Poselství ducha

Poselství ducha https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83868/bmid_poselstvi-ducha-Rrv-83868.jpg 4 1 1

V českém překladu uvádí výbor ukázky z latinských prozaických prací a listů známých i méně známých českých humanistů z let 1459–1621. Vedle prvního úplného překladu Dialogu Jana z Rabštejna, filozofického traktátu O lidské ubohosti od Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic, výňatku z deníku Šimona Proxena a úryvku z Martinidova popisu Prahy zde najdeme listy Viktorina ze Všehrd, Václava Píseckého, Martina Kuthena, Karla Staršího ze Žerotína a dalších, které umožňují lepší pochopení doby, v níž vznikly, a seznamují s názory pisatelů na tehdejší aktuální otázky.... celý text

Přidat komentář

JulianaH.
23.08.2019 4 z 5

[podrobněji v recenzi] Výborně sestavená antologie z latinských listů, případně i jiných děl, českých autorů. Skvěle se hodí k poznání mentality humanistů a jejich stylu. Je tu několik pozoruhodných postřehů (Hasištejn o královském dvoru) a vynikajících myšlenek, jeden vtip a mnoho pasáží poučných, legračních (pubertální excesy hraběte Julia a zoufalství jeho vychovatele Proxena), či dokonce dojemných (listy Karla ze Žerotína).

* „Každému je totiž vrozena jakási touha poznávat to, co se přihodilo před námi ve světě, především však to, co se přihodilo ať doma, ať za hranicemi našim lidem, kteří nám vybudovali naši vlast. Dále pak, jak velké potěšení a prospěch máme v životě, když se z těšíme z překrásného divadla tohoto světa, z nebe, hvězd, prvků, rostlin, našich těl a duší, které jsou obrazem božím a v nichž jsou vštípena semena umění a ctností.“ (Petr Codicillus)
* „Kdo nedbá o její (tj. vlasti) poznání, toho zplodil hrozivý Kavkaz a odkojily horské tygřice.“ (týž)
* „Kdyby se mohlo vypátrat něco řeckého, co snad této době je zakryto plísní a prachem, „pozvednu hlavu ke hvězdám“ a budu se domnívat, že jsem se stal z komára slonem." (Hasištejn)
* „Myslil jsem, že jsi serifská žába, ale teď vím, žes straka.“ (týž Konradu Celtovi, který mu ukradl dílo)
* V Itálii „ neučí (…) antické, to jest čistší a uhlazené filosofii, nýbrž naší, to jest barbarské, která není ničím méně než pravou filosofií.“ (Václav Písecký)

Štítky knihy

korespondence humanismus

Autoři knihy

Karel starší ze Žerotína
česká, 1564 - 1636
Jan z Rabštejna
česká, 1437 - 1473
Bohuslav Hasištejnský
česká, 1461 - 1510
Viktorin Kornel ze Všehrd
česká, 1460 - 1520

Kniha Poselství ducha je v

Přečtených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x