Posledná légia

Posledná légia https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29094/bmid_posledna-legia-9z2-29094.jpg 4 33 8

Strhujúci príbeh z čias súmraku Rímskej ríše okolo roku 470 zachytáva dramatický osud posledného rímskeho cisára Romula Augusta a jeho vychovávateľa, keltského druida Ambrosina. Dej sa odohráva v Itálii sužovanej barbarskými hordami, ničenej a devastovanej, no predsa pamätajúcej na časy hojnosti a rozkvetu. Život cisára – malého chlapca – ohrozuje barbarský panovník Odoakar, no statočná skupina posledných rímskych legionárov sa rozhodne zachrániť ho a odviesť do bezpečia cez Európu sužovanú bojmi do Británie. Príbeh v britských dejinách neskôr ožíva v známej legende o Merlinovi a meči Excalibur.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

L'ultima legione , 2002


více info...

Přidat komentář

BorknagarSK
03.08.2023 5 z 5

Pred dlhými rokmi to bola prvá kniha, ktorú som prečítal od Manfrediho a bol to dobrý výstrel naslepo, nepoznal som žiadne jeho diela a knihu som bral do rúk trochu z obavami. Všetko to dopadlo ale nad očakávanie. Hneď za tým nasledovala trilógia o Alexandrovi a Ríša drakov. Pútavé, dobrodružné, historické, trocha závan fantázie, každopádne prudko čitateľné a nenudiace. Na tejto knihe sa nepopáli nikto, kto ju začne čítať.

Igor1311
31.05.2018 5 z 5

Manfredi nepíše nudné knihy. Po Stratenej armáde, Ríši drakov a Chimére, ktoré som čítal, Posledná légia nijak za nimi nezaostáva, v určitých miestach ich prevyšuje. Autor úžasne opisuje únik mladého Romula z jeho väzenia na Capri až do Británie, kde sa stal Romulus legendou, ktorá zrodila Artuša a Excalibur.


Jirkson
04.02.2018 5 z 5

.....na rovinu, jestli se autor při sledování filmu nepozvracel, budu se divit.
Kniha se s filmem nedá rovnat. Je plná napětí a dobrodružství. Užil jsem si ji a zhltl jedním dechem. Kniha = 100% Film = Odpad

braunerova
29.07.2015 5 z 5

Nejedná se sice o historický román, spíše o historické fantasy, ale to neměnní nic na tom, že je to krásný a dojemný příběh. Konec 5.století bylo temné období, kdy se na troskách římské říše rodila nová Evropa. Faktů se moc nedochovalo a tak se autor chytá artušovských legend a své fantazie, jak také uvádí v doslovu:
"Nikdo si vlastně roku 476 po Kristu nevšiml, že římský svět skončil: nestalo se nic víc vzrušujícího než to, co se odehrávalo každého dne už po mnoho let. Jednoduše Odoaker, herulský náčelník, který svrhl Romula Augustula, zaslal císařské insignie do Konstantinopole s tím, že jediný imperátor je víc než dost pro celou říši."

A jak skončil poslední římský císař? Wikipedie uvádí:
"Okolo roku 510 ostrogótský král Itálie Theodorich adresoval jistému muži jménem Romulus dopis, v němž mu potvrdil nárok na finanční příspěvek. Z toho se dovozuje, že se mohlo jednat o Romula Augusta".

kalache
01.01.2015 5 z 5

mám pocit,že jsem to četl v češtině...ale kniha je skvělá...

Mako123123
21.12.2012 5 z 5

Súhlasím s Martinom... ani nenapíšem že kniha bola 100x lepšia než film pretože 100 x 0 je 0 Ale kniha určite na 0 nebola. Skrátka kniha -super, film... ani ho račej nepozerajte. To sa totiž ani nedá objektívne porozvnať.

Martin1974
20.07.2012 5 z 5

Kto má rád historické romány plné dobrodružstva, mal by si ju prečítať. Keby som stretol režiséra, ktorý to sfilmoval, a tak zbabral, chytil by som ho pod krk. Odporúčam aj Ríšu drakov.

Komnenos
30.11.-0001 4 z 5

Skutočne strhujúce čítanie, o triedu, možno aj o dve lepšie ako filmové spracovanie. Nebyť záveru aký bol, bolo by to stopercentné.