Návrat poručíka Borůvky

Návrat poručíka Borůvky https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87447/bmid_navrat-porucika-boruvky-87447.jpg 4 56 2

Poručík Borůvka série

< 4. díl

Volné pokračování knih Smutek poručíka Borůvky a Konec poručíka Borůvky. První vydání této knihy vyšlo v exilovém nakladatelství Sixty-Eight Publishers v Torontu. Na rozdíl od předchozích knih se jedná o ucelený příběh, ne o povídky.

Disease
Disease
07.08.2023 4 z 5

Je to slabší než předchozí povídkové knihy, ale pořád vcelku vysoká úroveň. Trochu mě mátlo vyprávění v první osobě a ještě k tomu z hlediska kanadského typoně se zvláštním poměrem k emigrantům. Ovšem pohled na emigranty očima tohoto pána je dost zajímavý a posová knihu trochu jinam, kde by vzhledem k zamotanosti zápletky jakožto prostá detektivka určitě nebyla.

trudoš
trudoš
06.02.2022 3 z 5

Na to, jak je poslední kniha věnovaná poručíku Borůvkovi krátká, propletenec postav a zápletky je natolik komplikovaný, že jsem se v jednom i druhém přestal brzy orientovat. On příliš nepomohl ani záměrně pozměněný vypravěč, kdy příběh nesledujeme z pohledu smutného detektiva, ale nějakého joudy z Toronta, který se účastní vyšetřování. Jde sice o věrné zachycení obyčejného člověka (s dost pravděpodobně autobiografickými prvky), ale sám Borůvka má kvůli tomu roli natolik vedlejší, že jeho post mohl odehrát kdokoliv jiný a nic by se nestalo. Jeho přítomnost v zápletce postrádá faktické opodstatnění, přičemž pan Škvorecký navíc spoléhá na čtenářovu znalost postavy z předchozích dvou knih, takže kdo s Návratem naskočí do vlaku poprvé, ocitá se ve značné nevýhodě.
Jako vždy ovšem nelze ignorovat čistou stylistiku a nádhernou práci s českým jazykem. Kdyby se však autor mermomocí nepokoušel zakomponovat román do trilogie a pokusil se příběh nasměrovat vlastním směrem, udělal by podle mne lépe.


Štítky knihy

české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012
1964  84%Zbabělci
1990  83%Prima sezóna
1990  77%Tankový prapor
1991  83%Mirákl
1965  74%Legenda Emöke

Kniha Návrat poručíka Borůvky je v

Přečtených76x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce39x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x