Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících

Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92502/poradenska-psychologicka-diagnostika-deti-a-dospivajicich-92502.jpg 5 3 2

Publikace sleduje v dosud nejkomplexnější podobě problematiku psychologické diagnostiky dětí ve školním věku. Autorky nejprve zkoumají oblast kognitivních funkcí u standardní části dětské populace a v případě diagnostiky mentálně postižených dětí, nadprůměrně nadaných dětí a dětí ze specifi ckého sociokulturního prostředí. V kapitole o tzv. školní zralosti se věnují schopnostem plnění úkolu a sociální adaptace, opět v úzké souvztažnosti s praktickým školním poradenstvím a prací školního psychologa a s ohledem na děti trpící poruchami některých dovedností (čtení, psaní, počítání). Další kapitoly jsou zaměřeny na emoční charakteristiky a behaviorální projevy dítěte, problematiku školní úspěšnosti, motivace a sociální pozice v kolektivu třídy. Kniha nabízí obsahově bohatý materiál pro každodenní využití v praxi školních a poradenských psychologů i originální podněty pro další rozvoj odborné psychodiagnostiky.... celý text

Přidat komentář

lenka0383
20.04.2023 5 z 5

Jiné knihy o psychodiagnostice jsou jen seznamem metod, ale tato ke skutečně praktická, plná příkladů a kazuistik, včetně podrobných příkladů, jak interpretovat výsledky.

hu_87
13.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Marie Vágnerová opět prokázala, že její publikace opravdu stojí za to.
Kdybych měla knížku přirovnat k nějaké jiné publikaci, určitě stojí za zmínku "Psychodiagnostika dětí a dospívajících", ačkoliv kniha od p. Vágnerové je mnohem více zaměřená na příklady testů, různé kazuistiky a jejich výklad + zdůvodnění, a hlavně více zaměřená klinicky.
Opravdu oceňuji více zaměření na klinickou část obecně, včetně propojování do souvislostí, zmiňování velkého množství kazuistik a jejich aplikaci do praxe. Najdete zde nejenom zmínky o testech typu Test čtenářských dovedností či Bender-Gestalt test.

Pokud vás zajímá psychodiagnostika dětí a mládeže, vyplatí se mít doma obě knížky, protože obě jsou něčím jedinečné a navzájem se doplňují. Co postrádá jedna, má zase navíc ta druhá (a naopak).


Autoři knihy

Marie Vágnerová
česká, 1946
Jarmila Klégrová
česká, 1953

Kniha Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x