Posledná k. & k. barónka

Posledná k. & k. barónka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424149/bmid_posledna-k-ak-baronka-Nb4-424149.jpg 4 16 5

Posledná k.&k. barónka s týmto názvom prináša životný príbeh Margity Czóbelovej, ženy, ktorú maľoval Nándor Katona a kreslil Elemér Köszeghy. Ona sama maľovala a videla maľovať mystického impresionistu Ladislava Mednyánszkeho. Pre londýnske vydavateľstvá ilustrovala detektívky a dobrodružné romány. V sedemdesiatych rokoch tvorila angažované plagáty oslavujúce vyslanie sovietskeho Sputnika do Vesmíru. Strážky, Budapešť, Viedeň, Londýn... a opäť Strážky pod Tatrami. Renesančný kaštieľ obklopený parkom, cez ktorý preteká rieka Poprad. Plávala v nej aj v zime, maľovala, lyžovala, jazdila na koni. Nepochopená dobou, sama ju stroho komentujúc v nespočetných denníkových záznamoch. Akurátnym slovom, písmom drobným ako mrznúci dážď. Popritom zachraňovala rodný kaštieľ, päťstoročnú knižnicu s tisíckami cenných zväzkov a obrazy Ladislava Mednyánszkeho i portréty spišských a oravských županov. Po rozpade Rakúsko-Uhorska prvý raz, po boľševickom znárodňovaní v roku 1948 zďaleka nie posledný raz. Všetky obrazy, knihy a rodinné písomnosti sa jej podarilo uchovať len vďaka vlastnej vynaliezavosti a svojráznemu šarmu. Dokázala to napriek tomu, že ľudí s takýmto osudom je okolie náchylné považovať za čudákov, ak nie rovno bláznov. Vojny, rozpady impérií, revolúcie a totalitné režimy dvadsiateho storočia zobrali Margite Czóbelovej temer všetko, vrátane budúcnosti. Pokiaľ ide o národnosť, československé úrady do jej cestovnej legitimácie napísali, že je miešanka. No hrdosť, pamäť a humor si vziať nedala. Lásku, predovšetkým ku koňom a k rodnému kraju, takisto nie. Bola schopná ľúbiť a veriť aj v časoch, keď milovať nebolo koho. Nepredpojaté a pozorné čítanie doby a príbehu poslednej k. & k. barónky nám môže pomôcť chápať a predvídať nebezpečné tendencie dneška. V jednotlivcoch, národoch aj ideológiách.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Dixit
Originální název:

Posledná k. & k. barónka , 2019


více info...

Přidat komentář

jitka7326
19.05.2023 5 z 5

Střet starého a nového světa.Baronka a mladý hochštapler.Začátek byl trochu náročnější na pochopení vzhledem k barončinu onikání a prolínání několika jazyků.

petrarka72
11.04.2023 5 z 5

Literární lahůdka, prozatím Kniha roku 2023; je teprve duben, ale nepředpokládám, že bych do konce roku narazila na podobně podmanivý styl, sytící všechny smysly, voňavý, zároveň dramatický, díky němuž koktejl faktů a fikce dávají dohromady obraz, působící pravdivěji než skutečnost (jíž se stejně těžko dopátrat a těžko ji pochopit jinak než skrze banální výklad zámeckého průvodce...). Příběh je na jedné straně osobní, na druhé se stává záminkou pro obecnější výpověď. Margita Csóbelová, Baronka, malířka, pozoruhodná žena, která milovala koně, koupala se v řece bez ohledu na roční dobu, trpěla bolestmi trojklanného nervu a dokázala si udržet bydlení na zámku ve Strážkách navzdory všem režimům, hvězda, která dokázala nasvítit či osvítit mnohé osobnosti i figurky ve svém okolí, je středobodem zprávy o turbulentním dvacátém století v jednom svérázném kraji. Mělo by jít o Landbuch Šlauka Probiera, břečťanu či jmelí, "hochštaplera, udavače a mizerného milence", ale nakonec se střídají vypravěči s různou mírou věrohodnosti, drží čtenáře v pohotovosti, u každé kapitoly se musí dopátrat, o kom a jakém čase a jakých okolnostech je vlastně řeč. Lineární vyprávění přerušují dopisy, poznámky, zápisy z deníků, historické exkursy do historie sportovní, literární, politické, vedle šlechticů či členů Csóbelovy rodiny defilují "turisté" Dzeržinskij a Uljanov, instruktoři lyžování, rudí komisaři, Bálint, Beti néni a obyvatelé Strážek, jednou časem a okolnostmi deptaní zástupci "starého světa", jindy ti, co si umějí poradit... Každá krajina by si zasloužila takovou kroniku a zároveň hold jako Spiš zde... Užila jsem si maximálně. Doporučuji se čtením nespěchat a knihu uložit do knihovny mezi svazky určené pro opětovné čtení ve dnech svátečních.


