Port Artur 1

Port Artur 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174816/bmid_port-artur-1-ody-174816.jpg 4 8 2

První část výborného válečného románu situovaného do roku 1904 do rusko-japonské války. Obléhání pevnosti Port Artur, kde umírají obyčejní lidé, který carský režim oblékl do uniforem a oni si začínají uvědomovat co je to válka.

Přidat komentář

maryzka
29.01.2024 3 z 5

Docela to ušlo i když si asi budu muset pročíst něco o Port Arturu. Je tu zmínka o Mandžusku, Japoncích i vlastně carského Ruska, tak si myslím, že o 30.let později tam válčila Čína, Japonsko, tak o tomto místě nevím nic. Pokud na stranu dám politiku, tak se mi zamlouvali postavy i charaktery lidí i když první díl je pouze do obléhání Port Arturu. Již tu je vidět, že v některých dokumentech je carské Rusko zaostalé co se týče vojenského průmyslu.

braunerova
28.07.2018 3 z 5

Není pochyb o tom, že ruské velení Port Arturu bylo neschopné a zásahy místodržitele Alexejeva nekompetentní. Generál Stessel byl omezený a nevzdělaný hulvát, generál Fok defétista. Světlými vyjímkami byli jen admirál Makarenko a generál Kondratěv. Přesto ve mě román, který byl napsán 40 let po válce členem KSSS, vzbuzuje jisté pochybnosti o historické pravdě. Většina carských důstojníků jsou vylíčeni jako opilci, neumětelové, zbabělci či dokonce zrádci placení Japonci. Naopak prostí vojáci jsou vesměs junáci a sokolíci. Nejsou zmíněna základní fakta - Japonci měli převahu 3:1, lepší zbraně a vedli moderní typ války, na který nebylo carské Rusko připraveno. Poprvé byly například použity granáty nebo otravný plyn. Ve válce sbírali zkušenosti budoucí vynikající ruští generálové jako třeba Judenič, Kornilov, Wrangel nebo Děnikin, přičemž po revoluci zůstali všichni carskému režimu věrní. Navíc kniha mě příliš nebavila. Autor na spoustě mikropříběhů prostě popsal průběh konfliktu, takže o nějakém ději se ani nedá mluvit. Do dalšího dílu už nejdu.


Štítky knihy

válečnictví

Autorovy další knížky

Alexander Stepanov
ruská, 1892 - 1965
1950  85%Port Artur 1
1950  84%Port Artur 2

Kniha Port Artur 1 je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce16x
Chystám se číst1x