Porty, bajty, osmibity – Počítače na koleni

Porty, bajty, osmibity – Počítače na koleni https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411777/porty-bajty-osmibity-pocitace-na-ko-hbk-.png 4 5 2

Po knize Hradla, volty, jednočipy přichází autor s volným pokračováním, v němž se od základů číslicové techniky přesuneme ke konstrukci složitějších obvodů – totiž vlastních počítačů. Na příkladu tří podrobně popsaných konstrukcí se čtenář naučí základní principy fungování osmibitových počítačů a vyzkouší si i jejich praktický návrh a zapojování. Konstrukce používají legendární osmibitové procesory Intel 8085, MOS 65C02 a Motorola 6809. Kniha popisuje nejen jejich zapojení, ale věnuje se i jejich programování ve strojovém kódu (assembleru). Autor se nevyhnul ani pokročilejším tématům, jako je generování zvuku, zapojování periferií nebo různým způsobům rozšiřování paměti. Všechny konstrukce jsou prakticky ověřené, a ačkoli vycházejí z „ducha osmdesátých let“, tak používají součástky, které lze i dnes poměrně dobře sehnat. Kniha je doplněna online dokumentací jednotlivých konstrukcí, ukázkami programového vybavení a dodatkovým materiálem. Kniha je k dispozici ke stažení zdarma na stránkách vydavatele: https://knihy.nic.cz/... celý text

Přidat komentář
Ikkju
Ikkju
22.08.2019

Když jsem se o knize dozvěděl, zjistil jsem si o čem bude a zařekl se, že do tohohle rozhodně nepůjdu. Potom jsem si přečetl předmluvu a úvod, a nechal to být.

Nedávno jsem při hledání informací o ukládání dat z jednočipu na externí eeprom narazil na články autora, a zjistil, že řeší věci, které aktuálně potřebuji. Aby ne, vždyť jsem vyrostl na jeho předchozí knize.

Takže zpátky ke knize. První mi padl do oka Omen Charlie, jeho srdce - Pro mini už mi leží na skříni, používám jako programátor vlastní herní konzolky s attiny85 (leptaný vlastnoručně navržený tišťák kreslený fixou). Naportovat do něj hry je hračka, dělat si vlastní už je trochu náročnější, ale jediný důvod k tomu by asi byl naučit se jazyk, zkušenost s děláním složitějších her už jinak mám.

Takže je vlastně hodně lákavé se vrátit o vrstvu níž, a zkusit raději pochopit, jak si mezi sebou ti švábi štěbetají, chytit základy jak je k tomu přinutit, a třeba si jejich povídání i prohlédnout datovým analyzátorem (na tohle by měl naštěstí stačit, koupi osciloskopu stále úspěšně odkládám).

Tolik moje rozpory ohledně knihy. Tady jsem asi už nechtěl být, ale nejspíš mi nezbývá nic jiného. A co bude dál? FPGA? V žádném případě!

martin6849
martin6849
26.05.2019 4 z 5

Super kniha, ze které se člověk hodně naučí. Teď jsem si ji jen přečetl a když budu dělat pokusy, asi ji budu často otevírat (respektive "otevírat", protože ji mám elektronicky :-)). Jediná škoda je, že se autor docela často opakuje - sice to chápu, když píše stejné sekce o různých procesorech, ale asi by šlo trošku lépe strukturovat.