Poslali je nalevo

Poslali je nalevo https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452125/bmid_poslali-je-nalevo-wuu-452125.jpg 4 63 14

Poválečná Evropa je plná ztracených duší i těch, kteří po nich pátrají. Najde Žofie svého bratra Abeka? Je rok 1945 a válka skončila. Pro Žofii Ledermanovou však neskončilo nic. Před třemi lety byla ona a její bratr Abek jediní z rodiny, které po příjezdu do Osvětimi poslali napravo, na opačnou stranu od plynových komor. Všichni ostatní z jejich rodiny museli jít nalevo. Teď se vydává na cestu zničeným Polskem a Německem a snaží se najít svého bratra. Čím déle však pátrá, tím méně věří, že uspěje. Dokáže neztratit naději a víru v nový začátek?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

They went left , 2018


více info...

Přidat komentář

kikikrat
03.11.2023 5 z 5

Byla to krásná kniha, plná smutku a bolesti ale taky naděje. A právě ta naděje poháněla Žofii cestou z koncetračního tábora dál na cestu. Měla naději, že najde bratra, naději, že možná nalezne střípek normálního života. Moc jsem ji fandila a moc si ji oblíbila. Celou dobu jsem si myslela, že vím jak to je ale nakonec jsem byla překvapená.

simca9342
11.08.2023 5 z 5

" Někdy nemám problém si vzpomenout , ale mám problém zapomenout."
Ti, kteří si nejen v dětství , ale i v dospělosti prošli něčím nezapomenutelným, dnešní a minulé generaci neuvěřitelným si pamatují jen ty nejděsivější noční můry.

To se stalo Žofií, která před necelým rokem vyšla z pekla . Přežila několik KT, ale o tom, co se tam dělo příběh není.
Je o vzpomínkách, naději a sourozenecké lásce.
Žofie stojí v prostorách nemocnice Červeného kříže jen s tím, co vypadá jako z jiného světa, ale jde o její osobní věci. Vzpomíná na své setkání s bratrem, kterého by chtěla najít. Pracovnice z různých organizací se přeživšch ptaly na blízké příbuzné, rodinu, aby se měly kam vrátit. Jak později někteří pochopili jejich domy buď neexistovaly nebo je majitelé vyhodili. Žofiin osud je naštěstí šťastnější. Pomocí ostatních a lidi, které na své cestě za hledáním potká se ji po letech trápení podaří najít domov a několik věcí ze života před válkou .

Příběh s tématikou holocaustu se jako jeden z mnoha zabývá tím, co se děje s někým kdo přežil Osvětim . Jak dlouholeté trauma dokáže ovlivnit lidskou psychiku.


Atara16
04.06.2022 5 z 5

Celou dobu jsem držela pěsti při hledání.....paměť / trauma,bolest....a dál nějak žít....

cori
24.03.2022 3 z 5

Autorka celkem dobře vytěžila dosud minimálně zpracovávané téma života přeživších holocaustu po osvobození, život v uprchlických táborech a zoufalé hledání přeživších členů rodiny. Žofie urputně hledá bratra a přitom si s ní pohrává její paměť, která nadobro vytěsnila tragické vzpomínky. Celá kniha je vlastně o naději (ať už o přežití či novém životě).

danka13
04.12.2021 3 z 5

Tak nevím, asi jsem čekala trochu něco jiného, ale kniha určitě stojí za přečtení a ten konec mě opravdu dostal, líbila se mi postava Josefa, jen Žofie ho nepochopila.

knihomolkaMist
10.06.2021 5 z 5

Nemám slov. Proč tato kniha není skoro vůbec vidět?!
Je to naprosto skvělé. Příběh hezky odsýpá a ten námět? To jsem ještě neviděla :D
Neskutečně čtivá záležitost a ten konec? Nemám slov. Nesmírně doporučuji!

denisa7430
18.05.2021 3 z 5

Čtivý příběh o tom, jak se přeživším Židům "dařilo" po skončení války. Žofka mě zklamala jen v jedné věci, že nechala Josefa odejít...

LadyCotton
10.05.2021 4 z 5

Ačkoliv mi hlavní hrdinka nebyla moc sympatická, musím uznat, že minimálně námět knihy je zajímavý. Netvrdím, že to bude vaše nejoblíbenější kniha ale za přečtení určitě stojí.

Mermaida
07.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Zajímavě pojatá kniha, která mne lákala svým tématem - hledáním. Přeživší Židovka Žofie, hlavní hrdinka tohoto románu, hledá svého mladšího bratra, protože mu slíbila, že se po válce shledají doma. Kniha byla poutavě napsaná a čtivá, ale zhruba od poloviny knihy, jsem tušila rozuzlení, ve kterém jsem se nespletla. A chvíli jsem si říkala, proč autorka napsala takový spletitý příběh, ale odpovědí mi bylo například autorčin doslov, a nebo to, co bylo uvedeno v knize, že mozek si s námi umí leckdy pěkně pohrát, ale také nám umí pomoci překonat a zabarikádovat traumata. Nakonec jsem usoudila, že to autorka uchopila originálně. Pokud se nepletu, tak pro mě osobně je to první kniha, kde se setkávám s tím, co následovalo po osvobození. A jako celek se mi líbila. A určitě si najde své čtenáře.
Pro jistotu jsem zaškrtla "spoiler", protože jistá věta, by mohla těm, co se na knihu chystají prozradit dějové okolnosti.

orinka3
01.04.2021 2 z 5

To je tak, když knihu o holocaustu píše Američanka. Je mi líto, ale udělala z toho víceméně romantickou četbu.

marcela8908
13.01.2021 3 z 5

Moc jsem se na ni těšila a rozhodně nezklamala. Možná jen ta dějová linka s láskou a odhalením byla navíc. Rozhodně ale stojí za přečtení

alexis818
26.12.2020 5 z 5

Musím říct, že se mi kniha velmi líbila. Příběh mě chytil za srdce. Bylo tam hodně smutku, ale to se dalo předpokládat. Po válce to muselo být opravdu hrozně. Chudáci, kteří přežili a pak je nikdo nechtěl, neměli kam jít a přesto si dokázali udržet naději. Pěkně, doporučuji.

kalinkacz
28.11.2020 3 z 5

Hodnocení této knihy bohužel odnese fakt, že jsem knih z tohoto období četla poměrně dost... Samotný námět mě velmi lákal, kniha která se odehrává po válce, ale k válce se logicky vrací... Nesmírně se mě dotkla síla a přesvědčení hlavní hrdinky, že její bráška je tam někde ve světě a čeká na ni... To byla krása... Co mi ale tolik nesedla byla za mě úplně zbytečná romantická linka a dosti vycpávková druhá třtina knihy... Proto musím za sebe hodnotit takto průměrně... Pokud ale po knize sáhne cílový young adult čtenáře, tak jsem přesvědčená, že bude dojatý a nebude moci na knihu zapomenout...

ivousekk
11.11.2020 5 z 5

Skvela knizka, drsny pribeh. Ale tak uz to proste je, kdyz ctete o hruzach 2. svetove valky. A presto je tento jiny, odehrava se totiz az po ni. A o to je jeste zajimavejsi.

Štítky knihy

Židé romantika poválečná doba přeživší holokaustu

Autorovy další knížky

Monica Hesse
americká
2017  78%Dívka v modrém plášti
2020  80%Poslali je nalevo
2019  64%Vojna okolo nás

Kniha Poslali je nalevo je v

Právě čtených2x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených6x
Knihotéce99x
Chystám se číst115x
Chci si koupit42x
dalších seznamech4x