Portréty odvahy

Portréty odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181191/bmid_portrety-odvahy-UgS-181191.jpg 3 13 4

„…činů, kvůli nimž jsem trpěl, ani zdaleka nelituji. Všechny bych je vykonal znovu, pokud by to bylo zapotřebí, i za cenu desateronásobného hanobení, nepřízně a ztráty funkce,“ prohlásil John Quincy Adams a s jeho slovy by se pravděpodobně ztotožnilo i dalších sedm amerických senátorů, jejichž příběhy líčí John Fitzgerald Kennedy ve svazku Portréty odvahy. Ať už si vydobyli věhlas, jako například Daniel Webster, nebo byli a jsou víceméně neznámými postavami, jako například Edmund G. Ross, projevili všichni tito politici v kritické chvíli odvahu jít proti proudu a nehledět na stranické zájmy a přání voličů. K jejich činům je přimělo vlastní přesvědčení, svědomí, věrnost ústavě a v neposlední řadě také nutkání zachovat se spravedlivě a prospět vlasti. Nejenže si za své jednání vysloužili tvrdou kritiku, ale v mnoha případech si jím navždy zničili kariéru a někdy i osobní život. Kennedy sestavil příběhy svých odvážných předchůdců na základě důkladného studia historických pramenů, avšak jeho styl má daleko do suché faktografie. Vše naopak líčí velice poutavě, se smyslem pro napětí a dramatičnost. Kniha Portréty odvahy, která výrazně přispěla k utváření moderního politického myšlení, tak zůstává podnětnou a přitažlivou četbou i více než padesát let po svém prvním vydání.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Profiles in Courage , 1956


více info...

Přidat komentář

kikies
06.01.2023

Přiznám se bez mučení - v americké historii a politice se nijak zvlášť neorientuji, ke čtení mě zlákala kombinace několika faktorů: 1.) byla jsem zvědavá na písemný projev JFK, 2.) zajímalo mě, jak si v USA představují hrdinství v politice (tak trochu v porovnání s tou blamáží, co se odehrává u nás), 3.) kdysi a kdesi mi tato kniha byla doporučena a 4.) hodila se mi do čtenářské výzvy. Přečetla jsem ji celou, chvíli mi to trvalo, ale popasovala jsem se s tím. Bohužel musím zhodnotit, že jména zmiňovaných senátorů a jejich činy ve mně asi dlouho neuvíznou a po jisté době čtení mi trochu splývaly. Kennedyho projev naplnil má očekávání. Seriózní, důsledný, přesto čtivý. A ač možná můj komentář nevyznívá vyloženě pozitivně, tak čtení rozhodně nelituji. Na co rozhodně nezapomenu je ten všeprostupující hřejivý pocit, že opravdu existují (resp. existovali) lidé, kteří se opravdu nebojí, že to nejsou jen románoví hrdinové, že dokáží bojovat za své přesvědčení, svou věc navzdory překážkám a dopadům. A bohužel byl doprovázen vtíravou otázkou, zdali by se zadařilo tolik odvážlivců najít v našich českých vodách. Máme na to sice nepoměrně hlubší rybníček, ale místy ta voda už lehce zahnívá.... každopádně čtení poučené, myšlenka silná a do hodnocení hvězdičkami se pouštět nebudu, protože si tak nějak nepřipadám kompetentní...

jan6775
27.01.2021 4 z 5

kniha je složena z příkladů odvahy, politického rázu. Jsou v ní zástupci amerických zákonodárců kteří si stáli za svým postojem ačkoli věděli že jim jejich přesvědčení a tvrdohlavost může zlomit vaz. V mnohých případech se tak i stalo. Poučná kniha dobře čitelná.


InaPražáková
23.03.2018 4 z 5

Zajímavá sonda do některých okamžiků americké historie, pro poučeného čtenáře doplnění, pro laika určitě obohacení. Kennedy byl dobrý řečník a je to znát i v psaném textu, který je srozumitelný a dobře vybalancovává zestručnění v zájmu čtivosti s poučností, neskrývá ideovou tendenci, aniž je patetický nebo prvoplánově vlastenecký.

Pro mě po sérii politicky kritických knih nesmírně příjemná změna - důraz na kladné hodnoty, na to, co je hodno úcty a následování. Profilové kapitoly místy vynechávají některé problematické momenty, ale závěrečná shrnující esej se k nim naopak vrací ve smyslu "a přesto si alespoň za jedno rozhodnutí můžeme vážit i těchto lidí - podmínkou odvahy není dokonalost".
A ta souhrnná idea? Všichni vybraní státníci se, jakkoliv zaslepeně nebo pošetile, bili za spravedlnost a mír ve své zemi a za sjednocení národa i ve chvíli, kdy o to národ zrovna nestál. V dnešní době dvojnásob potěšující vzpomínka.

Faither
04.08.2013 4 z 5

Pro čtenáře se zájmem o americkou politiku v kontextu historie Spojených států je to dle mého vydařená kniha. Lidem, kteří po knize sáhli jen kvůli jménu autora, může pochopitelně přijít nudná. Já jsem byl spokojen a obohacen.