudolfa II., který sbíral umění a různé zvláštní předměty a zaměstnával celou armádu alchimistů, domovem Karla IV. který též věřil na znamení, horoskopy, i zahájení stavby nového mostu si nechal vypočítat, a další a další osobnosti. Bydlel tu Edward Kelley, John Dee, máme tu Faustův dům, zdržovalo se tu spousta spisovatelů….

Po pravdě jsem si myslela, že pan Brown něco z toho využije a Robert Langdon bude lítat po Praze, luštit záhady, které odkazují na další znamení, objasňovat ty tajné nápisy, projde třeba židovské hřbitovy nebo synagogy… Mohl tam strávit klidně měsíc, klidně půl roku… a ne jeden den, kdy navštíví hotel, park Folimanka a obhlédne Ďáblovu bibli, kterou ani vlastně k objasnění příběhu na nic nepotřebuje (a to je také škoda).

Takže, jak říkám, za mě docela zklamání. Jak jsem se na knihu těšila, tak jsem čekala něco jiného, něco jako bylo v knihách předchozích.

0833

(SPOILER) AUDIOKNIHA
Chytrej pán, ten Brown. Má obrovský přehled o každém tématu, kterého se dotkne, respekt za to. Ale...

Po knihách Dana Browna jsem sahala proto, že mám prostě ráda umění, sémiotiku, symboly atd. a tak nějak automaticky jsem čekala, že toto mi Tajemství všech tajemství opět nabídne. Překvapení, vše je jinak :-)
Ne, nemohla jsem se začíst, respektive zaposlouchat, téma noetiky mi absolutně nebylo blízké. Postavy "divné", vlastně doteď přemýšlím, co mi uniklo (poslouchala jsem tu knihu po částech a opravdu dlooouho a útrpně) a proč potkal Langdon tu zahalenou ženu s ostnatou korunou na Karlově mostě. Poručík Pavel, typický přesvalený hlupák, tasící zbraň kdykoliv je to jen možné je taky úlet.
Vlastně prvním zajímavým momentem po sto dvaceti kapitolách akčních šíleností pro mě bylo odhalení, kdo je vlastně Golem a ani to mi nepřišlo, vzhledem k tomu, co všechno na předchozích stránkách zvládnul, reálné. Ale tak budiž.

Podtrženo, sečteno, byla to taková béčková americká střílečka. Možná jsem moc přísná, protože jde o Browna, nicméně doposlouchala jsem to asi jen právě proto, že je to Brown. Zklamání, Praha za mě měla mnohem větší potenciál než tajnou laboratoř CIA pod Folimankou a převlečené lidi v ulicích. Škoda, nicméně filmaři se na tom asi vyřádí.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: