Posledné dni noci

Posledné dni noci https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359293/bmid_posledne-dni-noci-89f-359293.jpg 4 37 14

New York 1888. V uliciach ešte stále poblikávajú plynové lampy, no rýchlo pribúdajú miesta, kde ich strieda nový zdroj svetla – elektrická energia. Ten, kto vlastní prostriedky na premenu noci na deň, nielenže vstúpi do dejín, navyše aj rozprávkovo zbohatne. Mladý právnik Paul Cravath sa ujíma veľkého prípadu s takmer nulovou šancou na výhru. Jeho klient, úspešný podnikateľ a vynálezca George Westinghouse, čelí miliardovej žalobe, ktorú naňho podal Thomas Edison. Dôvodom ich sporu je autorstvo žiarovky a právo elektrifikovať krajinu bezpečným prúdom. Práca na prípade poskytne Paulovi možnosť vstúpiť do opojného sveta vyššej spoločnosti, bujarých večierkov, ale aj tajných obchodov dojednávaných za zatvorenými dverami.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Last Days of Night , 2016


více info...

Přidat komentář

awkwardgaia
10.05.2023 5 z 5

Nemám snad žádné výhrady. Kniha je skutečně složena z historických dějů, a i úplní nešikové na fyziku, jako jsem třeba já, ji tam určitě pochopí. Díky knize jsem pochopila, jak funguje elektrický proud, a poznala jsem více zblízka mnoho vynálezců z dávných dob. Historické romány jsem nikdy moc nečetla, ale tenhle byl opravdu skvělý.

Ivka14
14.04.2023 4 z 5

Toto byl skvělý kus historické fikce, která staví titány Westinghouse vs. Edison v závodě o dodání elektrického systému celému národu. Edisonova společnost byla mnohokrát větší než Westinghouse, plná právníků, vědců. Westinghouse i Edison byli geniální a měli mezi sebou zuřivou rivalitu. Edison působí jako nejvíce manipulativní a bezohledný. Muži sebou navzájem opovrhovali. Osobnost Nikoly Tesly byla velkým překvapením. Netušila jsem, že je to šílený vědec, extrémně excentrický a výjimečně brilantní.

Jednou z mých oblíbených částí byl ve skutečnosti post-scénář, kde Moore vysvětluje, co bylo založeno na skutečnosti (většina) a co fikce. A fajn byla i vedlejší romantická linka, která k tomu dodala ještě něco na víc.


Hall3006
27.01.2023 5 z 5

Po delší době kniha co si zaslouží plný počet. Je poutavá, je poučná a hlavně mě vytáhla ze čtecí krize. Tuhle knihu jsem četl kdykoliv jsem měl chvilku času, tak jsem byl zvědavý jak ten příběh pokračuje.
Je to historický román o boji, kdo zavede osvětlení v USA a jakým proudem bude napájen, vedený mezi lety 1886-1895. Postavy jsou skutečné a děj upraven tak, aby se dobře četl v románové podobě. Veškeré odchylky od skutečnosti autor podrobně vysvětluje a je vidět, že práci se zdroji umí. Titul vřele doporučuji.

luciella10
07.08.2022 5 z 5

Výborná kniha. Nečekala jsem nic a dostala jsem neuvěřitelný příběh, plný zajímavostí. Od této chvíle se budu na žárovku a střídavý proud dívat úplně jinak. Vřele doporučuji.

Linda007
01.08.2022 5 z 5

Moc se místo líbilo. Dozvěděla jsem se spoustu věci, které jsem nevěděla. Předním to pro mě byla jen jména a ani mě nenapadlo, že by zatím mohl být příběh. Představovala jsem si jak Edison doma u stolu vynalezl žárovku a ono to bylo úplně jinak..

Brona
16.03.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila.Tak známá jména a tak málo jsem o nich věděla,jsem moc ráda,že jsem se s nimi seznámila.Můžeme stokrát kritizovat dnešní dobu,ale čím se liší od té minulé.Závist,hamižnost,konkurence/byť mnohdy zdravá/je mezi námi stále,byla je a bude.Dnes jde ovšem o mnohem větší peníze a majetek.Knihu mohu jen doporučit.

tess.de.veles
21.08.2021 5 z 5

Tak tohle mě moc bavilo....svižný děj a hezký překlad.... :-) 450 STRÁNEK PŘEČTENÝCH ZA TŘI DNY.....to se mi už dlouho nestalo...Člověk se taky něco nového a poučného dozvěděl....Moc fajn kniha a příběh....Doporučuju :-)

soukroma
16.09.2020 5 z 5

Výborné, jako thriller nebýt to skutečnost: válka proudů, Edison - Westinghouse - Tesla (hotový triumvirát, nebýt zásadních neshod, když byli každý docela jiný a šli si po krku), vynálezci versus obchodníci... (a za nimi nejbohatší hybatel všeho - bankéř Morgan).
Konec 19. století turbulentní co do technického rozvoje dosahující až k běžným lidem, do domácností - elektřina (primárně elektrické osvětlení, žárovka byla, oč běželo) a telefon, zásadní vynálezy, na něž navazovaly další a další.
Kniha ale není výhradně technická, přináší zajímavé informace z právnické oblasti (patentové právo, boje o legislativu kolem elektrického křesla, licenční poplatky, průmyslová špionáž, převzetí firem...). A ani romantická duše nezůstane chladná, protože hlavní hrdina (nikoli jeden z výše uvedených velikánů a boháčů, ale prostý mladý právník z Tennessee) najde svoji vyvolenou (jejíž osud by taky vystačil na samostatný román).
Historický román plný faktů, filosofických pohledů (citáty od nejrůznějších velikánů i současných uvádějí každou kapitolu), ale i napětí. 90%

MaťoCZ
27.05.2020 5 z 5

Na túto knihu som narazil náhodou, ale z mojej lásky k historickým románom som sa rozhodol prečítať ju - nebol som sklamaný, práve naopak. Kniha čitateľa prevedie obdobím v Amerike, kedy medzi sebou súperia Edison, Westinghouse a Tesla o to, kto vynašiel žiarovku, na pozadí sa však odohrávajú mnohé ďalšie skutočnosti, ktoré robia príbeh tým, čím je. Dej je písaný z pohľadu mladého právnika, ktorý sa postupom času stáva čoraz podobným tým, ktorých obhajuje.