dagmar7365
21.07.2022 5 z 5

Silvester Lavrík mě zaujal už svou předchozí knihou Nedělní šachy s Tisem. Poslední baronka mě uchvátila hned, i když prvních 170 stran bylo náročných. Mix jazyků, spousta postav, střípky vzpomínek, přímá řeč jen tak mimoděk bez uvozovek...vyžadovalo to plnou mou čtenářskou pozornost. Ale pak se děj usadil, přivykla jsem Baronce a zbytek knihy si jen užívala a přemýšlím, že si ji asi přečtu brzy znovu. Konec mi přinesl vodítka ke spoustě střípků, které jsou roztroušeny v knize, a obávám se, že jsem spoustu z nich nepostřehla, zapomněla, neuvědomila si. Nádherná kniha o velmi zajímavé ženě, navíc podaná ve skvostném provedení.

lusila
05.04.2021 5 z 5

Keď sme asi pred šiestimi rokmi prechádzali okolo kaštieľa Strážky, silne pršalo. Aj tak som si chcela pozrieť tento originálny kaštieľ. Po prehliadke som si vzdychla: škoda, že nie je o barónke kniha. Pretože knihy a hrady, kaštiele a zámky-to mám rada. Ale dnes už kniha o živote Margity Czóbelovej / 1891-1972/ je a získala cenu čitateľov Anasoft litera 2020.
Kniha mi dala odpovede na otázky, ktoré som si pri prehliadke kaštieľa kládla. Ako to, že mohla v kaštieli bývať aj po roku 1945? Ako sa cítila, keď videla, že sa všetko mení a všetko jej berú /tituly, majetky, národnosť/? Keď jej vnútili nájomníkov/Cigánov ?
Dokuromán/ čitateľsky príťažlivý / je podaný nevšedným rozprávačom Šlaukom Probierom / tzv.agentom Imelom/ , ktorý po roku 1945 sa stáva "špiónom" barónky. Najprv ju pozoruje a svoje pozorovania hlási majorovi Kirylenkovi z diaľky, neskôr sa k nej nasťahuje ako "nájomník", no za úlohu má hlásiť návštevy, prezerať barónkinu korešpondenciu a obsah rozhovorov. Rozprávanie je striedané s citáciami z osobných listov Margity/ ktorú rodina a priatelia nazývali Babu/ a fotografiami. Dozvedáme sa o jej láske k inštruktorovi lyžovania a o vnútorných pocitoch, ktoré pred inými ľuďmi skrývala. Bola neterou maliara Ladislava Mednyánszkeho, sama rada maľovala, lyžovala, jazdila. Ale bola to aj svojrázna osobnosť, nebála sa pomenovať Lenina turistom/ ako turista sa zastavil v Strážkach/ a hoci vedela, že ju sledujú, nestratila humor a dôstojnosť. Prvá kapitola Vlci nás vtiahne do mladosti Margity . Od druhej kapitoly je osud barónky sledovaný v čase ľudovej milície, keď okrem koní a kaštieľa, v ktorej mala vyhradenú užívateľskú časť, stratila všetko, čo poznala. Ak túto časť histórie ešte nepoznáte, odporúčam túto knihu.

mysa.cek
09.01.2021 4 z 5

trvalo mi dobrých 150 strán, kým som pochopila kto je kto, a kým som sa začítala. vyrušovali ma dlhé, niekoľkoriadkové súvetia, a zvláštny štýl rozprávania. nakoniec som rada, že som to nevzdala. je to smutnokrásny príbeh a cenné svedectvo nielen o minulom režime, ale aj o našej mentalite, o povahe človeka... a v lete sa určite do Strážok vyberiem.

Autorovy další knížky

Silvester Lavrík
slovenská, 1964
2016  83%Nedeľné šachy s Tisom
2019  84%Posledná k. & k. barónka
2009  76%Miniromány
2011  48%Zu
2006  0%Perokresba

Kniha Posledná k. & k. barónka je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce40x
Chystám se číst52x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x