Musím konštatovať, že som bol z knihy nadšený, nielen kvôli jej takmer dokonalej historickej presnosti, ale aj vďaka jej úžasnej čitateľnosti a dynamike. Vo väčšine kníh mi prekáža romantická zápletka, ktorá sa odohráva na pozadí pozadia hlavného deja, tu to však nebol problém, pretože jej bolo venovaný len malý priestor, ktorý naviac úzko súvisel s hlavnou dejovou líniou.

Ako to pri podobných príbehov býva, čitateľ má spočiatku tendenciu rozdeliť postavy na kladné a záporné, v tomto príbehu však asi v polovici zistíte, že v skutočnosti žiadna z nich nie je čierno biela, pretože šlo o komplikované osobnosti, ktoré zo všetkého najviac chceli hlavne získať uznanie, moc, či vynájdenie novej veci.

Celkovo hodnotím knihu veľmi kladne, už dlho som nečítal podobne pútavý príbeh - mnohé som sa z nej dozvedel a premýšľam, že si ešte zoženiem ďalšiu knihu trebárs o Edisonovi, alebo Teslovi, na doplnenie ďalších poznatkov.

orinka3
07.05.2020 5 z 5

Začátkem jsem se musela trochu prokousávat, protože jak právnické, tak technické prostředí je mi cizí. Najednou mě ale právě to, z čeho jsem měla obavy, začalo bavit. Román je totiž napsaný tak výborně, že lekce z fyziky vůbec nevadí, naopak. Moc ráda jsem se poučila, jak důležitý byl objev střídavého proudu a co způsobil. Jaké podpásovky mezi sebou v souboji proudů ti dva elektromagnáti používali. Nikola Tesla je tu představován jako podivín zvláštních způsobů, ale to jen zvyšuje můj zájem o jeho osobu. (Hned jsem hledala na Wikipedii, jestli byl opravdu takový, jaký je v románu:). Kniha je plná dobrodružných situací, rivalita mezi Edisonem a Westinghausem se nedá brát na lehkou váhu. Jednak jde o veliké peníze - a vědecká prestiž také něco znamená. Teslu zajímají spíš jeho geniální vize a možnost je uskutečňovat, peníze má za podružný problém. A Paul to všechno mezi nimi usměrňuje a hlídá. Má plnou hlavu právničiny a málem mu hrozí staromládenectví. Naštěstí pro něj se tu objevuje jedna přitažlivá a chytrá mladá dáma, která mu často pomáhá dobrými nápady. Velmi zajímavý a čtivý román. A vzpomněla jsem si, že onen ohavný pokus s elektřinou na psovi je i v jedné epizodě Případy detektiva Murdocha.

Nočnípták
12.09.2019 5 z 5

Při čtení téhle knihy jsem si vzpomněla, jak mne na základce z fyziky bavily jen dvě věci - optika a elektřina. Možná proto mne kniha tak zaujala. Má 432 stran. Zvládla jsem to za dva dny. Ten příběh je strhující, musela jsem číst a číst. Když jsem musela čtení přerušit, byla jsem pěkně protivná.

Jména Thomas Alva Edison a Nikola Tesla pro mne dosud byla jenom jmény vědců, dneska za těmi jmény vidím a cítím živé lidi. Se všemi klady a zápory, které lidi mají. Jméno George Westinghouse jsem dřív neznala, ale ani on zde není jenom kladnou postavou. Zrovna tak právník Paul Cravath, který je též reálnou postavou.

"Ten kdo ovládne elektřinu, promění noc v den"

Knihu doporučuji, je to strhující příběh.

KKlara
17.08.2019 5 z 5

Velmi poutave napsana kniha o elektrine a zacatku obchodu s ni. Moc zajimave, zjistila jsem, ze o fyzice nic nevim, coz nevadilo, protoze jsem se neco priucila.

standa67
11.05.2019 5 z 5

Ježíšek mi jenom tak nahodile koupil "nějakou" knihu a já musím říct, že tak skvělý historický román podle skutečných událostí, jsem už nečetl léta. Skvěle napsaný příběh Edisona, Westinghause, Tesly a těch ostatních skutečných historických postav, mě doslova nadchl. Autor ještě ke všemu v doslovu vysvětlil která část je faktická a která je jeho fikcí, takže si teď přijdu zase o něco "vzdělanější".

genie
07.02.2019 5 z 5

Edison, Westinghouse, Tesla, J. P. Morgan a mnoho mnoho dalších historických postav se sešlo v tomto románu sepsaném z pohledu právníka, rovněž reálného, Paula Cravatha …
Autor zhustil do dvou let skutečné a významné události odpovídající delšímu časovému období a namíchal do děje i celkem uvěřitelnou fikci. Tak se mu podařilo napsat dílko, které opravdu odsýpá a kde se pořád něco děje. Žádná z postav není „černobílá“, každá z nich má své pohnutky. S hlavními postavami jsem se jednoduše sžila …
Autor v doslovu neopomněl sdělit, co z knihy je reálné a co již fikce. Čtivé a záživné …